Skanus cepelinų padažas su spirgučiais

Autorius apie receptą

Skanus cepelinų padažas su spirgučiais – tai neatsiejama tradicinių lietuviškų cepelinų dalis, kuri suteikia šiam kultiniam patiekalui dar daugiau skonio gilumo ir sotumo. Šis padažas dažniausiai ruošiamas iš keptų lašinukų, svogūnų ir švelnaus, bet sodraus grietinės bei pieno pagrindo. Dėl savo universalumo jis puikiai dera tiek su mėsiškais cepelinais, tiek su tarkuotų bulvių cepelinais su mėgstamu įdaru – taip pat gali būti naudojamas ir kaip pagardas virtoms bulvėms ar kugeliui. Padažo išskirtinumas slypi jo kontraste tarp spirgučių traškumo ir šilto, kreminio pagrindo – tai tobulas balansas, kuris nepalieka abejingų. 

Šis receptas atskleidžia ne tik autentišką skonį, bet ir tai, kaip paprasti ingredientai gali virsti išraiškingu, sočiu padažu, vertu net šventinio stalo. Pasigaminus vieną kartą, šis padažas taps nuolatiniu svečiu jūsų virtuvėje. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Lašinukai: galima keisti smulkinta šonine arba rūkytu kumpiu, tačiau reikėtų vengti pernelyg liesos mėsos, nes riebalai čia atlieka svarbų vaidmenį.
  • Svogūnai: vietoje baltųjų svogūnų galima naudoti raudonuosius arba šalotinį svogūną – jie suteiks švelnesnį skonį.
  • Grietinė: galima pakeisti natūraliu graikišku jogurtu (be priedų), jei norisi lengvesnio varianto.
  • Pienas: tinka ir augalinis pienas (pvz., avižų arba migdolų), tačiau geriausiai tinka riebesnis karvės pienas.
  • Miltai: jei neturite kvietinių miltų, galima naudoti bulvių krakmolą arba kukurūzų krakmolą – tik sumažinkite kiekį perpus.
  • Prieskoniai: be juodųjų pipirų galima naudoti maltus kmynus arba džiovintą čiobrelį – jie sustiprina lietuvišką charakterį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Lašinukus kepkite ant vidutinės ugnies, kad riebalai išsiskirtų pamažu ir neišdegintų mėsos.
  • Nepamirškite nuolat maišyti miltų, kad jie nesusidegtų ir nesusidarytų gumulėlių.
  • Grietinę įmaišykite pačioje pabaigoje ir nevirinkite, kad ji nesutrauktų.
  • Norėdami švelnesnio skonio, svogūnus galite trumpai patroškinti atskirai svieste prieš maišydami su lašinukais.
  • Padažą galite pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų – prieš patiekiant jį reikėtų švelniai pakaitinti.

Ingredientai

    • lašinukai: ~200-300 gramų
    • svogūnai: 2-3
    • grietinė: ~200-300 gramų
    • miltai: 1 šaukšto
    • pienas: 1 stiklinės
    • druska
    • mėgstami prieskoniai (aš naudoju tik juoduosius pipirus)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia lašinukus smulkiai supjaustome bei sudedame į keptuvę.
  2. 2. Kai jau lašinukai pradeda gelsti, į keptuvę įdedame smulkiai pjaustytus svogūnus.
  3. 3. Kiek pakepintus svogūnus supilame į dubenėlį, palikdami dalį riebalų keptuvėje.
  4. 4. Tuomet į likusius riebalus sudedame miltus ir keptuvėje esantį turinį išmaišome.
  5. 5. Kai jau miltai pradės gelsti, į keptuvę supilame pieną, įberiame druską, mėgstamus prieskonius ir susidariusią masę maišome kol užvirs.
  6. 6. Po to dedame grietinę ir kiek pakaitinus visą turinį supilame į dubenį, kuriame yra paspirginti lašinukai ir svogūnai.
  7. 7. Patiekiame su mėgstamiausiais cepelinais ir skanaujame! :)
Skanus cepelinų padažas su spirgučiais

Atsiliepimai

Monika

Labai labai skanu pietų cepelinai
Atsakyti
Tkemali padažas iš slyvų prie mėsos
(2)
Naminis barbeque - barbekiu padažas | Receptas
(3)