Skryliai su keptų baravykų padažu yra autentiškas lietuviškas patiekalas, kurį galima pavadinti mūsų krašto atsakymu į itališkus makaronus. Šis tradicinis valgis turi gilias šaknis lietuviškoje virtuvėje ir buvo gaminamas dar mūsų senelių bei prosenelių. Skryliai - tai rankomis gaminami storoki tešlos lakštai, kurie verdami ir patiekiami su turtingu baravykų padažu. Šis patiekalas puikiai atspindi lietuviškos virtuvės esmę: paprastumą, natūralumą ir gebėjimą iš kuklių ingredientų sukurti nepaprastai skanius valgius. Baravykai, vadinami miško karaliais, suteikia padažui nepakartojamą aromatą ir skonį, o skryliai tampa puikiu pagrindu, sugeriančiu visus šiuos nuostabius kvapus.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje baravykų galima naudoti raudonviršius, lepšius arba šilbaravykius - jie taip pat suteiks sodrumo padažui, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks.
- Grietinėlę galima pakeisti tirštu grietinės ir pieno mišiniu santykiu 2:1, jei neturite grietinėlės namuose.
- Kvietinius miltus skryliams galima maišyti su pilno grūdo miltais santykiu 3:1, taip patiekalas taps maistingesnis.
- Jei neturite šviežių baravykų, tinka ir džiovinti, tačiau juos reikės iš anksto pamirkyti šiltame vandenyje bent 2 valandas.
- Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais, kurie suteiks švelnesnį skonį.
- Česnaką galima pakeisti česnako milteliais (1 skiltelė = 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių).
- Petražolių galima nedėti arba pakeisti krapais, jei labiau mėgstate jų skonį.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Tešlą skryliams minkykite ne mažiau kaip 10 minučių, kad ji taptų elastinga ir lengvai kočiojama.
- Prieš pjaustant skrylius, tešlą būtinai palikite „pailsėti" bent 30 minučių - taip ji bus lengviau formuojama.
- Baravykus prieš kepdami gerai nusausinkite, kitaip jie virs, o ne keps.
- Grybų padažą gaminkite ant vidutinės ugnies - per stipri ugnis gali sudeginti grybus ir jie praras savo aromatą.
- Verdant skrylius, vandenį pasūdykite kaip jūrą - taip jie bus skanesni.
- Skrylius virkite mažesnėmis partijomis, kad jie nesuliptų.
- Išvirtus skrylius iškart sumaišykite su šlakeliu aliejaus, kad nesuliptų laukiant padažo.
- Baravykų padažą gaminkite iškart prieš patiekimą, kad jis būtų šviežias ir kvapnus.