Dumplūnė, arba dar kitaip vadinama "tomatijo", yra ypač populiari daržovė Lotynų Amerikos virtuvėje. Lietuvoje daug kas tikrai esate girdėję apie dumplūnę (ir neabejoju matę), bet turbūt retas esate naudoję šią daržovę maisto gamyboje. JAV žalios spalvos dumplūnių galima rasti daugumoje didesnių prekybos centrų ar Lotynų Amerikiečių parduotuvėse. Geltonos spalvos dumplūnių čia pirkti dar nemačiau, kadangi populiariausios yra dar nesunokę, žalios dumplūnės.
Dumplūnės skonis lyginant su pomidoro yra kiek rūgštesnis, bet ši daržovė ne tokia sultinga ir gana kieta, todėl su ja labai gerai ruošti salotas ir salsas (dumplūnė taip greitai nepažliūgsta kaip pomidoras).
Žaliasis avokado ir dumplūnių padažas yra idealus su tortilijų traškučiais, puikiai tinka pagardinti takams, fajitoms ir kitiems meksikietiškiems patiekalams. Taip pat padažas labai gardus su grilio patiekalais, paskaninti vištienai ar bet kokiam kitam patiekalui, kuriam reikia šiek tiek papildomo skonio.
P. S. Prieš naudodami dumplūnes nepamirškite jų išimti iš apvalkalo!