Patisonų piure žiemai - ikra

2023-08-31 Autorius oSkanu.lt

Patisonų piure žiemai - ikra
Patisonų piure žiemai su pomidorais ir morkomis yra nuostabus būdas kaupti atsargas žiemai, kai nebežinau ką paruošti iš patisonų. Iš tiesų originalus pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą turėtų būti "Patisonų ikra". Bet lietuvių kalboje ikrai asocijuojasi tik su žuvų kiaušinėliais - ikrais. O čia, vien daržovės, tikrai jokia žuvis nėra net arti praplaukusi. Todėl, piure būtų tikrai teisingesnis pavadinimas, nes visos daržovės sutrintos ir pilnai atitinka piure sąvoką.

Tiems, kas dar atsimena sovietinius laikus ir daržovių asortimentą parduotuvėse, priminsiu, kad tokia piure tikrai labai panaši į tų laikų "Kabačkovaja ikra". Tiesiog, gal net tokia pat. Kaip šio recepto autorė rašė viename rusiškame puslapyje, iš kurio sužinojau šį receptą, ši piure turi vieną trūkumą - labai mažas laiko tarpas tarp pilno ir tuščio stiklainio.

Ingredientai

    • patisonai: 3 kilogramų
    • stipriai sunokę pomidorai: 2 kilogramų
    • morkos: 1 kilogramo
    • svogūnai: 1 kilogramo
    • druska: 2 valgomųjų šaukštų
    • cukrus: 4 valgomųjų šaukštų
    • 9% actas: 2 valgomųjų šaukštų
    • 5 pipirų mišinys
    • aliejus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pasiruošiame stiklainius. Kol jie kaitinami mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje nuvalome degtine dangtelius.
  2. 2. Tada nuskutame ir sutarkuojame morkas, supjaustome patisoną. Jeigu jo odelė jau kieta - nulupame.
  3. 3. Pomidorus taip pat nulupame ir sutriname blenderiu (jeigu jo neturite - sumalame).
  4. 4. Susmulkiname svogūną.
  5. 5. Patarimas: Labai gražiai daržovių pjaustyti tikrai nereikia, bet gabaliukų dydžiai turėtų būti panašūs. Nes tik šitaip jie vienodai išsitroškins.
  6. 6. Storadugniame puode pakepiname susmulkintą svogūną, kai jis tampa permatomas sudedame morkas ir patisono gabaliukus.
  7. 7. Įberiame druskos, cukraus ir troškiname, vis pamaišydami, kol daržovės beveik suminkštėja.
  8. 8. Tuomet supilame sutrintus pomidorus ir suberiame pipirus. Viską dar troškiname maždaug 10-15 minučių.
  9. 9. Po to viską sutriname blenderiu, supilame actą, užviriname ir supilstome į stiklainius. Visas piurė troškinimo laikas būtų maždaug 30 minučių.
  10. 10. Patarimas: Jeigu mėgstate česnakus galima dėti juos kartu kepinant su svogūnais. Galima įberti smulkintų petražolių lapelių, juos suberkite kartu su pipirais. Galima įdėti čili pipiriuko jeigu mėgstate aštriau. Šis receptas yra švelni patisonų piurė puikiai tinkanti su sviestu apteptu batonu. Bet esu tikra, kad jūs patys dar rasite begalę būdų su kuo ir kaip ją valgyti.
Pikantiškas agrastų padažas prie mėsos
(2)
Pomidorų padažas be acto
(19)