Orkaitėje keptos bulvės su grietinėle ir fermentiniu sūriu

2024-11-27 Autorius Karolina Puodžiūtė

Orkaitėje keptos bulvės su grietinėle ir fermentiniu sūriu
Orkaitėje keptos bulvės su grietinėle ir fermentiniu sūriu – tai klasikinis patiekalas, kuris sujungia paprastus ingredientus į nepaprastai gardų rezultatą. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Sluoksniuotos bulvės, sumaišytos su kreminės grietinėlės padažu ir užkeptos su tirpstančiu fermentiniu sūriu, sukuria nepakartojamą skonio derinį, kuris patiks visai šeimai.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Bulvės: Galite naudoti tiek baltas, tiek raudonas bulves. Taip pat tinka saldžiosios bulvės, kurios suteiks patiekalui saldumo.
  • Morkos: Vietoje morkų galite naudoti cukinijas arba pastarnokus, kurie suteiks kitokį skonį ir tekstūrą.
  • Grietinėlė: Jei norite lengvesnio varianto, galite naudoti liesesnę grietinėlę arba pieną. Taip pat tinka augalinės kilmės grietinėlės alternatyvos, tokios kaip sojų ar migdolų grietinėlė.
  • Fermentinis sūris: Galite rinktis įvairius sūrius pagal savo skonį, pavyzdžiui, čederį, „Džiugą“ ar net mėlynąjį pelėsinį sūrį, kuris suteiks intensyvesnį skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Prieskoniai: Be druskos ir pipirų, galite pridėti česnako, rozmarino ar čiobrelių, kurie suteiks papildomo aromato.
  • Sluoksniavimas: Bulves ir morkas galite sluoksniuoti, kad patiekalas būtų dar įdomesnis ir estetiškesnis.
  • Kepimo indas: Naudokite keraminį arba stiklinį kepimo indą, kuris tolygiai paskirstys šilumą ir užtikrins vienodą kepimą.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 1600 kcal
  • Vienoje porcijoje (1/4 patiekalo): apie 400 kcal 

Ingredientai

    • Bulvės: 5–6 didelės
    • Morkos: 1–2
    • Grietinėlė: 200 ml
    • Fermentinis sūris: 150 g
    • Mėgstami prieskoniai (druska, pipirai ir kt.): pagal skonį
    • Aliejus: šlakelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. 2. Nulupkite bulves ir morkas, supjaustykite jas plonais griežinėliais.
  3. 3. Sudėkite į didelį dubenį, pagardinkite druska, pipirais ir, jei norite, smulkintomis petražolėmis ar kitomis mėgstamomis žolelėmis. Gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais.
  4. 4. Supilkite grietinėlę ir vėl viską gerai išmaišykite, kad daržovės būtų tolygiai padengtos.
  5. 5. Paruoškite karščiui atsparų kepimo indą: ištepkite jo sieneles aliejumi.
  6. 6. Sudėkite paruoštas daržoves į indą, tolygiai paskirstykite.
  7. 7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
  8. 8. Po 30 minučių ištraukite kepimo indą ir tolygiai pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu, kad padengtų visą paviršių.
  9. 9. Uždenkite indą aliuminio folija, kad apsaugotumėte nuo perdžiūvimo ir perdegimo.
  10. 10. Grąžinkite indą į orkaitę ir kepkite dar apie 20 minučių, kol bulvės taps minkštos ir sūris visiškai ištirps. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo orkaitės, todėl patikrinkite bulvių minkštumą peiliu ar šakute.
  11. 11. Išimkite patiekalą iš orkaitės ir leiskite jam kelias minutes pastovėti prieš patiekiant.
  12. 12. Santrauka: Orkaitėje keptos bulvės su grietinėle ir fermentiniu sūriu – tai sotus ir gardus patiekalas, tinkantis tiek kaip pagrindinis valgis, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Naudojant skirtingus ingredientų derinius ir prieskonius, galite sukurti įvairias šio patiekalo variacijas, pritaikytas jūsų skoniui. Svarbiausia – kokybiški ingredientai ir meilė gaminimui, tuomet rezultatas tikrai nenuvils.
Orkaitėje keptos bulvės su grietinėle ir fermentiniu sūriu
Traškūs bulvių kepsneliai su lašiša
(3)