Prancūziškas šokoladinis varškės pyragas

2025-04-11 Autorius oSkanu.lt

Prancūziškas šokoladinis varškės pyragas
Ar šis šokoladinis varškės pyragas tikrai prancūziškas aš negaliu pasakyti, nes jo receptą radau viename žurnale, o ten jis buvo taip pavadintas, tad kaip sakoma "žodžių iš dainos neišmesi". O pyragas itin paprastas, bet be galo skanus. Šis variantas nėra labai saldus, tad saldžių pyragų mėgėjai drąsiai galite įdėti kiek daugiau cukraus! Saldesnį pyragą gautusite ir įmaišę į varškę razinų arba kitų džiovintų vaisių. Kartas nuo karto ir aš įmaišau porą saujelių, bet šį kartą gamindama norėjau tiesiog gryno, aiškaus kakavos ir varškės skonio pyrago. 

Beje, kitą dieną šis pyragas būna dar gardesnis!

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Margarino vietoje galite naudoti sviestą tokiu pačiu kiekiu, tai suteiks pyragui sodresnį skonį. Jei norite saldesnio pyrago, cukraus kiekį tešlai ir įdarui galite padidinti iki 0,7 stiklinės. 
  • Varškę galima pakeisti grietininiu sūriu (500 g) arba ricotta sūriu, kuris suteiks dar kremiškesnę tekstūrą. 
  • Įdarą galima praturtinti įmaišant 100-150 g razinų, džiovintų spanguolių, abrikosų arba kitų mėgstamų džiovintų vaisių. Taip pat puikiai tinka 1-2 valgomieji šaukštai apelsinų arba citrinų žievelės, kurie suteikia gaivumo natą. 
  • Vietoje krakmolo galima naudoti kukurūzų krakmolą arba 2 valgomuosius šaukštus manų kruopų, kurios taip pat padės surišti įdarą. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad pyragas būtų ypač skanus, varškę prieš naudojimą rekomenduojama pertrinti per sietelį arba sumalti elektriniu trintuvu – taip išvengsite gumuliukų ir įdaras bus vientisesnis. 
  • Tešlą šaldytuve galite laikyti ne tik 2-3 valandas, bet ir per naktį – tai tik pagerina jos konsistenciją ir palengvina tarkavimą. 
  • Kepant pyragą, verta stebėti jo paviršių – jei matote, kad viršus per greitai ruduoja, uždenkite folija. Iškepusį pyragą rekomenduojama palikti atvėsti orkaitėje, pravėrus jos dureles – taip išvengsite staigaus temperatūros pokyčio, dėl kurio pyragas gali sukristi. 
  • Patiekite pyragą atvėsusį, pagardintą šviežiomis uogomis arba plakta grietinėle, jei mėgstate. 

Ingredientai

    Tešlai:
    • margarinas: 125 gramų
    • kakava: 2 valgomųjų šaukštų
    • cukrus: 0,5 stiklinės
    • kiaušiniai: 1
    • miltai: 1,5 stiklinės
    • soda: 0,5 arbatinio šaukštelio
    Įdarui:
    • sviestas: 100 gramų
    • cukrus: 0,5 stiklinės
    • kiaušiniai: 1
    • varškė: 500 gramų
    • krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešla: Margariną ištirpinkite, supilkite kakavą, cukrų, gerai išmaišykite bei palikite atvėsti.
  2. 2. Tada į pravėsusią masę įmuškite kiaušinį bei išsukite.
  3. 3. Miltus sumaišykite su soda bei įmaišykite juos į tešlą.
  4. 4. Tešlą palaikykite maždaug 2-3 valandas šaldytuve arba 30 minučių šaldiklyje.
  5. 5. Įdaras: Sviestą išsukite iki purumo.
  6. 6. Tuomet paeiliui dėkite cukrų, kiaušinį ir varškę bei viską gerai išsukite. Įmaišykite krakmolą.
  7. 7. Paskutiniai žingsneliai: Sviestu patepkite kepimo formą (maždaug 23 centimetrų skersmens).
  8. 8. Imkite maždaug du trečdalius tešlos bei stambia tarka sutarkuokite ją į pateptą formą.
  9. 9. Šakutės pagalba išlyginkite tešlos sluoksnį.
  10. 10. Dėkite ant jo varškės masę, taip pat išlyginkite. Po to užtarkuokite likusią tešlą.
  11. 11. Dėkite pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros bei kepkite maždaug 40 minučių.
  12. 12. Palaukite, kol pyragas visiškai atvės bei skanaukite!