Ryžių ir pupelių kepsneliai su riešutų sviesto padažu

2025-03-29 Autorius oSkanu.lt

Ryžių ir pupelių kepsneliai su riešutų sviesto padažu
Šiandien noriu pasidalinti vienu iš mano mėgstamiausių augalinių patiekalų receptų – pupelių kepsneliais su žemės riešutų sviesto padažu. Šis patiekalas yra puikus baltymingas pasirinkimas tiems, kurie nori sumažinti mėsos vartojimą, bet nenori atsisakyti skanaus ir sotaus maisto. Pupelių kepsneliai yra traškūs iš išorės ir minkšti viduje, o riešutų sviesto padažas suteikia jiems nepakartojamą skonį su subtiliais Rytų virtuvės akcentais. 

Šis receptas gimė mano virtuvėje eksperimentuojant su įvairiais ingredientais. Kaip ir daugelis mano receptų, šis taip pat yra inspiruotas internete rastų idėjų bei restoranų patiekalų, tačiau adaptuotas pagal mano skonį ir virtuvėje turimus produktus. Kepsneliai puikiai tinka ir pietums, ir vakarienei, juos galima patiekti su ryžiais, šviežiomis salotomis arba kepintomis daržovėmis. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais: 

  • Vietoje margųjų pupelių galite naudoti juodąsias pupeles, avinžirnius arba lęšius.
  • Ryžius galima pakeisti bolivine balanda, bulguru arba kuskusu.
  • Jei neturite saulėgrąžų sėklų, galite naudoti moliūgų, sezamo arba kanapių sėklas.
  • Avinžirnių miltus galima pakeisti grikių, ryžių arba universaliais miltais.
  • Garam Masala prieskonius galima pakeisti kario milteliais arba paprasčiausiai naudoti česnako miltelius, ciberžolę ir kumino sėklas.
  • Žemės riešutų sviestą padaže galima pakeisti migdolų, anakardžių arba sezamų pasta (tahini).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kepsnelių masę geriausia palikti šaldytuve bent 30 minučių prieš kepimą – taip kepsneliai geriau išlaikys formą.
  • Jei masė per skysta, įdėkite daugiau miltų, jei per sausa – šiek tiek vandens ar daržovių sultinio.
  • Kepsneliai gali būti kepami ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje – taip sunaudosite mažiau aliejaus.
  • Padažą ruoškite tik prieš pat patiekimą, nes stovėdamas jis tirštėja.
  • Likusius kepsnelius galima užšaldyti ir atšildyti vėlesniam vartojimui.

Ingredientai

    • Ryžiai: 200 g 
    • Margosios pupelės (konservuotos arba virtos): 160 g 
    • Morka: 1 nedidelė 
    • Česnakas: 2 skiltelės 
    • Saulėgražų sėklos: 3 v.š. 
    • Vanduo: pagal poreikį 
    • Avinžirnių miltai: 2 v.š. 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Džiovintos žolelės: pagal skonį 
    • Garam Masala prieskoniai: 1 a.š. 
    • Aliejus kepimui: 2-3 v.š. 
    Žemės riešutų padažas: 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia išvirkite ryžius pagal pakuotės nurodymus, kol jie taps minkšti.
  2. 2. Palikite juos atvėsti kambario temperatūroje.
  3. 3. Tuo metu paruoškite likusius ingredientus: nuplaukite ir nulupkite morką, nulupkite česnako skilteles.
  4. 4. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite atvėsusius ryžius, nusausintus konservuotus margąsias pupeles, supjaustytą morką, česnako skilteles ir saulėgražų sėklas.
  5. 5. Maišote ingredientus kombainu, kol gausite vientisą masę. Jeigu reikia, įpilkite šiek tiek vandens, kad ingredientai geriau susijungtų.
  6. 6. Perkėlus masę į dubenį, įberkite avinžirnių miltus ir pagardinkite druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis bei Garam Masala prieskoniais.
  7. 7. Kruopščiai išmaišius visus ingredientus, rankoms reikia formuoti vienodo dydžio kepsnelius (apie 6-7 cm skersmens ir 1,5 cm storio).
  8. 8. Keptuvėje įkaitinus aliejų, kepsneliai turi būti kepami ant vidutinio stiprumo ugnies po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie gražiai paruduos ir taps traškūs.
  9. 9. Iškepus kepsnelius, jie dedami ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
  10. 10. Ruošiant žemės riešutų padažą, mažame puodelyje ant silpnos ugnies pašildykite aliejų arba augalinį sviestą.
  11. 11. Į įkaitintą aliejų įmaišykite žemės riešutų sviestą, kol jis ištirps.
  12. 12. Pamažu įpilate kokosų pieną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  13. 13. Toliau kaitinama ir maišoma, kol padažas sutirštėja ir įgauna gražią gelsvą spalvą.
  14. 14. Pagardinkite padažą druska, pipirais ir pasirinktomis žolelėmis pagal skonį.
  15. 15. Kepsneliams patiekti, juos sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite paruoštu žemės riešutų padažu arba patiekite padažą atskirame indelyje.
Burokėlių sriuba su grybais
(5)
Cezario salotos veganiškai
(1)
Veganiškos braškinės spurgos keptos orkaitėje
(1)
Troškinti avinžirniai su daržovėmis
(1)
Pilno grūdo makaronai su humusu ir raudonaisiais lęšiais
(1)