Paprasta ir skani obuolienė žiemai

Autorius apie receptą

Ši paprastai ir labai skani obuolienė žiemai yra tikrų tikriausias mano praėjusių metų atradimas, kurį šiemet kartoju. Sezonas gausus buvo obuolių, o norėjosi paprasto su geru rezultatu recepto ir jį pateikiu ir Jums. Obuolienės skonis, mano asmeniniu požiūriu, tiesiog tobulas. Tinka tiek prie košių, tiek į kepinius, tiek šaukštu kabinti ir su batonu valgyti. Labai rekomenduoju nieko ilgai nelaukti ir prisigaminti. :)


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Obuoliai: galima naudoti ir kriaušes, arba obuolių–kriaušių mišinį, jei norisi švelnesnio skonio obuolienės.
  • Cukrus: vietoje paprasto baltojo cukraus tinka ir rudas cukrus, kuris suteiks karamelinį poskonį. Taip pat galima naudoti nerafinuotą kokosų cukrų arba klevų sirupą (proporcijas reikėtų koreguoti pagal saldumą).
  • Vanduo: vietoje paprasto vandens galima naudoti obuolių sultis be cukraus – tai suteiks intensyvesnio skonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Rinkitės rūgštesnius obuolius, tokius kaip ‘Antonovka’ ar ‘Renetai’, – jie puikiai tinka virimui ir suteikia malonų rūgštumą.
  • Nepilkite per daug vandens – obuoliai patys išskiria daug sulčių, tad skysčio kiekis turi būti minimalus.
  • Būtina naudoti storadugnį puodą, kuris tolygiai paskirsto šilumą ir apsaugo nuo pridegimo.
  • Niekada nekilnokite dangčio troškinimo metu, nes išsiskirianti garų šiluma yra svarbi procesui.
  • Sterilizuokite stiklainius prieš pilstant obuolienę, kad ji ilgiau išliktų šviežia ir neputotų.

Ingredientai

    • Obuoliai: apie 3,5–4 kg (nulupus ir išėmus sėklas – liks apie 3 kg).
    • Vanduo: ½ puodelio (apie 120 ml).
    • Cukrus: 200–300 g (priklausomai nuo obuolių saldumo). 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių obuolius nuplaukite, nulupkite bei išimkite sėklas.
  2. 2. Pripjaustykite jų į puodą storu dugnu iki pat viršaus – ant dugno stambesniais gabaliukais, kuo aukščiau tuo smulkesniais.
  3. 3. Tuomet įpilkite pusę puodelio šalto vandens (tiek jo reikia 4-5 litrų talpos puodui).
  4. 4. Uždenkite sandariu dangčiu bei užkaiskite. Kai jau turinys užvirs, ugnį sumažinkite iki minimalios bei palikite "klegėti" maždaug 25 minutėms.
  5. 5. Po to ugnį išjunkite bei puodą palikite ramybėje dar maždaug 5-7 minutėms. Svarbiausia šioje vietoje - jokiu būdu jokiu metu negalima puodo atidengti bei tikrinti. Ši obuolienė sugeba išvirti pati.
  6. 6. Po 5-7 minučių puodą atidenkite bei tiesiog permaišykite šaukštu.
  7. 7. Tada berkite cukrų (jeigu obuoliai saldūs, jo reikia visai nedaug), statykite ant ugnies ir minutėlę maišydami pakaitinkite, kol pradės "burbuliuoti".
  8. 8. Paskui iškart pilstykite į sterilizuotus stiklainius bei užsukite sandariais dangteliais.
  9. 9. Patiekite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Vilė

Pas mane elektrinė viryklė ir gal yra virimo kita technologija?
Atsakyti

Brigita B.

Labai gerai gaunasi
Atsakyti