Pomidorų padažas pagal Vytarą Radzevičių

2025-03-06 Autorius oSkanu.lt

Pomidorų padažas pagal Vytarą Radzevičių
Vytaro Radzevičiaus naminis pomidorų padažas – tai autentiško itališko skonio ir lietuviškos virtuvės harmonija, kuri suteiks jūsų patiekalams nepakartojamą skonį. Šis receptas puikiai išnaudoja vasaros gėrybes – prinokusius, sultingus pomidorus, kurie dažnai lieka nepanaudoti dėl savo netobulos išvaizdos. Vytaras Radzevičius, žinomas kulinarijos ekspertas ir keliautojas, dalijasi šiuo receptu, kurį tobulino metų metus, įkvėptas savo kelionių po Italiją ir Viduržemio jūros regioną. 

Pomidorų padažas – tai universalus maisto produktas, kuris gali būti naudojamas daugybėje patiekalų: nuo klasikinių makaronų, picos iki troškinių ar net sriubų pagrindo. Šis naminis padažas pasižymi sodrumu, subalansuotu rūgštumu ir saldumu, o taip pat subtiliu žolelių aromatu, kuris pakels bet kokį patiekalą į aukštesnį lygį. 

Naudojant V. Radzevičiaus metodą, pomidorai yra kepami orkaitėje, o ne verdami puode, kas suteikia padažui gilesnį, karamelizuotą skonį. Šis procesas leidžia pomidorams išskirti visą savo natūralų saldumą ir aromą, kurį papildo žolelės ir prieskoniai. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors recepte naudojami švieži, prinokę pomidorai, galite eksperimentuoti su įvairių rūšių pomidorais. Tinka slyviniai pomidorai, kurie turi mažiau sėklų ir daugiau minkštimo, arba vynuoginiai pomidorai, suteikiantys saldesnį skonį. 
  • Rudą cukrų galima pakeisti medumi arba klevų sirupu, jei norite natūralesnio saldumo. Vietoje alyvuogių aliejaus tinka ir rapsų aliejus, nors skonis bus šiek tiek kitoks. 
  • Jei nemėgstate aštraus skonio, galite visiškai atsisakyti aitriųjų pipirų arba naudoti papriką vietoj jų. Žoleles taip pat galima keisti pagal skonį – tinka ir mairūnas, čiobrelis ar šalavijas. 
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį, rafinuotesnį skonį. Vietoj įprastų česnakų galima naudoti juoduosius česnakus, kurie pridės sodresnio, saldesnio skonio. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, rinkitės kuo prinokesnius, net ir pernokusius pomidorus – jie turės daugiausia skonio. Prieš kepimą pomidorų nereikia lupti, nes odelės suteikia papildomą skonį ir spalvą, be to, kepimo metu jos suminkštėja ir vėliau lengvai sutrinama. 
  • Jei norite tirštesnio padažo, po sutrynimo virkite jį ilgiau, leisdami skysčiui išgaruoti. Jei pageidaujate skystesnio padažo, pridėkite šiek tiek daržovių sultinio arba raudono vyno. 
  • Svarbu sterilizuoti stiklainius, kad padažas ilgiau išsilaikytų. Geriausias būdas – išplauti stiklainius, išdžiovinti orkaitėje 100°C temperatūroje apie 15 minučių. Dangtelius galima pavirinti verdančiame vandenyje 5 minutes. 
  • Padažas geriausiai išsistovi bent parą prieš vartojimą, kai visi skoniai susijungia ir subręsta. 

Ingredientai

    • Pomidorai: 3 kg 
    • Svogūnai: 3 vidutinio dydžio 
    • Rudasis cukrus: 1 stiklinė 
    • Česnakai: 2 galvutės 
    • Druska: 2 šaukštai 
    • Alyvuogių aliejus: 100 ml 
    • Aitriojo pipiro ankštis: 1 vnt. (arba 1 arbatinis šaukštelis smulkintų aitriųjų paprikų) 
    • Rozmarino šakelė: 1 vnt. (arba 1 arbatinis šaukštelis džiovintų rozmarinų) 
    • Raudonėlio šakelė: 1 vnt. (arba 1 arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių) 
    • Šviežio baziliko šakelės: 2 vnt. (arba 1 arbatinis šaukštelis džiovintų bazilikų) 
    • Sumaišytų maltų karčiųjų ir kvapniųjų pipirų: 1 arbatinis šaukštelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai paruoškite visus ingredientus. Pomidorus kruopščiai nuplaunate po tekančiu vandeniu, išpjaunate kotelius ir supjaustote kiekvieną pomidorą į keturias lygias dalis. Svogūnus nulupkite ir taip pat supjaustykite į ketvirčius.
  2. 2. Česnako skilteles nulupsite, o tada perpjaukite kiekvieną skiltelę per pusę, kad išsiskirtų daugiau aromato kepimo metu.
  3. 3. Paruoštus pomidorus, svogūnus, česnaką ir aitrųjį pipirą (jei naudojate šviežią, perpjaukite jį išilgai) sudėsite į didelę kepimo skardą. Tolygiai paskirstykite ingredientus, kad jie keptų vienodai.
  4. 4. Apibarstykite daržoves rudojo cukraus, druskos ir maltų pipirų mišiniu.
  5. 5. Tada pridėkite rozmarino, raudonėlio ir baziliko šakeles (arba džiovintus prieskonius, jei naudojate juos). Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  6. 6. Įkaitinsite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros ir įdėsite skardą su paruoštais ingredientais. Kepkite 2 valandas, retkarčiais pamaišydami, kad visi ingredientai tolygiai išsikeptų ir karamelizuotųsi.
  7. 7. Iškepę ingredientai bus suminkštėję ir turės malonų, karamelizuotą aromatą.
  8. 8. Sudėkite visą mišinį į didelį puodą.
  9. 9. Naudodami elektrinį trintuvą, trinkite mišinį iki vientisos konsistencijos. Jei norite itin lygaus padažo, galite pertrinti jį per sietelį, kad neliktų odelių ir sėklų.
  10. 10. Padažą dar kartą užkaisite iki virimo, kad išgaruotų dalis skysčio ir padažas taptų tirštesnis. Virimo metu nuolat maišysite, kad padažas neprisviltų prie puodo dugno.
  11. 11. Kol padažas dar karštas, išpilstykite jį į iš anksto paruoštus sterilizuotus stiklainius. Jeigu nenorite kaitinti stiklainių orkaitėje, galite juos išvalyti drėgna šluoste, sumirkyta degtinėje ar spirite.
  12. 12. Iškart sandariai užsukite stiklainius dangteliais, apverskite juos žemyn ir užklokite storu rankšluosčiu, kad jie lėtai atvėstų. Toks procesas padės sudaryti vakuumą stiklainiuose ir pailgins padažo galiojimo laiką.
  13. 13. Atvėsusius stiklainius su pomidorų padažu laikysite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje ar vėsiame sandėliuke, kur temperatūra yra žemesnė nei kambario. Tinkamai paruoštas padažas išsilaikys mažiausiai vienerius metus.
Pomidorų padažas pagal Vytarą Radzevičių
Pomidorų padažas pagal Vytarą Radzevičių