Drėgnas cinamoninis keksas su rabarbarais

Autorius apie receptą

Drėgnas cinamoninis keksas su rabarbarais – tai tikras pavasario ir vasaros sezono skanumynas, išsiskiriantis ne tik nuostabiu kvapu, bet ir tekstūra. Šis keksas puikiai subalansuoja saldumą ir natūralią rabarbarų rūgštelę, o cinamonas priduoda jaukumo ir aromatingumo. Tai vienas tų desertų, kurių kvapas iš orkaitės sukviečia visus į virtuvę dar prieš jiems spėjant susėsti prie stalo. Keksas tinka tiek kasdieniam stalo saldumynui, tiek pasilepinimui savaitgalio rytą su puodeliu kavos ar arbatos.

Drėgnumas – tai šio kekso stiprybė. Kefyras, aliejus ir švieži rabarbarai padeda išlaikyti minkštą ir purią tekstūrą net ir po kelių dienų. Receptas yra nesudėtingas, todėl puikiai tinka net pradedantiesiems kepėjams, tačiau rezultatas – tikrai profesionalus. Be to, šį receptą galima šiek tiek pritaikyti pagal savo skonį – keisti ingredientus, papildyti riešutais ar kitais vaisiais.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kefyras: vietoje kefyro galima naudoti rūgpienį, natūralų jogurtą arba pasukas. Svarbu, kad produktas būtų šiek tiek rūgštus – tai padės aktyvuoti sodą ir suteiks purumo.
  • Cukrus: galima naudoti rudą cukrų, kuris suteiks karamelinę natą, arba kokosų cukrų – sveikesnė alternatyva.
  • Aliejus: tinka tiek saulėgrąžų, tiek rapsų aliejus, o norint subtilaus skonio – naudokite neutralaus skonio kokosų aliejų.
  • Rabarbarai: galima keisti obuoliais, vyšniomis ar mėlynėmis, jei rabarbarų sezonas jau pasibaigęs.
  • Miltai: galite naudoti pusę kiekio viso grūdo kvietinių miltų, kad keksas būtų maistingesnis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Kad rabarbarai neišleistų per daug sulčių, apibarstykite juos miltais prieš dėdami į tešlą.
  • Jei norite dar aromatingesnio kekso, į tešlą įdėkite žiupsnelį maltų gvazdikėlių arba muskato riešuto.
  • Keksą kepkite vidurinėje orkaitės lentynėlėje, kad iškeptų tolygiai ir nesudegtų viršus.
  • Tikrinant kepimo pabaigą, į kekso vidurį įsmeikite medinį pagaliuką – jei jis išeina sausas, keksas iškepęs.
  • Leiskite keksui visiškai atvėsti prieš pjaustant – taip jis bus tvirtesnis ir neiširs.

Ingredientai

    • miltai: 2 stiklinių (1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • kefyras: 1 stiklinės (arba rūgpienis)
    • cukrus: 1,25 stiklinės 
    • kiaušiniai: 1
    • aliejus: ketvirtadalio stiklinės
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • rabarbarai: 400 gramų
    • cinamonas: 1 valgomojo šaukšto

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuo viso kiekio cukraus nuimkite pusę stiklinės ir sumaišykite su cinamonu.
  2. 2. Tuomet nuvalytus rabarbarus supjaustykite kubeliais (maždaug 1-1,5 centimetro) ir apibarstykite trupučiu miltų.
  3. 3. Tada viename inde suplakite kiaušinį, cukrų, aliejų ir kefyrą, o kitame sumaišykite miltus, druską bei sodą.
  4. 4. Į birius produktus supilkite skystus ir išmaišykite, pabaigoje įmaišykite rabarbarus.
  5. 5. Kekso formą išklokite su kepimo popieriumi, sudėkite pusę tešlos masės, apibarstykite cukrumi su cinamonu.
  6. 6. Tuomet sudėkite likusią tešlą ir dar kartą apibarstykite (šiek tiek pasilikite).
  7. 7. Peiliu per visą tešlos gylį pamaišykite sukamaisiais judesiais ir užbarstykite likusį cukrų su cinamonu.
  8. 8. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.
  9. 9. Iškepusį būtinai atvėsinkite. Lepinkitės!

Atsiliepimai

Karališkas obuolinis keksas
(2)
Šokoladinis migdolinis keksas
(3)
Meduolinis keksas be kiaušinių ir pieno produktų
(1)
Varškės keksas su razinomis
(26)
Margas bananų keksas su riešutais
(3)