Daržovių fermentacija visame pasaulyje ir Lietuvoje vis labiau populiarėja. Mūsų krašte raugintos daržovės - tikrai nėra jokia naujiena. Lietuvoje labai pamilti rauginti kopūstai galėtų laisvai konkuruoti tradicijų senumu su
Korėjietišku kimči receptu.:) Visai neseniai klausiau vieno BBC reportažo apie kopūstų rauginimą, kai jų žurnalistas nuskrido į kažkokį atokų kaimelį ir bandė išsiaiškinti visas "rauginimo paslaptis", ir taip didžiavausi, kad mes esame tokie pažengę šioje srityje. :)
Daržovių rauginimas - tai vienas iš pačių seniausių būdų prailginti derliaus "galiojimo laiką", itin aktualus buvo tais laikais, kai dar nebuvo šaldytuvų, o atsargų žiemai kažkaip reikėdavo prisiruošti… Tada senoliai raugino daug ką, mūsų laikais gal jau buvo šiek tiek mažiau tų rauginimų, viskas apsiribodavo tik viena bačka kopūstų šaltame rūsyje. Bet labai gerai pamenu, kai mama vis papasakodavo apie močiutės raugintus burokus, kuriuos šeima metai iš metų valgydavo pasninko metu, tiesiog traukdavo iš statinės ir patiekdavo, o skystį (raugą) panaudodavo įvairioms sriuboms.
Praėjusiais pamėginau ir aš rauginti burokėlius, bet nelabai kas gavosi… Skonis tikrai nesigavo toks, kokio man norėjosi. Net šiek tiek savo burokėlius apviriau, kad minkštesni būtų, bet taip pat kažkas ne taip buvo… Bet pagaliau šiais metais atradau tą burokėlių rauginimo paslaptį, nes labai aktyviai ruošiausi Kūčioms, o Kūčioms mano šeima turi vieną tradicinį patiekalą - skaidrius Kūčių barščius pagamintus su ausytėmis, įdarytomis džiovintais grybais (o tiems, kas grybų nelabai mėgsta - raugintais kopūstais). Ir štai viena iš esminių sudedamųjų šių barščių dalių, norint išgauti tiek spalvą, tiek skonį, yra būtent burokėlių raugas. Todėl tiesą pasakius, vien dėl šito raugo aš ir pradėjau šį visai paprastą fermentacijos procesą…
Na ir dabar jau lengvai galiu pasakyti - rauginti burokėliai gavosi tokio fantastiško skonio, kad mes juos suvalgėme bene per 2 dienas! Burokėlių raugas vis dar stovi šaldytuve, ir jį panaudosiu ne vien Kūčių barščiams, bet ir tradicinei
burokėlių sriubai. Yra sakoma, kad to raugo reikia kiekvieną dieną po vieną stikliuką išgerti, jis idealiai veikia žmogaus virškinimo sistemą, o be to jo skonis - nuostabus!
Reklama
Tai štai ir dalinuosi su jumis atgimusia senove, išmėgintu receptu, kurį tikrai dar kartosiu ne vieną kartą!
arthur
Atsakyti
Nera
Aš
Atsakyti
Nera