Tobulas tradicinis senovinis varškės apkepas pagal močiutę

Autorius apie receptą

Tai tobulo varškės apkepo receptas, kurį gavau iš savo močiutės. Jis mūsų šeimoje vadinamas arba tradiciniu arba senoviniu. Žinoma, tai nėra vienintelis varškės apkepas, kurį aš kepu, bet šis man vis tiek išlieka pats šilčiausias ir skaniausias. Jis gaunasi itin purus, kvapnus bei gardus. Būtų nuodėmė nepasigaminti jau šiandien!


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė: galima naudoti liesą, 9 % riebumo arba riebesnę naminę varškę. Taip pat galima maišyti su rikota, jei norisi švelnesnės tekstūros.
  • Manų kruopos: vietoje jų galima naudoti avižinius miltus arba manų kruopas pakeisti ryžių miltais – apkepas bus be glitimo.
  • Pienas: galima naudoti augalinį pienąmigdolų, avižų ar kokosų. Skonis šiek tiek keisis, bet išliks švelnus.
  • Cukrus: galima keisti rudu cukrumi, kokosų cukrumi arba medumi – pastarasis suteiks lengvą karamelinę natą.
  • Razinos: puikiai tinka ir smulkinti džiovinti abrikosai, spanguolės ar datulės.
  • Sviestas: gali būti pakeistas kokosų aliejumi arba neutralaus skonio augaliniu margarinu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Varškę prieš naudojimą pertrinkite per sietelį – tekstūra bus ypatingai puri.
  • Baltymus plakite tik švarioje, sausai nuvalytoje talpoje – kitaip neišplaks iki standžių putų.
  • Razinas pamirkykite karštame vandenyje ar net rome – jos bus minkštesnės ir sultingesnės.
  • Apkepui iškepus, leiskite jam šiek tiek atvėsti – bus lengviau pjaustyti, o skonis dar labiau atsiskleis.
  • Cinamono ir kakavos kiekį viršuje galite pritaikyti pagal asmeninius skonius – net galima pabarstyti cukraus pudra ar vaniliniu cukrumi.

Ingredientai

    • varškės: 500 gramų
    • manų kruopų: 4 šaukštų
    • kiaušinių: 4
    • pieno: 1 stiklinės
    • cukraus: 6 šaukštų
    • sviesto: 3 šaukštų
    • razinų: 1 šaukštų
    • druskos: žiupsnelio
    • maltų džiūvėsėlių: žiupsnelio
    • cinamono: žiupsnelio
    • kakavos: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia varškę sudėkite į dubenį, o manus pamerkite į pieną maždaug 30 minučių, kad išbrinktų.
  2. 2. Nuo kiaušinių baltymų atskirkite trynius ir sumaišę su cukrumi sudėkite į dubenį su varške. Kartu sudėkite ir minkštą kambario temperatūros sviestą. Gerai išmaišykite.
  3. 3. Tuomet į tešlą sudėkite razinas (prieš tai jas galite nuplikyti karštu vandeniu), manų kruopas (su visu pieno likučiu) ir žiupsnelį druskos.
  4. 4. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
  5. 5. Tuomet kepimo formos kraštus patepkite sviestu bei pabarstykite džiūvėsėliais.
  6. 6. Pasiruoštą varškės apkepo masę supilkite į kepimo formą, viršų galite pabarstyti cinamonu arba kakava.
  7. 7. Galiausiai kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių.
  8. 8. Pjaustykite ir lepinkitės!

Atsiliepimai

Drėgnas ir aromatingas morkų pyragas
(24)