Autorius apie receptą
Paprastas, minkštas, drėgnas ir greitas bananų pyragas – tai vienas iš tų desertų, kuris ne tik džiugina savo skoniu, bet ir padeda praktiškai sunaudoti pernokusius bananus, kurių skonis ir aromatas idealiai tinka kepiniams. Šis pyragas – tai klasikinis pasirinkimas tiems, kurie ieško greito, nebrangaus ir visada pasiteisinančio deserto be didelio vargo. Dėl savo ypatingai drėgnos tekstūros jis primena „banana bread“ stiliaus kepinius, tačiau švelnesnis, minkštesnis ir šiek tiek saldesnis, todėl tinka tiek prie rytinės kavos, tiek kaip desertas po pietų.
Daugelis šeimų šį pyragą pamėgsta kaip kasdienį kepinį, nes jam nereikia nei pieno, nei kiaušinių – tai puikus pasirinkimas veganams arba tiems, kurie tiesiog nori pasilepinti augalinės kilmės desertu. Naudojant augalinį aliejų vietoj sviesto, pyragas išlieka lengvas, bet tuo pačiu ir ypač sotus bei aromatingas. Cukrų balansuoti padeda rudas cukrus, kuris suteikia gilų, karamelinį poskonį. Cinamonas – klasikinis prieskonis, tačiau jį galima keisti kitais žiemiškais aromatais, priklausomai nuo nuotaikos ar turimų prieskonių.
Reklama
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoj kvietinių miltų galima naudoti speltos miltus, viso grūdo kvietinius miltus arba dalį jų pakeisti avižų miltais, kad pyragas būtų dar sveikesnis ir turtingesnis skaidulomis.
- Rudojo cukraus alternatyva – kokosų cukrus arba muscovado cukrus, kuris suteiks dar ryškesnį karamelinį poskonį.
- Augalinį aliejų galima keisti ištirpintu kokosų aliejumi arba neutralaus skonio alyvuogių aliejumi.
- Vandens vietoje galima naudoti augalinį pieną (avižų, migdolų ar sojų), kuris pyragui suteiks švelnesnį skonį.
- Vanilinio cukraus alternatyva – natūrali vanilės pasta ar keli lašai vanilės ekstrakto.
- Cinamoną galima pakeisti meduolių prieskonių mišiniu arba maltu kardamonu, jei norisi šiek tiek egzotiškesnio skonio.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
- Naudokite itin prinokusius, net juoduoti pradėjusius bananus – jie suteiks pyragui daugiau saldumo ir drėgmės.
- Norint dar turtingesnio skonio, į tešlą galima įmaišyti saują smulkintų riešutų arba razinų.
- Kepimo formą rekomenduojama iškloti kepimo popieriumi, kad pyragas lengviau išsiimtų ir nepriliptų.
- Po iškepimo pyragą palikite formoje 10 minučių, kad šiek tiek atvėstų ir būtų lengviau pjaustyti.
- Pyragą galima patiekti su plakta grietinėle, veganiškais ledais arba šiltu šokolado padažu.
Atsiliepimai