Naminis braškių ir kivių marmeladas - uogienė

Autorius apie receptą

Šis receptas sujungia klasikinį lietuviškos vasaros simbolį – braškes – su egzotiškuoju kiviu, suteikiančiu papildomo gaivumo ir šiek tiek rūgštelės. Uogienė išsiskiria malonia tekstūra – ne per skysta, bet ir ne per kieta – artima marmelado konsistencijai. Malti žalieji pipirai subtiliai paryškina vaisių skonį ir suteikia neįprasto, tačiau labai malonaus poskonio.

Šis marmeladas puikiai tinka ne tik kasdieniam vartojimui, bet ir kaip dovana – į stiklainius supiltas ryškiai raudonos spalvos skanėstas su žalsvais kivių gabalėliais atrodo ne tik gardžiai, bet ir puošniai. Tai vienas tų receptų, kurį norisi kartoti kasmet, ypač kai braškių sezonas pasiekia piką, o prinokę kiviai parduotuvėse vilioja savo kvapu ir sultingumu.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Braškes galima pakeisti avietėmis arba šaldytomis trintomis uogomis, jei nėra šviežių braškių sezono metu.
  • Kivius galima keisti rūgštesnėmis žaliomis slyvomis arba agrastais, išlaikant tą pačią rūgštelę.
  • Uogienių cukrų galima keisti paprastu cukrumi su natūraliu pektinu (apie 15 g 1 kg vaisių).
  • Malti žalieji pipirai gali būti pakeisti šviežiai maltais baltųjų pipirų grūdeliais subtiliam aromatui.
  • Citrinos žievelę galima keisti laimo žievele, jei norisi šiek tiek tropinio skonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Vaisius visada nuplaukite ir nusausinkite, kad į marmeladą nepatektų perteklinės drėgmės.
  • Citrinos žievelę tarkuokite tik geltonąją dalį – baltoji dalis suteikia kartumo.
  • Virimo metu būtina nugraibyti putas – taip užtikrinamas ilgesnis galiojimo laikas ir geresnė marmelado išvaizda.
  • Stiklainius ir dangtelius būtina sterilizuoti – tai padeda išvengti pelėsio ir rūgimo.
  • Uždarius stiklainius, verta juos apversti dangteliais žemyn ir palaikyti 5–10 minučių – tai padės geriau užsandarinti.

Ingredientai

    ~1,4 litro marmelado:
    • braškės: 1 kilogramo (supjaustytos skiltelėmis)
    • kiviai: 300 gramų (supjaustyti gabaliukais)
    • malti žalieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • uogienių cukrus: 600 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į didelį nerūdijančio plieno puodą buvo sudėtos braškės, kivių gabaliukai, malti žalieji pipirai bei nutarkuota citrinos žievelė.
  2. 2. Ant viršaus buvo subertas visas kiekis uogienių cukraus.
  3. 3. Viskas buvo palikta 10 minučių pastovėti, kad vaisiai šiek tiek išleistų sulčių ir cukrus pradėtų tirpti.
  4. 4. Puodas buvo pastatytas ant vidutinės ugnies, o turinys maišant buvo kaitinamas, kol pradėjo virti.
  5. 5. Užvirus masė buvo verdama dar 5 minutes, nuolat maišant ir atidžiai nugraibant susidariusias putas. Tai užtikrina švarų skonį ir gražią marmelado tekstūrą.
  6. 6. Po virimo puodas buvo nukeltas nuo ugnies, o marmeladas atsargiai išpilstytas į švarius, sterilizuotus stiklainius, dar būnant karštam.
  7. 7. Kiekvienas stiklainis buvo sandariai užsuktas sterilizuotais dangteliais ir apverstas dugnu į viršų – taip jie buvo palikti atvėsti kambario temperatūroje.
  8. 8. Atvėsę stiklainiai buvo padėti į šaltą vietą – rūsį arba šaldytuvą, kad marmeladas kuo ilgiau išsilaikytų nepraradęs savo skonio.
Naminis braškių ir kivių marmeladas - uogienė

Atsiliepimai

Virga

Patikslinkite kas tie žalieji pipirai
Atsakyti

WorldRecipes.eu komanda

Ačiū už gerą pastebėjimą, patikslinome recepte. :)

Matau

Taigi nuotrauka ideta!

ona

abejoju , ar uzteks virimui tik 5 min. Gal greitam valgymui , bet ne ziemai
Atsakyti

R

Pilnai užtenka aš užverdu, nugraibau putas ir dedu į stiklainius ir gerai laikosi

Rasa

Argi gali gautis marmeladas verdant tik 5 min.
Atsakyti

Julija

Taigi, uogienių cukrų naudoja. Nežinia, iš ko jis susideda. Visokių tirštiklių pridėta.

...

Rašo deda pipirus, reklama Santa Marijos žirnelių... Tai kaip ištikrųjų yra?
Atsakyti

Marija

Nuotraukoje PIPIRAI žirneliaiS. Ne žirneliais, o žirneliais - tai yra dar nesumalti!

Aris

kas per uogienių cukrus
Atsakyti