Paprastas, minkštas, drėgnas ir greitas bananų pyragas

Autorius apie receptą

Paprastas, minkštas, drėgnas ir greitas bananų pyragas – tai vienas iš tų desertų, kuris ne tik džiugina savo skoniu, bet ir padeda praktiškai sunaudoti pernokusius bananus, kurių skonis ir aromatas idealiai tinka kepiniams. Šis pyragas – tai klasikinis pasirinkimas tiems, kurie ieško greito, nebrangaus ir visada pasiteisinančio deserto be didelio vargo. Dėl savo ypatingai drėgnos tekstūros jis primena „banana bread“ stiliaus kepinius, tačiau švelnesnis, minkštesnis ir šiek tiek saldesnis, todėl tinka tiek prie rytinės kavos, tiek kaip desertas po pietų.

Daugelis šeimų šį pyragą pamėgsta kaip kasdienį kepinį, nes jam nereikia nei pieno, nei kiaušinių – tai puikus pasirinkimas veganams arba tiems, kurie tiesiog nori pasilepinti augalinės kilmės desertu. Naudojant augalinį aliejų vietoj sviesto, pyragas išlieka lengvas, bet tuo pačiu ir ypač sotus bei aromatingas. Cukrų balansuoti padeda rudas cukrus, kuris suteikia gilų, karamelinį poskonį. Cinamonas – klasikinis prieskonis, tačiau jį galima keisti kitais žiemiškais aromatais, priklausomai nuo nuotaikos ar turimų prieskonių.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoj kvietinių miltų galima naudoti speltos miltus, viso grūdo kvietinius miltus arba dalį jų pakeisti avižų miltais, kad pyragas būtų dar sveikesnis ir turtingesnis skaidulomis.
  • Rudojo cukraus alternatyva – kokosų cukrus arba muscovado cukrus, kuris suteiks dar ryškesnį karamelinį poskonį.
  • Augalinį aliejų galima keisti ištirpintu kokosų aliejumi arba neutralaus skonio alyvuogių aliejumi.
  • Vandens vietoje galima naudoti augalinį pieną (avižų, migdolų ar sojų), kuris pyragui suteiks švelnesnį skonį.
  • Vanilinio cukraus alternatyva – natūrali vanilės pasta ar keli lašai vanilės ekstrakto.
  • Cinamoną galima pakeisti meduolių prieskonių mišiniu arba maltu kardamonu, jei norisi šiek tiek egzotiškesnio skonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Naudokite itin prinokusius, net juoduoti pradėjusius bananus – jie suteiks pyragui daugiau saldumo ir drėgmės.
  • Norint dar turtingesnio skonio, į tešlą galima įmaišyti saują smulkintų riešutų arba razinų.
  • Kepimo formą rekomenduojama iškloti kepimo popieriumi, kad pyragas lengviau išsiimtų ir nepriliptų.
  • Po iškepimo pyragą palikite formoje 10 minučių, kad šiek tiek atvėstų ir būtų lengviau pjaustyti.
  • Pyragą galima patiekti su plakta grietinėle, veganiškais ledais arba šiltu šokolado padažu.

Ingredientai

    • bananų: 3
    • miltų: kiek daugiau nei 3 stiklinių(1 stiklinė - 250 mililitrų)
    • cukraus: dviejų trečdalių stiklinės
    • rudojo cukraus: dviejų trečdalių stiklinės
    • augalinio aliejaus: dviejų trečdalių stiklinės
    • vandens: 1 stiklinės
    • druskos: žiupsnelio
    • sodos: 2 arbatinių šaukštelių
    • vanilinio cukraus: 20 gramų
    • cinamono: 1 arbatinio šaukštelio (galima pakeisti meduolių prieskoniais)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bananai buvo kruopščiai sutrinti šakute iki vientisos masės – kuo jie minkštesni, tuo lengviau susitrina ir tuo skanesnis bus galutinis pyragas.
  2. 2. Į dubenį buvo supilti abu cukrų tipai – baltasis ir rudas, taip pat įmuštas vanilinis cukrus, supiltas aliejus ir vanduo. Visa tai buvo gerai išmaišyta iki vientisos masės.
  3. 3. Tuomet buvo sumaišyti visi sausi ingredientai – miltai, soda, druska ir cinamonas. Sausieji ingredientai buvo po truputį įmaišyti į bananų masę, kad nesusidarytų gumulėlių.
  4. 4. Paruošta tešla buvo supilta į riebalais pateptą arba kepimo popieriumi išklotą formą. Pyragas buvo kepamas iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol įkištas medinis pagaliukas ištrauktas buvo visiškai sausas.
  5. 5. Iškepus pyragui, jis buvo paliktas formoje 10 minučių atvėsti, tuomet atsargiai išimtas ir patiektas dar šiltas – ypač skanus su vaniliniais ledais ar šlakeliu augalinio pieno.

Atsiliepimai

Grietininis mėlynių pyragas
(5)
Traškus obuolių pyragas su kukurūzų kruopomis
(7)