Orkaitėje kepti karamelizuoti burokėliai pagal Beatą

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Orkaitėje kepti karamelizuoti burokėliai pagal Beatą
Šie orkaitėje kepti karamelizuoti burokėliai yra tikras kulinariniu stebuklas, kuris pakels jūsų namų virtuvės patiekalus į aukščiausią lygį. Šis receptas, kuriuo pasidalino Beata, yra ne tik nepaprastai skanus, bet ir elegantiškas savo paprastumu. Karamelizavimo procesas išryškina natūralų burokėlių saldumą, o česnakas ir rozmarinas suteikia aromatingą gylį, kuris priverčia net didžiausius burokėlių skeptikus persigalvoti. Šis patiekalas yra puikus pavyzdys, kaip paprastas daržoves galima transformuoti į gurmanišką delikatesą, kuris tiks tiek kasdienėje mityboje, tiek ir šventiniam stalui. 

Šitaip pagamintus burokėlius galite naudoti kaip užkandį prie sūrio, kaip papildomą priedą įvairiausioms salotoms, sumuštiniams su rūkyta ar sūdyta lašiša, garnyrą prie mėsos, žuvies, arba net patiekti su švediškais mėsos kukuliais,

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite rudo cukraus, galite naudoti medų arba klevų sirupą, kurie suteiks dar labiau išraiškingą skonį. Vietoje alyvuogių aliejaus puikiai tiks kokosų aliejus arba sviestas, kuris pridės dar daugiau sotumo. Neturint šviežio rozmarino, galite naudoti džiovintą rozmariną arba pakeisti jį šviežiu arba džiovintu šalaviju. Čiobrelį galima pakeisti bazilikais, majoranu arba oreganu, priklausomai nuo jūsų skonio preferencijų. Jei mėgstate aštresnį skonį, galite pridėti šiek tiek čili pipirų dribsnių. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad burokėliai tolygiai iškeptų, stenkitės juos supjaustyti maždaug vienodo dydžio skiltelėmis. Kepimo metu būtinai maišykite burokėlius, kad jie tolygiai karamelizuotųsi ir nepridegtų. Jei mėgstate minkštesnę tekstūrą, kepkite ilgiau žemesnėje temperatūroje. Norėdami intensyvesnio karamelizavimo efekto, paskutines kelias minutes kepkite aukštesnėje temperatūroje, tačiau atidžiai stebėkite, kad nepridegtų. Šis patiekalas skonis dar labiau išryškėja, kai jis šiek tiek atvėsta, tad duokite jam laiko "pailsėti" prieš patiekiant. 

Ingredientai

    • Burokėliai: 6 vidutinio dydžio 
    • Raudonasis svogūnas: 1 vidutinio dydžio 
    • Česnako skiltelės: 2-3 
    • Rudas cukrus (geriausiai tinka šviesus cukranendrių muscovado): 1 šaukštas 
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai 
    • Šviežio rozmarino šakelė: 1 (nebūtinai) 
    • Džiovintas čiobrelis: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Druska: pagal skonį 
    • Šviežiai malti juodieji pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C temperatūros.
  2. 2. Paruošite tinkamą keramikinį indą kepimui. Indas turėtų būti tokio dydžio, kad burokėliai galėtų būti išdėstyti maždaug vienu sluoksniu.
  3. 3. Nuvalome burokėlius (žalius, nevirtus), kruopščiai nulupame odelę, tada juos nuplauname po tekančiu vandeniu.
  4. 4. Burokėlius reikia nusausinti virtuviniu popieriumi, kad pašalintumėte drėgmės perteklių.
  5. 5. Nusausintus burokėlius supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis ir jas sudedame į paruoštą kepimo indą.
  6. 6. Raudonąjį svogūną nulupsite ir supjaustysite plonais pusžiedžiais.
  7. 7. Česnaką būtina nulupti ir smulkiai sukapoti.
  8. 8. Sukapotas česnakas ir svogūno pusžiedžiai turi būti sudėti ant burokėlių skiltelių.
  9. 9. Apibarstykite viską rudu cukrumi, druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  10. 10. Užpilame ingredientus alyvuogių aliejumi ir viską kruopščiai išmaišome, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai.
  11. 11. Paruoštą kepimo indą su burokėliais dedame į įkaitintą orkaitę (170°C).
  12. 12. Burokėliai turi kepti 45 minutes – 1 valandą, tačiau būtina kas 10 minučių atidaryti orkaitę ir permaišyti burokėlius, kad jie tolygiai karamelizuotųsi.
  13. 13. Po 45 minučių patikriname burokėlių minkštumą – įsmeigiame ploną peilį ar šakutę į kelias burokėlių skilteles. Jos turėtų būti iškepusios, bet dar šiek tiek kietos viduje.
  14. 14. Jeigu burokėliai vis dar per kieti, kepame juos papildomai 10-15 minučių ir vėl tikriname minkštumą.
  15. 15. Norint intensyvesnio karamelizavimo efekto, padidinsite orkaitės temperatūrą iki 200°C ir kepsite dar apie 5 minutes, atidžiai stebėdami, kad nepridegtų.
  16. 16. Iškepusiems burokėliams leiskite šiek tiek atvėsti – apie 5 minutes.
  17. 17. Atvėsusius burokėlius paragausite ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ir pipirais pagal savo skonį.
Kaip sunokinti avokadą arba kaip greitai sunokinti avokadus?
(3)
Cukinijų ir varškės apkepas
(7)
Keptos kriaušės su gorgonzola ir riešutais 🍐
(1)