Virtų bulvių didžkukuliai su varške ir manais

Autorius apie receptą

Šį kartą Jūsų pietų stalui be mėsos noriu parekomenduoti minkštus ir labai skanius virtų bulvių didžkukulius su varške. Mano šeimai jie labai patinka ir tai yra vienas iš tų patiekalų, kai šeima nepradeda "zirzti" kodėl nėra mėsos. Aš ruošdama didžkukulius visada į juos įdedu manų kruopų ir bulvių krakmolo, šitaip jie neišyra. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje smulkios varškės galima naudoti grūdėtą varškę, jei mėgstate ryškesnę tekstūrą.
  • Manų kruopas galima keisti avižiniais miltais arba manų bei kvietinių miltų mišiniu.
  • Bulvių krakmolą galima keisti kukurūzų krakmolu, tačiau reikės šiek tiek mažesnio kiekio.
  • Norint šiek tiek rūgštelės, į varškės įdarą galima įmaišyti šaukštą grietinės ar natūralaus jogurto.
  • Norint intensyvesnio skonio, į varškės masę galima įmaišyti kapotų šviežių krapų, petražolių ar laiškinių česnakų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves išvirkite iš vakaro – taip jos gerai atvės ir taps tinkamos tarkavimui.
  • Jei tešla limpa prie rankų, sudrėkinkite jas vandeniu – taip lengviau formuosis didžkukuliai.
  • Vandenį, kuriame virsite didžkukulius, pasūdykite ir sutirštinkite krakmolu – tai neleis jiems suirti.
  • Užvirinkite vandenį prieš dėdami didžkukulius, o virkite tik ant vidutinės kaitros.
  • Patiekite karštus su grietine, sviesto-laiškinių česnakų padažu ar keptų svogūnų pagardu.

Ingredientai

    Virtų bulvių didžkukuliams (12 ne pačių didžiausių didžkukulių):
    • bulvės: 12 nelabai didelių
    • kiaušiniai: 1
    • manų kruopos: 5 valgomųjų šaukštų
    • bulvių krakmolas: 3 valgomųjų šaukštų
    • druska: pagal skonį
    Didžkukulių įdarui:
    • smulki varškė: 500 gramų
    • druska: pagal skonį
    Papildomai:
    • vanduo (didžkukulių virimui)
    • bulvių krakmolas: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Ruoškite tešlą didžkukuliams: Pirmiausia bulves vandenyje išvirkite su lupena.
  2. 2. Išvirusias bulvės atvėsinkite ir nulupkite (bulves privalomai gerai atvėsinti, todėl jeigu norite pagreitinti gamybos procesą, labai rekomenduočiau bulves išsivirto iš vakaro).
  3. 3. Nuluptas bulves sutarkuokite smulkia tarka.
  4. 4. Dėkite į dubenį, berkite krakmolą, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, pabarstykite druska pagal savo skonį ir gerai išmaišykite.
  5. 5. Ruoškite varškės įdarą: Jį paruošti labai paprasta. Į varškę berkite druskos ir gerai išmaišykite.
  6. 6. Formuokite naminius didžkukulius: Iš bulvių tešlos darykite paplotėlius, ant kurių uždėkite maždaug po vieną kupiną valgomąjį šaukštą varškės įdaro ir uždarykite suformuodami norimos formos didžkukulius.
  7. 7. Kiekvieną pasiruoštą didžkukulį apvoliokite bulvių krakmole.
  8. 8. Pastebėjimas: Paruošta bulvių man kiek lipo prie rankų, bet sudrėkinus rankas vandeniu didžkukuliai labai gerai formavosi.
  9. 9. Virkite didžkukulius: Į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir krakmolu (aš pati puode užvirus vandeniui įpilu pusėje stiklinės vandens ištirpintą krakmolą ir gerai išmaišau, vanduo būna tirštumo tarsi kisielius), dėkite didžkukulius.
  10. 10. Kai didžkukuliai iškyla į paviršių, virkite maždaug 10-12 minučių ant vidutinės kaitros (stebime, kad nepervirtų).
  11. 11. Patiekite su mėgstamu padažu arba grietine ir skanaukite! ;)

Atsiliepimai

Lietuviška pupelių sriuba su pomidorais
(5)