Naminė, rupi vištienos kepeninė - paštetas su morkomis ir pievagrybiais

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Naminė, rupi vištienos kepeninė - paštetas su morkomis ir pievagrybiais
Pas mus šeimoje kepenėlės yra itin mėgstamos. Visokiausiais pavidalais. Taipogi pat labai mėgstame ir paštetus, ir kepenines. Jei klaustumėt: "o kuo gi jie skirias?", tai - paštetas man, iki vienalytės masės sutrinti produktai, ir tai gali būti ne tik kepenėlės. Paštetai yra gaminami ir iš daržovių, ir iš visokių mėsyčių. O štai kepeninės pagrindą sudaro jau kepenėlės (vištos, kalakuto, jaučio arba kiaulės), o man dar labai patinka, kai jos būna maltos stambiu sieteliu. Tuomet kepeninė būna rupi bei labai gardi!

Beje, tokia kepeninę - paštetą labai gardu užsitepti duoną, batoną, bandelę arba kokį traškų skrebutį.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vištienos kepenėles galima pakeisti kalakuto kepenėlėmis, kurios suteiks šiek tiek intensyvesnį skonį. Jei mėgstate sodresnį pašteto skonį, galite išbandyti antienos kepenėles
  • Vietoje vištienos ketvirčio tinka naudoti ir kalakutienos gabalėlius su odelėmis, kurie suteiks panašią tekstūrą.
  • Morkas galima pakeisti pastarnokais arba salierų šaknimis, kurios suteiks papildomo aromato. 
  • Pievagrybius puikiai pakeis ir kitų rūšių grybai – voveraitės, baravykai ar šitakiai
  • Brendį galima pakeisti konjaku, viskiu arba tiesiog praleisti šį ingredientą, jei pageidaujate bealkoholinio varianto. 
  • Prieskonių derinį galite papildyti čiobreliais, rozmarinais arba lauro lapais. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

Ruošiant kepenėles, labai svarbu jų nepervirti – tai lemia galutinį pašteto skonį ir konsistenciją. Prieš virdami kepenėles, būtinai jas gerai išmirkykite šaltame vandenyje bent 30 minučių, kad pašalintumėte kartumo pojūtį. Stambaus malimo sietelį naudokite tam, kad paštetas išliktų rupus – tai yra šio recepto išskirtinumas. Jei mėgstate švelnesnę tekstūrą, galite naudoti smulkesnį sietelį. Sultinio kiekį reguliuokite pagal savo pageidavimą – jei norite tirštesnės kepėninės, įpilkite mažiau skysčio. Paštetas tampa dar gardesnis, kai pastovi šaldytuve bent 12 valandų, tad rekomenduojama jį paruošti iš anksto. 

Ingredientai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių vištos ketvirtį, odeles bei morką išvirkite pasūdytame ir paprieskoniuotame vandenyje. Prieš pabaigą įdėkite pievagrybius ir dar truputį pavirusios, išjunkite. Palikite viską sultinyje.
  2. 2. Atskirai išvirkite vištienos kepenėles (išmirkytas bei gerai nuplautas), tik neilgai, maždaug 10-15 minučių, kad nepervirtų.
  3. 3. Po to viską išgriebkite į dubenį, vištienos ketvirtį iškaulinkite.
  4. 4. Kai šiek tiek pravėsta, sumalkite mėsmale stambiu sieteliu (vištienos kepenėles, vištieną, morką ir pievagrybius).
  5. 5. Visą malinį verskite į puodą, užpilkite truputį sultinio, kur virė ketvirtis, berkite pipirų, prieskonių ir druskos. Kepeninę kaitinkite maišydami kol užvirs, jeigu reikia, dar įpilkite sultinio, bet per daug nesuskystinkite.
  6. 6. Užvirus nukaiskite, įpilkite šlakelį brendžio, gerai išmaišykite bei sudėkite į indelius su dangteliais. Palikite atvėsti.
  7. 7. Paskui atvėsusią kepeninę uždenkite (kad neapdžiūtų), bei dėkite į šaldytuvą.
  8. 8. Skaniausia šiek tiek pastovėjus (pvz.: per visą naktį), tuomet "susidraugauja" visi skoniai į vientisą. Skanaus!

Atsakinėjama į Komentarą

Graikiško stiliaus vištienos iešmeliai, karšto oro gruzdintuvėje
(1)
Keptos vištienos ir mango salotos
(1)