Purūs veganiški akvafabos blynai

Autorius apie receptą

Aš pati visada stengiuosi nemėtyti maisto, kiek įmanoma bandau visada suvartoti iki produkto galiojimo laiko. Įprastai neperku maisto dideliais kiekiais ir negaminu didelių porcijų, tai padaryti nėra taip jau sudėtinga. Tiesa, yra vienas toks produktas, kurį įprastai tiesiog išpilu. Spėkit, kas? O gi - avinžirnių skystis! Jis būna skardinėje nusunkus konservuotus avinžirnius arba skystis, kuris atlieka išvirus avinžirniams. Jis kitaip yra vadinamas akvafaba.

Todėl visai neseniai sugalvojau išsikepti blynelius su šiuo skysčiu, kad nereiktų išpilti, nes tiesiog pasidarė gaila. Akvafabą aš plakiau iki standumo, kad apvertus indą ji turi nejudėti (tarsi kiaušinių baltymai). Blynai iškepė itin stori ir nerealiai purūs!

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje baltų speltos miltų galima naudoti įprastus kvietinius miltus arba viso grūdo speltos miltus, kurie suteiks daugiau skaidulinių medžiagų ir sotumo jausmą.
  • Avižiniai miltai gali būti pakeisti grikių miltais arba tiesiog susmulkintomis avižomis, kurias sumalsite kavos malūnėliu iki miltų konsistencijos.
  • Jei neturite kokosų cukraus, drąsiai naudokite rudą cukrų, agavos sirupą arba klevų sirupą - skonis bus šiek tiek kitoks, bet ne mažiau skanus.
  • Augalinį pieną galite rinktis pagal skonį - tinka migdolų, sojų, avižų ar kokosų pienas, kiekvienas suteiks blynams savito skonio atspalvių.
  • Vietoje kokosų aliejaus kepimui galima naudoti aukštos kokybės rafinuotą saulėgrąžų aliejų arba rapsų aliejų.
  • Vanilės ekstraktą galima pakeisti vanilės milteliais arba vaniliniu cukrumi, jei neturite ekstrakto.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Akvafabą plakite šaltą, tiesiai iš šaldytuvo - taip ji greičiau išsiplaką ir tampa standesnė.
  • Prieš pradėdami gaminti, įsitikinkite, kad visi ingredientai yra kambario temperatūros - tai padės išvengti tešlos susigumuliavimo.
  • Maišydami sausus ingredientus su išplakta akvafaba, naudokite mentelę ir maišykite lėtai, apvedžiodami dubens kraštus, kad išsaugotumėte kuo daugiau oro burbulų.
  • Kepkite blynus ant vidutinės ugnies - per didelė karštis gali sudeginti blynus, o per maža neleis jiems tinkamai iškilti.
  • Blynams kepti geriausia naudoti neprisvylančią keptuvę su storu dugnu, kuri užtikrina tolygų karščio pasiskirstymą.
  • Blynus verskite tik tada, kai paviršiuje atsiras daug oro burbuliukų - tai ženklas, kad apatinė pusė jau pakankamai iškepusi.
  • Iškeptus blynus sudėkite ant grotelių, o ne ant lėkštės - taip jie nepraras savo purumo dėl kondensacijos.

Ingredientai

    12 blynelių:
    • balti speltos miltai: 1 stiklinės
    • avižiniai miltai: 0,5 stiklinės
    • akvafaba (avinžirnių skystis): 10 valgomųjų šaukštų
    • augalinis pienas: 1 stiklinės
    • kokosų cukrus: 3 valgomųjų šaukštų (arba kitas cukrus)
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • kokosų aliejus: 2 valgomųjų šaukštų (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia švariame ir sausame inde maždaug 4-5 minutes mikseriu išplakame akvafabą (avinžirnių skystį) iki visiško standumo (apvertus indą jie turi nejudėti).
  2. 2. Tada kitame dubenyje sumaišome sausus ingredientus.
  3. 3. Į akvafabą supilame pieną ir atsargiai sumaišome.
  4. 4. Tuomet suberiame sausus ingredientus ir sumaišome iki vientisos masės.
  5. 5. Keptuvėje įkaitiname kokosų aliejų. Į keptuvę pilame maždaug 1,5 valgomojo šaukšto tešlos, formuodami blynelius.
  6. 6. Vidutinėje temperatūroje kepame kelias minutes, tuomet apverčiame ir apkepame kitą pusę.
  7. 7. Patiekiame su savo mėgstamais pagardais ir skanaujame!

Atsiliepimai

Traškūs cukinijų blynai
(1)
Pikantiški varškėčiai su voveraičių padažu
(1)
Speltų blynai su šonine ir bananais
(1)