Sausainiai Skarelės su obuolių įdaru

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Sausainiai Skarelės su obuolių įdaru
Tokie sausainiai, kurie vadinasi "skarelės", yra labai populiarūs mūsų virtuvėje. Mes juos su vyru itin mėgstame prie rytinės kavos puodelio. Daug nesuvalgome, bet po vieną ar du, kad diena prasidėtų saldžiai, po skanių pusryčių. :) 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiam receptui galima naudoti įvairias alternatyvas: 

  • Vietoje obuolių galima naudoti kriaušes, slyvas ar net persikus vasaros metu.
  • Grietinę galima pakeisti grietinėle arba natūraliu jogurtu.
  • Baltus kvietinius miltus galima maišyti su speltos miltais santykiu 50/50.
  • Jei norite sumažinti cukraus kiekį, vietoej tradicinio balto cukraus galima naudoti rudą cukrų arba kokosų cukrų.
  • Prie cinamono galima pridėti truputį maltų gvazdikėlių ar kardamono, kad suteiktumėte ypatingą aromatą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sviestas būtinai turi būti šaltas - tai padės išgauti teisingą trapios tešlos tekstūrą.
  • Pasistenkite neperdirbti tešlos, nes tai gali padaryti sausainius kietus.
  • Jei turite laiko, rekomenduojama tešlą palikti šaldytuve per naktį - taip ji taps dar trapesnė.
  • Obuolius geriausia rinktis rūgščiai saldžius, pavyzdžiui, Antaniniai, Auksis arba Gala.
  • Jei obuoliai labai sultingi, galite juos šiek tiek pašlakstyti ne tik citrinos sultimis, bet ir apibarstyti trupučiu krakmolo, kad sugertų perteklinę drėgmę.
  • Prieš kepant, sausainius galima atvėsinti šaldytuve 15 minučių - tai padės jiems išlaikyti formą.

Ingredientai

    2 skardoms sausainių:
    • miltai: ~3,5-4 stiklinių
    • šaltas sviestas: 200 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • grietinė: 200 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • cukraus ir cinamono mišinys (apibarstymui)
    • kiaušiniai: 1 (aptepimui; užtenka tik trynio, jei turite iš kažkur vieną likusį)
    • obuoliai arba kriaušės: pagal poreikį (supjaustome skiltelėmis + apšlakstome citrina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į didelį dubenį suberkite miltus ir sutarkuokite šaltą sviestą.
  2. 2. Tada "įdarbinkite" rankas ir išmaigykite masę, kol visas sviestas "pasislėps" miltuose ir nebeliks jo gabalėlių.
  3. 3. Tuomet įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę, įberkite druskos ir viską išmaišykite, iš pradžių šaukštu arba mentele, paskui rankomis permaigykite, kol gausite tolygų tešlos kamuoliuką.
  4. 4. Pasiruoštą tešlos kamuoliuką maistinėje plėvelėje dėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai. Galite palikti ir per visą naktį, bet tada prieš gaminant reiktų ištraukti mažiausiai viena valanda anksčiau.
  5. 5. Po to tešlos kamuolį iškočiokite į didelį stačiakampį, jį supjaustykite į kvadratukus.
  6. 6. Obuolius arba kriaušes supjaustykite skiltelėmis (jeigu tai darote iš anksto, apšlakstykite citrina, kad neparuduotų).
  7. 7. Paskui tešlos lakštą apibarstykite cukraus-cinamono mišiniu, uždėkite po skiltelę obuolio arba kriaušės įstrižai kvadratėlio ir "apvirkite" vienu krašteliu ir kitu krašteliu, spustelėkite, kad tešla suliptų.
  8. 8. Sausainius išdėliokite į kepimo popieriumi padengtas skardas, juos aptepkite kiaušiniu (arba tik kiaušinio tryniu) ir apibarstykite likusiu cinamono mišiniu.
  9. 9. Dėkite kepti į iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 20 minučių.
  10. 10. Patiekite ir lepinkitės!

Gintarė

Naudingas
(25)
Labai skanūs. 👍 Verta išmėginti.
Atsakyti

Karina

Naudingas
(17)
Aš gaminau su aviečių uogiene. Lb patiko. Išbandžiau ir su slyvų ir su braškių.
Atsakyti

Va

Naudingas
(0)
Ar neišbėga uogienė?🤔🤔🙂😉

Milda

Naudingas
(26)
O nei kepimo milteliu nei mieliu ar nereikia?
Atsakyti

undefined

Naudingas
(9)
Nereikia

Zina

Naudingas
(10)
Tešla gali būti ir pirktinė? Nes labai panašus receptas į sluoksniuotis tešlos
Atsakyti

Virginija

Naudingas
(3)
Dėjau 3.5 stiklinės miltų, bet tešla gavosi kieta. Niekaip negalėjau suformuoti rutulio. Vis byrėdavo gabalai nuo kraštų. Į jau besiformuojantį rutulį teko pridėti dar grietinės ir didelėmis pastangomis pavyko tą rutulį suformuoti. Mačiau receptą su tiek pat sviesto ir grietinės, bet reikėjo dėti tik dvi su puse stiklinės miltų. Ir čia miltų dėčiau mažiau. Gal tik 3 stiklines.
Atsakyti

Aldona

Naudingas
(1)
Galima želė saldainį į vidų
Atsakyti

Marta

Naudingas
(1)
Dedama 2 stiklinės miltų su trupučiu, bet tik ne trys. Aš tešlą kapoju peiliu, kol sviesto nesimato. Visas procesas vyksta ant lentos.
Atsakyti

Daiva

Naudingas
(2)
Tinka ir su bananais, želė saldainiais, varškės įdaru. Labai skanūs pyragėliai.
Atsakyti

Audronė

Naudingas
(0)
Aš į tešlą dar dedu cukraus ir kepimo miltelių.
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Traškūs avižiniai sausainiai su soda
(1)
Sausainiai Vilnius su glajumi
(5)