Lietiniai su sūriu ir vištiena

2025-04-10 Autorius oSkanu.lt

Lietiniai su sūriu ir vištiena
Ploni, auksinės spalvos lietiniai blynai, pripildyti sultingos vištienos ir tirpstančio burnoje sūrio įdaro, yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Šis receptas išsiskiria savo paprastumu ir tuo pačiu elegantiškumu – kiekvienas kąsnis suteikia nepakartojamą malonumą jūsų skonio receptoriams. Lietiniai su sūriu ir vištiena gali būti patiekiami kaip pagrindinis patiekalas pietums ar vakarienei. Daugelis šį patiekalą pamėgo dėl jo universalumo – jį galima pagaminti iš anksto, o prieš valgant tik pašildyti. Lietiniai su sūriu ir vištiena – tai tobulas komforto maistas, kuris suteiks jaukumo bet kokią dieną. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vištienos krūtinėlę galima pakeisti kalakutiena, troškinta jautiena arba vištienos šlaunelių mėsa
  • Jei norite vegetariško varianto, vištieną galima pakeisti grybais (ypač tinka baravykai arba pievagrybiai) arba smulkintomis cukinijomis
  • Fermentinį sūrį galima naudoti įvairų – tinka Gouda, Ementalis, Čederis ar Tilžės sūris. 
  • Kietąjį sūrį galima pakeisti Parmezanu, Gran Padano arba Džiugo sūriu. 
  • Majonezą galima pakeisti grietine, graikišku jogurtu arba rikotos sūriu, jei norite lengvesnės versijos. 
  • Česnaką galima pakeisti šviežiais svogūnų laiškais, petražolėmis arba krapais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Lietinių tešla bus skanesnė, jei ją paruošite bent valandą prieš kepimą ir leisite pastovėti šaldytuve. Taip tešla taps vientisesnė ir lietiniai bus elastingesni. 
  • Vištienos krūtinėlę prieš smulkinimą rekomenduojama kepti su žolelėmis (rozmarinu, čiobreliais), taip mėsa įgaus daugiau aromato. Jei norite, kad įdaras būtų labiau kreminis, galite įdėti šaukštą grietinės. 
  • Kepant lietinius su įdaru, ant keptuvės uždėkite dangtelį – taip sūris greičiau išsilydys. 
  • Patiekalą galima pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve, o prieš patiekiant pašildyti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. 

Ingredientai

    • Vištienos krūtinėlės: 100 gramų (virtos arba keptos) 
    • Fermentinio sūrio: 100 gramų 
    • Kietojo sūrio: 50 gramų 
    • Majonezo: 4 valgomųjų šaukštų 
    • Česnakų: 1 skiltelės 
    • Druskos: pagal skonį 
    • Pipirų: pagal skonį 
    • Miltų (lietiniams): 200 gramų 
    • Kiaušinių (lietiniams): 2 vienetai 
    • Pieno (lietiniams): 500 ml 
    • Aliejaus (kepimui): 2 valgomieji šaukštai 
    • Cukraus (lietiniams): 1 arbatinis šaukštelis 
    • Vandens (lietiniams): 100 ml 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai paruoši tešlą lietiniams. Į dubenį įmuši kiaušinius, įberi truputį druskos ir cukraus, viską gerai išplaki.
  2. 2. Pamažu supili pieną, nuolat maišydamas, kad nesusidarytų gumuliukai.
  3. 3. Tada pridedi miltus ir gerai išmaišai iki vientisos masės. Galiausiai įpili vandenį ir dar kartą išmaišai.
  4. 4. Tešlą palikai pastovėti 20-30 minučių, kad miltai išbrinktų.
  5. 5. Įkaitinsi keptuvę su trupučiu aliejaus, įpilsi samtelį tešlos ir paskleidęs po visą keptuvę kepsi, kol apačia gražiai pagels.
  6. 6. Lietinį apversi ir pakepsi dar kelias sekundes kitą pusę. Tą patį kartosi su likusia tešla.
  7. 7. Dabar ruošiame įdarą: vištieną supjaustyk labai smulkiais gabaliukais arba susmulkink virtuviniu kombainu.
  8. 8. Abu sūrius sutarkuok smulkia tarka ir sumaišyk su vištiena.
  9. 9. Įmaišysi majonezą, išspaustą česnaką, pagal skonį įdėsi druskos ir pipirų.
  10. 10. Ant kiekvieno lietinio centro užtepk šaukštą paruošto įdaro ir susuk į vokelį arba ritinį.
  11. 11. Įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepinsi lietinius iš visų pusių, kol gražiai apskrus ir sūris viduje išsilydys.
  12. 12. Patieksi iškart, kol dar karšti. Papildomai galite patiektu su grietine, šviežiomis žolelėmis arba daržovėmis.
Lietiniai su sūriu ir vištiena
Lietiniai su sūriu ir vištiena
Lietiniai su sūriu ir vištiena
Labai skanūs cukinijų blyneliai su varške ir dzadzikiu pagal Beatą
(4)
Nesaldūs tarkuotų bulvių ir cukinijų vafliai - blynai
(4)