Bulvių ir cukinijų plokštainis su čederio sūriu

2024-12-03 Autorius Inga - Mamosrestoranas

Bulvių ir cukinijų plokštainis su čederio sūriu
Bulvių plokštainis, dar žinomas kaip kugelis, yra vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų, mėgstamas dėl savo paprastumo ir sotumo. Šiame recepte klasikinis plokštainis praturtinamas cukinijomis ir čederio sūriu, suteikiant jam ypatingą skonį ir tekstūrą. Tai puikus būdas panaudoti cukinijų perteklių ir nustebinti šeimą ar svečius nauju patiekalo variantu.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: vietoj įprastų bulvių galite naudoti saldžiąsias bulves, kurios suteiks patiekalui saldumo ir ryškesnę spalvą.
  • Cukinijos: jei neturite cukinijų, jas galima pakeisti moliūgais arba morkomis, kurios taip pat suteiks drėgmės ir skonio.
  • Čederio sūris: vietoj čederio galite naudoti kitus kietuosius sūrius, tokius kaip „Džiugas“ ar parmezanas, kurie suteiks kitokį, bet ne mažiau gardų skonį.
  • Viso grūdo speltos miltai: juos galima pakeisti įprastais kvietiniais miltais arba avižiniais miltais, priklausomai nuo turimų atsargų ir skonio pageidavimų.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Svogūnų kepimas: kepant svogūnus ant vidutinės ugnies, svarbu juos nuolat maišyti, kad jie tolygiai suminkštėtų ir neapdegtų.
  • Cukinijų paruošimas: jei cukinijų žievelė yra plona ir švelni, jos lupti nebūtina – tai suteiks papildomos tekstūros ir spalvos plokštainiui.
  • Bulvių tarkavimas: tarkuojant bulves, stenkitės jas kuo greičiau sumaišyti su kitais ingredientais, kad jos nepatamsėtų.
  • Kepimo laikas: kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo orkaitės tipo, todėl patartina patikrinti plokštainio būklę įsmeigus medinį pagaliuką – jei jis ištraukus sausas, patiekalas paruoštas.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2800 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (1/8 plokštainio): apie 350 kcal 

Ingredientai

    • Bulvės: 1,5 kg
    • Cukinijos: 700 g (2 vidutinės)
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Ypač tyras alyvuogių aliejus: 3 šaukštai
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Čederio sūris: 100 g
    • Druska: ½ a.š.
    • Viso grūdo speltos miltai: 2 šaukštai
    • Kuminas: žiupsnelis
    • Juodieji pipirai: žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies.
  2. 2. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps minkšti ir skaidrūs, retkarčiais pamaišant – tai užtruks apie 10 minučių.
  3. 3. Cukinijas nuplaukite ir sutarkuokite smulkia burokinės tarkos dalimi. Jei cukinijų žievelė plona, lupti nebūtina.
  4. 4. Sutarkavę cukinijas palikite jas nuvarvėti, o vėliau švelniai nuspauskite likusį skystį.
  5. 5. Čederio sūrį sutarkuokite stambia burokinės tarkos dalimi.
  6. 6. Kiaušinius sudėkite į dubenį, įberkite druskos ir plakite šluotele, kol masė taps vientisa.
  7. 7. Bulves nulupkite ir sutarkuokite stambia bulvių tarkos dalimi. Jei tarkuotos bulvės išskiria daug skysčio, jį nusunkite, kad masė nebūtų pernelyg skysta.
  8. 8. Dideliame dubenyje sumaišykite visas paruoštas sudedamąsias dalis: tarkuotas bulves, nuspaustas cukinijas, pakepintus svogūnus, išplaktus kiaušinius, tarkuotą sūrį, speltos miltus, kumino ir juodųjų pipirų žiupsnelį. Maišykite, kol masė taps vientisa.
  9. 9. Kepimo formą patepkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad plokštainis nepriliptų.
  10. 10. Į formą supilkite paruoštą tešlą ir išlyginkite paviršių.
  11. 11. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Kepkite plokštainį 20 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite dar 40 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos.
  12. 12. Išimkite plokštainį iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti prieš pjaustant, kad jis geriau laikytų formą.
  13. 13. Patiekite su tzatziki padažu, grietine ar kitais mėgstamais pagardais. Skanaus!
Bulvių ir cukinijų plokštainis su čederio sūriu
Geriausi cepelinai su faršu
(2)
Bulvių ir poro maltinukai, kepti keptuvėje
(3)