Paprastas naminis abrikosų džemas

Autorius apie receptą

Abrikosų džemas man asmeniškai yra pats skaniausias su įvairiais sūriais. Dar jį naudoju pyragams pertepti arba gardinti. Kartais mėgstu valgytu net vieną, su skanios arbatos puodeliu, kai užsinori kažko itin skanaus arba maišau su itin mažu kiekiu aitrios adžikos ir skanauju prie paukštienos patiekalų arba su lietuvišku varškės sūriu. Tai toks džemas, kurio niekada netepu ant baltos duonos arba skrebučio, man jis nedera net su blynais, visada norisi kažkaip kitaip.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje paprasto vandens galima naudoti baltą vyną – pvz., aromatingą vokišką Riesling – kad džemas įgautų subtilesnį poskonį.
  • Cukrų galima keisti nerafinuotu rudu cukrumi, kuris suteiks gilesnę spalvą ir šiek tiek karamelinį skonį.
  • Vietoje citrinos sulčių galima naudoti žaliųjų citrinų (laimų) sultis, kurios suteiks gaivesnį rūgštumą.
  • Džemą galima pagardinti vanilės ekstraktu ar malta kardamono sėklele, jei norisi šiek tiek rytietiškų natų.
  • Jei norisi be pridėtinio cukraus, galima rinktis natūralius saldiklius, pavyzdžiui, agavų sirupą arba obuolių koncentratą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite tik visiškai sunokusius, minkštus, bet dar nesugedusius abrikosus – tai užtikrins intensyvesnį skonį ir geresnę džemo tekstūrą.
  • Jei planuojate naudoti vyną, rinkitės tik kokybišką baltą vyną su vaisiškais aromatais, bet ne per daug saldų.
  • Džemui tirštinti labai svarbu neskubinti proceso – lėta virimo eiga leidžia išsaugoti vaisių aromatą ir užtikrina tinkamą konsistenciją.
  • Prieš užpildant stiklainius, visada naudokite sterilizuotus indus, kad produktas būtų ilgiau tinkamas vartoti.
  • Sukrėtus džemą į stiklainius, juos apverskite dugnu į viršų ir palikite atvėsti natūraliai – tai padės geriau užsandarinti dangtelius.

Ingredientai

    ~3-4-iems 0,5 litro stiklainiukams:
    • švieži abrikosai: 1 kilogramo
    • vanduo: 60 mililitrų (arba baltas Riesling vynas)
    • cukrus: 600 gramų
    • citrinos sultys: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia abrikosus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus (jeigu nuspręsite dėti į stiklainius, tai keletą jų sutraiškykite bei pasilikite) bei sudėkite į storadugnį puodą.
  2. 2. Tuomet supilkite vandenį. Vis pamaišydami virkite, kol truputį suminkštėja, bet išlieka tvirti.
  3. 3. Mažą lėkštutę įdėkite į šaldiklį (džemui testuoti).
  4. 4. Tada į puodą su abrikosais suberkite cukrų bei virkite ant vidutinės ugnies atvirame puode nenustodami maišyti, kol verdama masė sutirštėja, jos truputį sumažėja. Stebėkite, kad nesviltų prie puodo dugno.
  5. 5. Kai džemas atrodys pakankamai tirštas, patikrinkite, ar išvirė. Nedidelį jo kiekį dėkite į atšaldytą lėkštę bei ją vėl kiškite į šaldiklį. Po poros minučių pažiūrime: jei džemo kauburėlis neprarado formos bei liko standus, lyg susiraukšlėjęs, džemas jau išvirė, jei ne, dar truputį pavirkite ir testą pakartokite.
  6. 6. Džemui išvirus, įmaišykite citrinų sultis ir, sukrėtusios į sterilius stiklainius (jeigu norisi, įmetame po vieną ar du traiškytus kauliukus), sandariai užsukite.
  7. 7. Apverskite dugnais į viršų bei palikite stovėti, kol visiškai pilnai atvės. Labai gardu valgyti su sūriais. Skanaus!
  8. 8. Pastebėjimas: Šis džemas laikosi tikrai puikiai.

Atsiliepimai