Naminė marinuotų burokėlių sriuba su mėsos kukuliais

2025-03-07 Autorius Kristina Zibartė

Naminė marinuotų burokėlių sriuba su mėsos kukuliais
Šis patiekalas sujungia rūgštokus marinuotų burokėlių tonus su sultingais mėsos kukuliais, suteikdamas patiekalui harmoningą skonių pusiausvyrą. Rubino spalvos sriuba ne tik džiugins akis, bet ir šildys kūną šaltais žiemos vakarais. Marinuoti burokėliai suteikia sriubai ypatingą charakterį, kuris skiria ją nuo tradicinės barščių sriubos. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite naminių marinuotų burokėlių, galite naudoti parduotuvėje įsigytus marinuotus burokėlius arba šviežius burokėlius, kuriuos reikės apvirti ir sumaišyti su trupučiu acto. Vietoje jautienos faršo galima naudoti kiaulienos, vištienos faršą arba mišrų faršą. Taip pat galima eksperimentuoti su daržovėmis - vietoj kopūsto galima dėti cukinijas, vietoj morkų - pastarnokus. Pomidorų padažą galima pakeisti šviežiais tarkuotais pomidorais arba pomidorų pasta, sumaišyta su vandeniu. Jei nemėgstate česnako, galite jį praleisti arba pakeisti svogūnų laiškais ar poru. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Gaminant šią sriubą, svarbu nepervirti burokėlių, kad jie išlaikytų savo tekstūrą ir spalvą. Kad kukuliai būtų minkšti ir sultingi, į faršą galite įdėti šiek tiek duonos, išmirkytos piene. Taip pat rekomenduojama marinuotus burokėlius dėti tik pabaigoje, kad neprarastų savo skonio ypatybių. Sriubą patiekite su grietine ir šviežiomis žolelėmis – tai suteiks papildomo skonio ir estetinio grožio. 

Ingredientai

    • Faršas: 500 g (aš naudoju jautienos)
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio 
    • Kopūstas: 100 g (smulkiai supjaustytas) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio 
    • Česnakas: 2 skiltelės 
    • Bulvės: 5 vidutinio dydžio 
    • Lauro lapas: 1-2 vnt. 
    • Džiovintos petražolės: 1 šaukštelis 
    • Pomidorų padažas: 3 šaukštai 
    • Marinuoti burokėliai: 1 stiklainis (apie 500 g) 
    • Vanduo: 2-2,5 litro 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite mėsos kukulius. Į faršą būtina įdėti smulkiai tarkuotą svogūną ir kopūstą, tuomet pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  2. 2. Viską kruopščiai išmaišote rankomis, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  3. 3. Iš paruošto faršo formuojate nedidelius kukuliukus (apie 3-4 cm skersmens).
  4. 4. Į didelį puodą įpilate 2-2,5 litro vandens ir užkaiskite ant vidutinės ugnies.
  5. 5. Vandeniui užvirus, atsargiai sudėsite paruoštus mėsos kukulius.
  6. 6. Kol kukuliai verda, nulupkite ir supjaustykite morkas griežinėliais ar kubeliais.
  7. 7. Sudėkite supjaustytas morkas į verdančią sriubą, kai kukuliai jau bus beveik išvirę (po maždaug 10-15 minučių virimo).
  8. 8. Nulupsite ir smulkiai supjaustysite česnaką, tada įdėsite į sriubą.
  9. 9. Nuskutate bulves, supjaustote jas vidutinio dydžio kubeliais ir suberkite į puodą.
  10. 10. Įdėjus bulves, sriubą pagardinama prieskoniais: berkite druską, pipirus, įmerkite lauro lapą ir barstykite džiovintas petražoles.
  11. 11. Į sriubą pilate pomidorų padažą ir gerai išmaišote.
  12. 12. Galiausiai reikia sudėti stiklainį marinuotų burokėlių (su skysčiu) ir virti ant mažos ugnies, kol bulvės suminkštėja (maždaug 15-20 minučių).
  13. 13. Baigus gaminti, sriubą galite palikti pastovėti 10-15 minučių, kad skoniai geriau susijungtų.
  14. 14. Patiekiant rekomenduojama užberti šviežių žalumynų ir įdėti šaukštą grietinės.
Recepto autorius Kristina Zibartė
Kaip virti žuvienę arba alandų salų žuvienė
(4)
Guliašo sriuba su kiauliena ir bulvėmis
(30)
Kreminė salierų sriuba
(5)
Trinta veganiška keptų morkų sriuba
(3)