Žemaičių blynai su vištienos, morkų ir svogūnų įdaru

2025-02-26 Autorius oSkanu.lt

Žemaičių blynai su vištienos, morkų ir svogūnų įdaru
Žemaičių blynai su vištienos, morkų ir svogūnų įdaru yra autentiškas Žemaitijos regiono patiekalas, kuris puikiai atspindi lietuvių virtuvės tradicijas ir skonius. Šis tradicinis receptas perduodamas iš kartos į kartą ir yra ypač mėgstamas šeimos susibūrimuose, šventėse ar tiesiog jaukių vakarienių metu. Žemaičių blynai išsiskiria savo ypatinga tekstūra – traškus paviršius ir minkštas vidus sukuria tobulą derinį, o sotus vištienos, morkų ir svogūnų įdaras suteikia patiekalui išskirtinį skonį. Šie blynai puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, ir gali būti patiekiami kaip pagrindinis patiekalas arba užkandis. Tradiciškai žemaičių blynai buvo gaminami norint sunaudoti likusias virtas bulves, tačiau šiandien šis patiekalas tapo tikru lietuviškos virtuvės šedevru, kuris nepaliks abejingų net išrankiausių gurmanų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei norite eksperimentuoti su receptu, galite naudoti įvairias alternatyvas: 

  • Vietoje vištienos mėsos galima naudoti kalakutieną, jautieną arba kiaulieną.
  • Krakmolą galima pakeisti kukurūzų krakmolu arba bulvių miltais.
  • Jei neturite kvietinių miltų, galite naudoti pilno grūdo miltus arba avižinius miltus.
  • Vietoj vieno kiaušinio galite naudoti du kiaušinių baltymus arba 3 valgomuosius šaukštus graikišką jogurtą.
  • Į įdarą galima įdėti cukinijos, paprikų, grybų arba žiedinių kopūstų.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  • Bulves geriausia virti su lupena, taip jos išlaikys daugiau vitaminų ir bus mažiau vandeningos.
  • Blynų tešla turėtų būti pakankamai tiršta, kad būtų lengva formuoti blynus.
  • Prieš kepimą keptuvę gerai įkaitinkite, tai padės blynams gražiai apskrusti.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies, kad blynai tolygiai iškeptų ir neapdegtų.
  • Iškeptus blynus galite trumpai palaikyti orkaitėje (100°C temperatūroje), taip jie išliks šilti ir traškūs.

Ingredientai

    • virtos bulvės: 10
    • krakmolas: 150 gramų
    • miltai: 50 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • druska
    Įdarui:
    • virta vištiena: 350 gramų
    • svogūnai: 1
    • morkos: 1
    • druska
    • pipirai
    • aliejus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia virtas bulves nulupame bei sumalame mėsmale.
  2. 2. Į bulves suberiame miltus, krakmolą, įmušame kiaušini, įberiame druskos bei viską išminkome. Jei bulvės yra labai vandeningos, įberiame dar krakmolo.
  3. 3. Tuomet įdarui vištieną susmulkiname arba sumalame.
  4. 4. Svogūną susmulkiname, morką smulkiai sutarkuojame bei apkepiname ant šlakelio aliejaus.
  5. 5. Po to imti gabaliuką paruoštos bulvių masės, suplojame blyną, dedame vieną šaukštą įdaro bei formuojame blyną.
  6. 6. Kepame keptuvėje iš abiejų pusių kol gražiai apskrus.
  7. 7. Skanaujame su grietine arba kitu pasirinktu mėgstamu padažiuku!
Purūs kefyro blynai su medumi
(1)