Semitai / simitai - turkiški riestainiai (beigeliai) "simit"

2021-02-14 Autorius Tortilla Justina

Semitai / simitai - turkiški riestainiai (beigeliai) "simit"
Semitai arba Simitai yra tradiciški turkiški beigeliai (arba lietuviškiau - riestainiai), su rusvai traškia ir skania saldžia plutele, kuri apibarstyta sezamo sėklomis, minkšti bei purūs viduje.

Būtent su šiais riestainiais Turkijoje dažniausiai pusryčiai prasideda pusryčiai. Puodelis turkiškos arbatos, taip pat švieži semitai/simitai, alyvuogės, ožkos sūris, gabaliukas šviežio agurko, pomidoro bei kiaušinis - patys nuostabiausiai pusryčiai.

Aš pati šiuos riestainius kepu bent vieną kartą per savaitę. Tokių riestainių Lietuvoje nusipirkti tikrai nepavyks, bent jau aš niekur nesugebėjau rasti. Tad jei norite paragauti turite arba pasigaminti arba nuvykti į Turkiją. 

Ingredientai

    • kvietiniai miltai: 430 gramų
    • drungnas vanduo: 240 mililitrų
    • presuotos šviežios mielės: 10 gramų (arba 3 gramai sausų)
    • druska: 6 gramų
    • cukrus: 30 gramų
    • aliejus: 50 mililitrų
    Sirupui:
    • šiltas vanduo: 150 mililitrų
    • medus: 2 valgomųjų šaukštų (galima keisti cukrumi)
    • kiaušinių tryniai: 1
    • paskrudintos sezamo sėklos (apibarstymui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Medų, vandenį bei kiaušinio trynį sumaišome kartu tarpusavyje. Sirupo saldumą reguliuojame pagal savo skonį.
  2. 2. Tada cukrų ir mieles ištirpiname vandenyje.
  3. 3. Į mikserio indą supilame ištirpintas mieles su cukrumi, suberiame miltus ir maišome maždaug 10 minučių.
  4. 4. Suberiame druską, aliejų ir maišome tol, kol gausime vientisą tešlą.
  5. minkoma tešla beigeliams
  6. 5. Tešlą iškrečiame ant stalo, kuris pabarstytas miltais.
  7. tešla ant miltuoto paviršiaus
  8. 6. Šiek tiek paminkome rankomis, jei jaučiasi, kad tešla dar limpa prie rankų įminkome dar šiek tiek miltų.
  9. minkyta tešla rankomis
  10. 7. Ši tešla gausis tvirta ir elastinga.
  11. semitai - simitai, beigeliai - tešla
  12. 8. Išminkytą tešlą sudėkite į polietileninį maišelį, užriškite ir dėkite į šaldytuvą maždaug 8-10 valandų.
  13. tešla maišelyje
  14. 9. O jei norisi kepti greičiau, tai padedame šiltoje vietoje kilti maždaug 90 minučių, kol pakils dvigubai.
  15. 10. Išėmę iš šaldytuvo tešlą išimame iš maišelio ir suformuojame kamuolį.
  16. tešla pastovėjusi šaldytuve
  17. 11. Uždengiame drobele arba kokiu dubeniu ir leidžiame sušilti maždaug 40-60 minučių.
  18. uždengta tešla
  19. 12. Paskui tešlą padaliname į 6 dalis. Suformuojame pailgas 12 centimetrų dešreles, uždengiame maistine plėvele ir leidžiame pastovėti maždaug 10-15 minučių.
  20. padalinta tešla į dalis
  21. 13. Kiekvieną dešrelę voliojame į maždaug 60-70 centimetrų ilgio virvelę.
  22. vyniojama virvelė
  23. 14. Perlenkiame pusiau.
  24. lenkiama pusiau
  25. 15. Susukame.
  26. susukta tešla
  27. 16. Sujungiame į riestainį.
  28. sujungtas riestainis
  29. 17. Sujungimo vietą būtinai gerai pavoliojame.
  30. voliojama sujungimo vieta
  31. 18. Tada suformuotus riestainius, po vieną atskirai pamerkiame į sirupo vonelę.
  32. riestainiai sirupe
  33. 19. Bei apvoliojame sezamų sėklose.
  34. riestainiai su sezamo sėklomis
  35. 20. Dedame į kepimo skardą, išklotą su kepimo popieriumi.
  36. riestainiai kepimo skardoje
  37. 21. Padedame į šiltą vietą, kad pakiltų, uždengti tikrai nereikia.
  38. riestainiai beigeliai
  39. 22. Pakilusius riestainius kepame iš anksto įkaitintoje iki 220 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 15-20 minučių, kol viršus parusvės, režimu - viršus apačia be konvekcijos.
  40. iškepti riestainiai beigeliai
  41. 23. Sezamo sėklas aš paskrudinu plonu sluoksniu sausoje keptuvėje, kol šiek tiek parusvėja, stengiamės neperkepti. Kairėje pusėje sėklos pakepintos, dešinėje - nekepintos. Rinkitės kaip Jums labiau norisi.
  42. sezamo sėklos
  43. 24. Rekomendacija: Daugiau riestainių receptų rasite: Riestainiai.
Grikinė babka - Dzūkų grikių boba
(4)