Šilkiniai bulvių kukulaičiai ir spirgučių padažas su grietinėle

2025-03-02 Autorius oSkanu.lt

Šilkiniai bulvių kukulaičiai ir spirgučių padažas su grietinėle
Tokį šilkinių bulvių patiekalą patiekalą pagal šį receptą gamindavo tiek mano mama, tiek mano močiutė, o dabar gaminu ir aš pati. Mano dukroms jis labai patinka ir prašo, kad pagaminčiau. 

Dažniausiai šiuos bulvių kukulius aš patiekiu su sviesto ir grietinės arba spirgučių padažą. Šį kartą gamindama nusprendžiau, kad tai bus spirgučių padažas su grietinėle ir svogūnais.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprastų bulvių galite naudoti saldžiąsias bulves arba pusę įprastų ir pusę saldžiųjų bulvių.
  • Krakmolą galima pakeisti kukurūzų krakmolu arba manų kruopomis.
  • Jei neturite šoninės, galite naudoti rūkytus lašinukus, šaltienos gabalėlius arba rūkytą kumpį.
  • Grietinėlę galima pakeisti tirštu jogurtu arba grietine (tik tuomet reikės daugiau miltų).
  • Vietoje muskato riešuto galima naudoti kardamoną arba cinamoną (labai nedaug).
  • Neturint šviežių krapų, galima naudoti džiovintus krapus arba petražoles.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausia naudoti vakarykštes virtas bulves, nes jos jau būna atvėsusios ir praradusios dalį drėgmės, todėl tešla bus tankesnė ir kukulaičiai geriau išlaikys formą.
  • Formuojant kukulaičius, rankas sudrėkinkite šaltu vandeniu - taip tešla mažiau lips prie pirštų.
  • Kukulaičius virkite ant nedidelės ugnies, kad jie nesuirtų.
  • Jei norite, kad padažas būtų sodresnio skonio, prieš supilant grietinėlę, galite įpilti šlakelį balto vyno ir leisti jam išgaruoti.
  • Kukulaičius galima iškepti orkaitėje, jei norite mažiau kaloringos versijos.

Ingredientai

    • virtos bulvės: 700 gramų (aš naudoju bulves virtas iš vakaro)
    • bulvių krakmolas: 5 valgomųjų šaukštų
    • kiaušiniai: 1
    • druska: žiupsnio
    Spirgučių padažui:
    • šoninė: 150 gramų
    • svogūnai: 1
    • morkos: 1
    • grietinėlė: 100 mililitrų
    • miltai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnio
    • tarkuotas muskato riešutas: žiupsnio
    • krapai: ryšulėlio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulvių kukuliai: Bulves sumalkite. Į bulvių masę muškite kiaušinį, berkite druskos ir krakmolą. Masę gerai išmaišykite.
  2. 2. Tuomet drėgnomis rankomis formuokite kukuliukus ir dėkite virti į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite maždaug 10-15 minučių.
  3. 3. Spirgučių padažas: Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais. Dėkite į keptuvę kepti, kol gražiai apskrunda.
  4. 4. Tada svogūną pasmulkinkite iki mažų gabaliukų, o morką sutarkuokite.
  5. 5. Daržoves berkite pas šoninę į keptuvę. Pakaitinkite, kol daržovės suminkštės.
  6. 6. Po to berkite miltus ir druską. Pakaitinkite šiek tiek ir supilkite grietinėlę.
  7. 7. Padažą kaitinkite, kol jis pradeda tirštėti, pagardinkite sutarkuotu muskato ir susmulkintais krapais.
  8. 8. Patiekite išvirtus bulvių kukukulaičius su pasiruoštu spirgučių padažu ir lepinkitės!
Šilkiniai bulvių kukulaičiai ir spirgučių padažas su grietinėle
Šilkiniai bulvių kukulaičiai ir spirgučių padažas su grietinėle

Atsakinėjama į Komentarą

Čičinsko kepsnys su faršu 🍽
(1)
Geriausi cepelinai su faršu
(2)
Bulviniai blynai su kastiniu ir silke
(1)
Burokėlių sriuba su grybais
(5)