Olandiškas padažas iš kiaušinių trynių ir sviesto

2025-05-02 Autorius oSkanu.lt

Olandiškas padažas iš kiaušinių trynių ir sviesto
Šis aksominis, šilkinio skonio padažas su švelniu sviesto ir citrinos aromatu jau šimtmečius puošia įvairiausius patiekalus visame pasaulyje. Mano gamintas padažas yra tarpinis variantas tarp įprasto-klasikinio olandiško padažo ir prancūziško padažo veliute.

Pats padažas gaunasi labai gardus, neriebus ir šilkinio skonio. Itin tinka prie žuvies, žiedinių kopūstų, šparagų arba benedikto kiaušinių.

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje mėsos ar daržovių sultinio galite naudoti žuvies sultinį, ypač jei padažą patieksite su jūros gėrybėmis ar žuvimi.
  • Sviestą galima pakeisti ghee sviestu, kuris suteiks gilesnį, riešutinį aromatą.
  • Jei neturite citrinos, galite naudoti balto vyno actą arba šampaninį actą, kuris suteiks švelnesnį rūgštumą.
  • Kvietinius miltus galima pakeisti kukurūzų krakmolu (14-16 gramų), jei norite, kad padažas būtų dar šilkiškesnis.
  • Vietoje baltųjų ar juodųjų pipirų galite naudoti baltąjį pipirų mišinį arba rausvuosius pipirus subtilesniam skoniui.
  • Jei padažą norite pagardinti, galite įdėti šviežių žolelių: krapų, petražolių ar šalavijų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Padažo gaminimo metu būtina nuolat maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai ir padažas neprisviltų.
  • Kiaušinių trynius rekomenduojama įmaišyti tik nuėmus puodą nuo ugnies, kad tryniuose nekoaguliuotų baltymai ir padažas netaptų grūdėtas.
  • Jei padažas per tirštas, galima įpilti šiek tiek šilto sultinio ar vandens, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.
  • Norint išvengti padažo "suskilimo", sviestą dėkite mažais gabalėliais ir visada šaltą, o ne ištirpusį.
  • Padažą geriausia ruošti prieš pat patiekimą, nes ilgai laikomas jis gali pradėti skirtis.
  • Jei padažas vis dėlto "suskyla", įpilkite šiek tiek karšto vandens ir energingai išplakite.
  • Geresniam skoniui padažą galima pagardinti trupučiu muskato riešuto ar česnako miltelių.

Ingredientai

    • šaltas sultinys: 250 mililitrų (mėsos arba daržovių)
    • kvietiniai miltai: 20 gramų
    • kiaušinių tryniai: 2-3
    • šaltas sviestas: 50 gramų (supjaustytas gabaliukais)
    • cukrus: žiupsnelio
    • druska
    • balti arba juodieji malti pipirai
    • citrinos sultys (arba baltas vynas)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į puodą supilame šaltą sultinį (šiltame sultinyje miltai sušoks į gabaliukus ir gerai neišsimaišys), suberiame miltus. Gerai išmaišome , kad neliktų sausų miltų.
  2. 2. Puodą statome ant ugnies ir pradedame kaitinti, nuolat maišome.
  3. 3. Skystis privalo užvirti ir kaitiname kol sutirštės.
  4. 4. Puodą nukeliame nuo ugnies.
  5. 5. Kiaušinių trynius šakute lengvai išmaišome.
  6. 6. Viena ranka pilame plona srovele trynius, o kita ranka maišome.
  7. 7. Geriausiai maišome plakimo šluotele.
  8. 8. Sudedame šaltą sviestą.
  9. 9. Įmaišome sviestą į masę.
  10. 10. Įberiame žiupsnelį cukraus, pagardiname druska, pipirais, citrinos sultimis, vynu arba actu.
  11. 11. Patiekiame su kuo tik norisi, aš pasirinkau žiedinius kopūstus!
  12. 12. Patarimas: Sultiniui gali panaudoti nuovirą, kuriame virė daržovės.
Olandiškas padažas iš kiaušinių trynių ir sviesto
Olandiškas padažas iš kiaušinių trynių ir sviesto
Jautiena kinietiškai: Jautienos ir daržovių "stir-fry" ir teriyaki (terijaki) padažas | Receptas
(9)