Skanus, purus, kaimiškas tarkuotų bulvių kugelis su vištiena pagal Beatą

Autorius apie receptą

Tai mano labai pamėgtas tarkuotų bulvių kugelis, tikrai skanus, purus ir toks kaimiškas. Jis tampa labai sotus, nes jame yra naudojama vištiena. Šį receptą nusižiūrėjau vienoje iš Beatos laidų ir man labai patiko. Taip pat labai daug šiame recepte "priduoda" česnakinė druska, tikrai rekomenduoju ją naudoti, suprasite kaip ji pasiteisina. O koks kugelis yra jūsų mėgstamiausias? Kaip jį ruošiate? Pasidalinkite komentaruose! :) 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje vištienos galima naudoti kalakutieną, jautienos faršą arba kiaulieną – kiekvienas mėsos variantas suteiks patiekalui savitą skonį ir aromatą.
  • Jeigu neturite česnakinės druskos, galite naudoti įprastą druską ir šviežią česnaką, smulkiai sukapotą arba sutrintą – toks derinys puikiai atkurs reikiamą skonį.
  • Greta įprastų prieskonių, galima eksperimentuoti su rozmarinu, čiobreliais ar kalendra – šie prieskoniai suteiks kugeliui originalumo ir netikėtų skonių.
  • Į tarkuotų bulvių masę galite įmaišyti smulkiai tarkuotą morką ar cukinijos – taip padidinsite daržovių kiekį patiekale ir suteiksite papildomų maistingųjų medžiagų.
  • Tiems, kas mėgsta aštresnį skonį, rekomenduojama įdėti šiek tiek raudonųjų pipirų ar paprikų – tai suteiks patiekalui pikantišką atspalvį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves tarkuokite smulkia tarka – taip kugelis bus puresnis ir geriau susiformuos.
  • Jeigu norite, kad kugelis būtų dar puresnis, į bulvių masę įmaišykite šiek tiek kepimo miltelių.
  • Prieš kepimą, palikite vištieną marinuotis bent 30 minučių – taip mėsa įgaus daugiau skonio ir bus minkštesnė.
  • Kepimo formą patepkite riebalais ne tik apačioje, bet ir šonuose – tai padės išvengti patiekalo prikibimo.
  • Norėdami gauti traškią kugelio plutelę, paskutines 15 minučių padidinkite orkaitės temperatūrą iki 220 laipsnių.
  • Po kepimo leiskite kugeliui šiek tiek atvėsti prieš pjaustant – taip jis geriau išlaikys formą.
  • Jei norite, kad kugelis būtų sultingesnis, vištieną galite apdeginti prieš dėdami į kepimo formą.
  • Neužmirškite nusausinti tarkuotas bulves – perteklinis skystis gali sugadinti kugelio tekstūrą.

Ingredientai

    • Vištienos: 1 kilogramas
    • Skustų bulvių: 1,5 kilogramo
    • Druskos: 1 arbatinis šaukštelis
    • Česnakinės druskos: 2 arbatiniai šaukšteliai
    • Prieskonių: pagal skonį
    • Aliejaus: 3 valgomieji šaukštai
    • Svogūnų: 1 vidutinio dydžio
    • Kiaušinių: 2 vienetai
    • Grietinės patiekimui: 200 gramų (galima patiekti ir su mėgstamu padažu)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia vištieną supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais ir apibarstysite česnakine druska bei kitais mėgstamais prieskoniais.
  2. 2. Paruoštą vištieną paliksite marinuotis šaldytuve maždaug 30 minučių, kad mėsa prisisotintų skoniais.
  3. 3. Tuo metu nuskuskite bulves ir nuplaukite jas šaltu vandeniu.
  4. 4. Bulves sutarkuokite smulkia tarka į didelį dubenį.
  5. 5. Svogūną nuskutus ir smulkiai sukapojus, sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis.
  6. 6. Į bulvių masę įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
  7. 7. Kepimo skardą gausiai patepkite aliejumi, kad kugelis neprisviltų.
  8. 8. Marinuotą vištieną tolygiai išdėliokite kepimo skardos dugne.
  9. 9. Paruoštą bulvių masę užpilkite ant vištienos, išlygindami paviršių mentele.
  10. 10. Orkaitę įkaitinę iki 200 laipsnių temperatūros, pašaukite kugelį kepti.
  11. 11. Kepsite apie 60 minučių, kol kugelio viršus taps gražiai auksinės spalvos, o vidus bus visiškai iškepęs.
  12. 12. Paskutines 15 minučių galite padidinti temperatūrą iki 220 laipsnių, kad susiformuotų traški plutelė.
  13. 13. Iškepusį kugelį ištraukę iš orkaitės, leiskite jam pastovėti 10-15 minučių prieš pjaustant.
  14. 14. Patiekalą supjaustykite porcijomis ir patiekite su šalta grietine arba namų gamybos padažu.
  15. 15. Mėgaukitės karštu, kvapniu ir labai sočiu patiekalu!

Atsiliepimai

Aldona

Prieš dedant į skardą paukštieną apkepinu keptuvėje iš abiejų pusių ir tada užpilu tarkiais su priedais.
Atsakyti
Vieno puodo patiekalas / troškinys: vištiena su ryžiais ir daržovėmis
(4)
Vištienos salotos (mišrainė) su obuoliu
(3)
Baltasis čili troškinys su vištiena
(2)
Keptų moliūgų sriuba su vištienos kukuliais ir grietinėle
(4)