Silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintomis slyvomis ir pomidorų pasta

2023-11-30 Autorius oSkanu.lt

Silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintomis slyvomis ir pomidorų pasta
Šiandien kai pasakau, kad būdamas vaikas nemėgdavau silkės, daugeliui draugų atrodo net nesuprantama. Dabar aš ją tikrai labai mėgstu ir dažnai gaminu. Iki šiol labai gerai pamenu tuos laikus, kai per Kūčių vakarienę ragaudavau vos po mažytį šaukštelį tik to, kuo silkė būdavo "užklota". Tačiau paaugau ir skonio receptoriai matyt pasikeitė. Šio silkės patiekalo su karamelizuotais svogūnais, džiovintomis slyvomis ir pomidorų pastos išmokau dar iš savo mamos. Dabar man jis toks tobulas, kad jame nieko nekeičiu. Gaminu ne tik Kūčioms, bet ir kartais tiesiog vakarienei pasilepinti. Būtinai pamėginkite!:)

Ingredientai

    • nulupti svogūnai: 1 kilogramo
    • aliejus: 2,5 valgomojo šaukšto
    • druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • džiovintos slyvos: 15
    • pomidorų pasta: 1 valgomojo šaukšto su kaupu
    • šviežiai malti juodieji pipirai
    • silkė: 3-4 (išdorota ir nusūrinta)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių svogūnus supjaustome plonais griežinėliais (maždaug 3 milimetrų storumo).
  2. 2. Tuomet įkaitiname didelį prikaistuvį ant vidutinio kaitrumo ugnies. Supilame aliejų. Suberiame svogūnus. Uždengiame prikaistuvį bei paliekame maždaug 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišydamos ir neatidarinėdamos prikaistuvio.
  3. 3. Po 5 minučių prikaistuvį nudengiame, sumažiname ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišome druską. Prikaistuvio nedengiame ir, vis pamaišydami, kepame svogūnus maždaug 1 valandą, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs.
  4. 4. Per tą laiką, nuplauname slyvas, po to jas mažame prikaistuvyje užpilame vienu puodeliu vandens, užverdame bei paverdame 5 minutes. Paskui slyvas nedelsdamos nusunkiame, pasilikdamos pusę puodelio nuoviro. Jo dar mums prireiks.
  5. 5. Keptuvės viduryje (po valandos kepimo) padarome, prastumdamos svogūnus į šonus, vietos, supilame pomidorų pastą bei pora minučių maišydamos pakepame, tuomet įmaišome ją į svogūnus.
  6. 6. Po to įmaišome pasiliktą slyvų nuovirą, troškiname svogūnus dar maždaug 30 minučių, pamaišydamos dažniau. Slyvas supjaustome plonais griežinėliais. Silkę supjaustome maždaug 1 centimetro storio gabaliukais.
  7. 7. Tada į svogūnus įmaišome susmulkintas slyvas, pakaitiname maždaug 1-2 minutes bei nuimame nuo ugnies. Pagal savo skonį pagardiname juodaisiais pipirais bei atvėsusį šį "užklotą" uždedame ant silkutės.
  8. 8. Patiekiame ir mėgaujamės!

Jolanta

Dar negirdėjau tokio varianto, kad svogūnus kepti 1,5 valandos... nugyvenau amžių, daug gaminau.. bet tokio varianto neregėjau.. tikrai nebandyčiau.
Atsakyti
Silkė su morkomis, obuoliais ir pievagrybiais
(21)