Lietuviški "makaronai" - skryliai su keptų baravykų padažu 🤩

2025-04-24 Autorius oSkanu.lt

Lietuviški "makaronai" - skryliai su keptų baravykų padažu 🤩
Skryliai su keptų baravykų padažu yra autentiškas lietuviškas patiekalas, kurį galima pavadinti mūsų krašto atsakymu į itališkus makaronus. Šis tradicinis valgis turi gilias šaknis lietuviškoje virtuvėje ir buvo gaminamas dar mūsų senelių bei prosenelių. Skryliai - tai rankomis gaminami storoki tešlos lakštai, kurie verdami ir patiekiami su turtingu baravykų padažu. Šis patiekalas puikiai atspindi lietuviškos virtuvės esmę: paprastumą, natūralumą ir gebėjimą iš kuklių ingredientų sukurti nepaprastai skanius valgius. Baravykai, vadinami miško karaliais, suteikia padažui nepakartojamą aromatą ir skonį, o skryliai tampa puikiu pagrindu, sugeriančiu visus šiuos nuostabius kvapus. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje baravykų galima naudoti raudonviršius, lepšius arba šilbaravykius - jie taip pat suteiks sodrumo padažui, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks.
  • Grietinėlę galima pakeisti tirštu grietinės ir pieno mišiniu santykiu 2:1, jei neturite grietinėlės namuose.
  • Kvietinius miltus skryliams galima maišyti su pilno grūdo miltais santykiu 3:1, taip patiekalas taps maistingesnis.
  • Jei neturite šviežių baravykų, tinka ir džiovinti, tačiau juos reikės iš anksto pamirkyti šiltame vandenyje bent 2 valandas.
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį skonį.
  • Česnaką galima pakeisti česnako milteliais (1 skiltelė = 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių).
  • Petražolių galima nedėti arba pakeisti krapais, jei labiau mėgstate jų skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą skryliams minkykite ne mažiau kaip 10 minučių, kad ji taptų elastinga ir lengvai kočiojama.
  • Prieš pjaustant skrylius, tešlą būtinai palikite „pailsėti" bent 30 minučių - taip ji bus lengviau formuojama.
  • Baravykus prieš kepdami gerai nusausinkite, kitaip jie virs, o ne keps.
  • Grybų padažą gaminkite ant vidutinės ugnies - per stipri ugnis gali sudeginti grybus ir jie praras savo aromatą.
  • Verdant skrylius, vandenį pasūdykite kaip jūrą - taip jie bus skanesni.
  • Skrylius virkite mažesnėmis partijomis, kad jie nesuliptų.
  • Išvirtus skrylius iškart sumaišykite su šlakeliu aliejaus, kad nesuliptų laukiant padažo.
  • Baravykų padažą gaminkite iškart prieš patiekimą, kad jis būtų šviežias ir kvapnus.

Ingredientai

    Skryliams: 
    • Miltai: 400 g
    • Kiaušiniai: 4 vnt.
    • Vanduo: 60 ml
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    Baravykų padažui:
    • Švieži baravykai: 500 g
    • Svogūnai: 2 vnt.
    • Česnakas: 3 skiltelės
    • Grietinėlė (35% riebumo): 200 ml
    • Sviestas: 50 g
    • Alyvuogių aliejus: 2 valgomieji šaukštai
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Šviežios petražolės: saujelė

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame tešlą skryliams. Miltus išsijojame į didelį dubenį ir suformuojame duobutę viduryje.
  2. 2. Į duobutę įmušame kiaušinius, įpilame vandenį ir įdedame druską.
  3. 3. Šakute imame maišyti ingredientus nuo duobutės centro, palaipsniui įtraukdami miltus.
  4. 4. Kai masė tampa per tiršta maišyti šakute, rankomis pradėkite minkyti tešlą.
  5. 5. Minkoma tešla, kol ji taps vientisa, elastinga ir nelips prie rankų (apie 10 minučių).
  6. 6. Suformuojate tešlos rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir paliekate „pailsėti" kambario temperatūroje 30 minučių.
  7. 7. Tuo metu paruošite baravykų padažą. Baravykus nuvalysime ir supjaustysime vidutinio dydžio gabalėliais.
  8. 8. Svogūnus nulupsite ir smulkiai sukaposime, česnaką sutrinsime.
  9. 9. Didelėje keptuvėje įkaitinamas alyvuogių aliejus ir sviestas.
  10. 10. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps permatomi (apie 3-4 minutes).
  11. 11. Įdėsime česnaką ir pakepinsime dar minutę, nuolat maišydami.
  12. 12. Tuomet sukraunami supjaustyti baravykai, pagardinama druska ir pipirais.
  13. 13. Kepama ant vidutinės ugnies, kol išgaruos grybų skysčiai ir jie gražiai paruduoja (apie 10 minučių).
  14. 14. Įpilama grietinėlė, sumažinama ugnis ir leidžiama padažui pavirti 5 minutes, kol jis šiek tiek sutirštės.
  15. 15. Tuo tarpu tešlą išimsime iš plėvelės ir padės ant miltuotos darbo plokštumos.
  16. 16. Tešla iškočiojama iki maždaug 2-3 mm storio.
  17. 17. Aštriu peiliu ar specialiu rateliu supjaustykite tešlą į maždaug 5x5 cm dydžio kvadratėlius - tai ir bus jūsų skryliai.
  18. 18. Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį.
  19. 19. Skryliai verdami mažomis partijomis po 2-3 minutes, kol jie iškils į paviršių.
  20. 20. Išgriebkite juos kiaurasamčiu ir nuvarvinkite.
  21. 21. Paruoštus skrylius perkelsime į lėkštes, užpilsime karštu baravykų padažu.
  22. 22. Papuošite smulkintomis šviežiomis petražolėmis prieš patiekiant.
Lietuviški "makaronai" - skryliai su keptų baravykų padažu 🤩
Krakmoliniai cepelinai su mėsa
(13)
Kibinai su mėsa
(12)