Naminis majonezas su Dižono garstyčiomis

Autorius apie receptą

Skirtingai nei pramoniniu būdu gaminami majonezai, šis receptas leidžia visiškai kontroliuoti ingredientų sudėtį, išvengiant nereikalingų priedų, konservantų ar cukraus. Dėl švelnaus skonio, subtilaus rūgštumo ir kreminės tekstūros, šis majonezas puikiai dera su keptomis daržovėmis, sumuštiniais, mėsos ar žuvies patiekalais.

Šis receptas ypač tinka tiems, kurie vertina kokybę ir nori žinoti, kas yra jų maiste. Dižono garstyčios suteikia pikantišką, bet subtilų poskonį, kuris išryškina kitų ingredientų natūralumą. Naminio majonezo konsistencija ir skonis priklauso nuo pasirinkto aliejaus bei trynių kokybės, todėl verta naudoti kuo šviežesnius produktus. Be to, šis majonezas pagaminamas vos per 10 minučių – tai puikus pasirinkimas, kai norisi greitai pasiruošti kokybišką padažą namuose.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje rapsų aliejaus galite naudoti saulėgrąžų aliejų, kuris taip pat yra švelnaus skonio ir tinkamas emulsijai gaminti.
  • Dižono garstyčias galima pakeisti grūdėtosiomis garstyčiomis, jei norite ryškesnio ir tekstūriškesnio skonio.
  • Balto vyno actą galite keisti obuolių sidro actu ar net ryžių actu – jie suteikia švelnesnį rūgštumą.
  • Citrinos sultis galima keisti šviežiomis laimo sultimis, kurios suteiks kiek egzotiškesnį poskonį.
  • Jei norite veganiškos versijos, trynį galima keisti avinžirnių konservų skysčiu (aquafaba), nors tekstūra gali kiek skirtis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros – tai padeda geriau susidaryti emulsijai.
  • Aliejų reikia pilti ypač lėtai, plona srovele, tuo pačiu metu nenustojant plakti – tik taip užtikrinama vientisa tekstūra.
  • Jei majonezas nesusiformuoja ar ima skirtis, galima į dubenį įmušti dar vieną trynį ir po truputį supilti masę iš naujo.
  • Norint sodresnio skonio, įpylus acto ir citrinos sulčių galima dar pridėti truputį garstyčių arba šlakelį medaus.
  • Laikykite majonezą šaldytuve sandariame inde – taip jis išliks šviežias iki savaitės.

Ingredientai

    • Kiaušinių tryniai: 1
    • Dižono garstyčios: 1 arbatinio šaukštelio
    • Bekvapis aliejus (pvz., rapsų arba saulėgrąžų): 200 mililitrų
    • Balto vyno actas: 1 valgomojo šaukšto
    • Citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto
    • Druska: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia dideliame, švariame dubenyje buvo įmuštas vienas kiaušinio trynys, kuris iškart pradėtas plakti rankine šluotele, kol įgavo vientisą tekstūrą.
  2. 2. Į plakamą trynį buvo įmaišytas šaukštelis Dižono garstyčių, šiek tiek padidinant plakimo intensyvumą, kad abu ingredientai gerai susijungtų.
  3. 3. Tuomet buvo pradėtas pilti aliejus – ypač plona srovele, beveik lašas po lašo, visą laiką intensyviai plakant. Tokiu būdu pradėta formuotis emulsija.
  4. 4. Kai į dubenį jau buvo supiltas visas aliejus, masė tapo tiršta, vientisa ir įgavo geltoną atspalvį – tai ženklas, kad emulsija pavyko.
  5. 5. Į susidariusį majonezą buvo atsargiai įplaktas balto vyno actas, šviežiai spaustos citrinos sultys ir pagal skonį įberta druskos.
  6. 6. Viskas dar kartą kruopščiai suplakta, kad skoniai tolygiai pasiskirstytų ir tekstūra išliktų vientisa.
  7. 7. Majonezas perkeliamas į švarų, sandariai uždaromą stiklainį ir iškart laikomas šaldytuve.

Atsiliepimai

Romesco padažas
(1)