Piemenėlių pyragas su malta mėsa

2025-03-14 Autorius oSkanu.lt

Piemenėlių pyragas su malta mėsa
Piemenėlių pyragas su malta mėsa – tai gardus komforto maistas, kuris sušildo ir pamalonina kiekvieną valgantį. Tradicinis piemenėlių pyragas susideda iš dviejų pagrindinių sluoksnių - apačioje sodrus, tirštas, pilnas skonio maltos mėsos sluoksnis. Jis uždengiamas minkšta, kremine, iki purumo išplakta bulvių koše.

Kepant orkaitėje, pyragas įgauna malonią, traškią plutelę, o įdaras lieka sultingas ir kvapnus. Šis patiekalas puikiai tinka šeimos vakarienei arba kaip patogus ir skanus pasirinkimas šventiniams pietums. Vienas iš tų patiekalų, kuris iškepamas viename inde ir tinkamas didesniam valgytojui kiekiui.

Redakcijos komentaras - patiekalas labai sodrus, tad prie jo labai tinka lengvesni priedai, tokie kaip šviežių daržovių salotos arba daržovių garnyras

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šis receptas yra labai lankstus ir leidžia eksperimentuoti su įvairiais ingredientais, atsižvelgiant į jūsų skonį ir tai, ką turite šaldytuve: 
Reklama

  • Vietoje kiaulienos ir jautienos mišinio galite naudoti tik jautieną, ėrieną, arba netgi maltas kalakutienos ar vištienos krūtinėles, jei norite lengvesnio varianto.
  • Jei neturite raudono vyno, galite jį pakeisti obuolių sultimis su šlakeliu obuolių acto arba tiesiog padidinti vištienos sultinio kiekį.
  • Vietoje Vorčesterio padažo tinka sojos padažas su šlakeliu citrinų sulčių.
  • Pomidorų pastą galima pakeisti smulkintais konservuotais pomidorais arba tirštu pomidorų padažu.
  • Kukurūzus galima pakeisti žirneliais, pupelėmis arba kitomis jūsų mėgstamomis daržovėmis.
  • Jei neturite "Džiugo" sūrio, puikiai tiks bet koks kitas kietasis sūris – "Parmezanas", "Čederis" ar "Gouda".


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint pasiekti tobulą piemenėlių pyragą, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių momentų:
 
  • Bulvių košė taps puresnė, jei prieš trindami bulves gerai nusausinsite ir leisite joms šiek tiek atvėsti.
  • Kad viršutinis sluoksnis būtų traškesnis, prieš dedant į orkaitę košę galima lengvai patepti išplaktu kiaušinio tryniu.
  • Maltos mėsos sluoksnis bus sodresnis, jei troškindami leisite skysčiui šiek tiek nugaruoti – taip koncentruosite skonius.
  • Prieš pjaustydami pyragą, leiskite jam pastovėti bent 10 minučių po kepimo – taip jis nesulips ir nepraras formos.
  • Jei norite ryškesnio skonio, į mėsos sluoksnį galite įdėti šiek tiek rozmarino ar čiobrelių.

Ingredientai

    • Aliejus: 40 ml
    • Svogūnai: 1 vnt.
    • Česnakai: 2 skiltelės
    • Morkos: 2 vnt.
    • Žolelių prieskoniai
    • Malta kiauliena su jautiena: 500 g
    • Mėsos prieskoniai
    • Raudonas vynas: 50 mililitrų
    • Pomidorų pasta: 1 valg. š.
    • Vorčesterio padažas: 1 valg. š.
    • Konservuoti kukurūzai: pagal skonį (nėra būtina)
    • Vištienos sultinys: 200 ml
    • Bulvės: 1 kg
    • Druska
    • Sviestas: 75 g
    • Kiaušinių tryniai: 3 vnt.
    • Sūris: 100 gramų (pvz.: "Džiugo")
    • Pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių bulves nuskutame, sudedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu ir dedame ant ugnies.
  2. 2. Vandeniui užvirus pasūdome bei verdame ant silpnos ugnies maždaug 20 minučių.
  3. 3. Smulkiai supjaustome svogūną. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus ir įspaudžiame česnaką. Nuskutame bei burokinės tarkos pagalba sutarkuojame morką.
  4. 4. Kai jau svogūnai švelniai paruduos, sudedame morkas, pagardiname žolelių prieskoniais ir ant vidutinio kaitrumo ugnies kepame iki kol morkos suminkštės.
  5. 5. Kitoje keptuvėje apkepame mėsą. Pagardiname mėsos prieskoniais.
  6. 6. Sumaišome mėsą su svogūnų ir morkų mase. Sudedame į kiaurasamtį ir nuvarviname riebalų perteklių.
  7. 7. Grąžiname mėsą į keptuvę. Supilame raudoną vyną ir išgariname.
  8. 8. Sudedame pomidorų pastą, supilame Vorčesterio padažo ir vištienos sultinį. Troškiname maždaug 20 minučių. Per tą laiką, sudedame ir kukurūzus, jei juos naudosite.
  9. 9. Po to išvirusias bulves nukošiame bei sutriname. Įdedame sviestą ir kiaušinių trynius. Gerai išmaišome. Mėsos masę paskirstome į keturis kepimo indelius. Uždengiame bulvių koše.
  10. 10. Šakute suformuojame bangeles, pagardiname pipirais ir pabarstome sūriu.
  11. 11. Kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 25-30 minučių.
  12. 12. Patiekiame ir skanaujame!
Piemenėlių pyragas su malta mėsa
Vištienos arba Kalakutienos ir bulvių apkepėle
(8)
Kugelis su kiauliena
(15)