Skaniausi Kūčiukai su pienu, traškia plutele

2025-03-01 Autorius oSkanu.lt

Skaniausi Kūčiukai su pienu, traškia plutele
Šie mažyčiai, bet labai skanūs kepinukai yra neatskiriama lietuviškų Kūčių vakarienės dalis, tačiau jie puikiai tinka ir kasdieniam mėgavimuisi prie arbatos ar kavos bet kuriuo metų laiku. Ši tešla - tikra mielinė, paruošta pagal senolių receptą, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Gaminant reikia laiko jai pakilti, tačiau rezultatas tikrai atperka visas pastangas. Minkšti viduje ir traškūs išorėje - šie kūčiukai suteiks jūsų stalui tikro lietuviško skonio ir tradicijų dvasios. Galite tą pačią tešlą panaudoti tiek kūčiukams, tiek pyragams, tiek bandelėms su šokoladu ar varške. Labai universali mielinė tešla, kuri niekada nenuvilią ir visada pavyksta! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje įprasto pieno galite naudoti augalinį pieną (kokosų, migdolų ar avižų) arba paprasčiausią vandenį. 
  • Jei neturite šviežių mielių, galite naudoti sausas mieles (apie 7-10 gramų), tik prieš tai jas reikia aktyvuoti šiltame skystyje su trupučiu cukraus. 
  • Margarinas lengvai pakeičiamas sviestu, kokosų aliejumi arba net alyvuogių aliejumi, jei norite lengvesnio varianto. 
  • Be aguonų, galite įmaišyti cinamono, kardamono, vanilės arba kitų mėgstamų prieskonių, kurie suteiks ypatingą aromatą. 
  • Razinos gali būti pakeistos džiovintais abrikosais, spanguolėmis, vyšniomis ar kitais džiovintais vaisiais. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

Ruošiant kūčiukus, labai svarbu atkreipti dėmesį į tešlos kildinimo procesą. Patalpa, kurioje kildinama tešla, turėtų būti šilta, be skersvėjų. Idealiausia temperatūra yra apie 25-30°C. Jei jūsų namuose vėsiau, galite įjungti orkaitę mažiausiu režimu ir pastatyti tešlą netoli jos arba uždengti tešlą šiltu rankšluosčiu. Formuojant kūčiukus, stenkitės juos padaryti panašaus dydžio, kad jie keptų vienodai. Kepimo metu rekomenduojama stebėti kūčiukus - priklausomai nuo orkaitės, kepimo laikas gali skirtis. Jei norite, kad kūčiukai būtų traškūs, kepkite juos aukštesnėje temperatūroje trumpesnį laiką. Jei mėgstate minkštesnius, mažinkite temperatūrą ir kepkite ilgiau. 

Ingredientai

    • miltai: 500 gramų
    • pienas: 250 gramų (tinka ir vanduo)
    • mielės: 25 gramų (galima ir kiek daugiau)
    • kiaušinių tryniai: 2 (galite ir visai nedėti, bet man būna skaniau)
    • cukrus: 100 gramų (jei norisi saldesnių, dėkite kiek daugiau)
    • margarinas: 100 gramų (arba sviestas)
    • druska: 5 gramų
    • aguonos: 1 didelės saujos
    • razinos (jeigu mėgstate, skonis gaunasi visai kitoks, verta išmėginti)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių į dubenį išsijokite miltus.
  2. 2. Viduryje padarykite duobutę. Tešlai maišyti skirtą skystį pašildykite, į jį supilkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles, pamaišykite ir supilkite į miltuose padarytą duobutę. Miltų į skystį primaišykite tik tiek, kad viduryje tešla pasidarytų tarsi rūgščios grietinės tirštumo.
  3. 3. Tešlą apiberkite šonuose likusiais sausais miltais, uždenkite bei pastatykite kilti, kol ji išsiveržia pro miltus.
  4. 4. Tuo tarpu, ištrinkite kiaušinių trynius su cukrumi, ištirpinkite riebalus, paruoškite priedus ir pasiruoškite kepimo skardą.
  5. 5. Kai įmaišalas jau iškyla (praplyšta tas kalnelis apipiltas sausais miltais), į jį sudėkite visus paruoštus priedus, tešlą išminkykite bei kildinkite maždaug 60 minučių.
  6. 6. Iš pakilusios tešlos formukite kūčiukus - galite iškočiojus gabalą supjaustyti mažais kvadratėliais, arba tarp rankų suvolioti "kirmėles" ir pjaustyti jas mažomis riekelėmis.
  7. 7. Kepkite iki 180-190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 12-15 minučių, kol kūčiukai gražiai paruduos. Jeigu kepsite trumpiau bei žemesnėje temperatūroje - gausis minkšti (gal būtent tokius ir mėgstate)
  8. 8. Patiekite ir skanaukite!
Skaniausi Kūčiukai su pienu, traškia plutele

Aiai

Naudingas
(1)
Kokie čia kūčiukai jei į sudėtį įeina kiaušiniai ir pienas
Atsakyti

Edita

Naudingas
(2)
Kokie čia kūčių kūčiukai.Juk per kūčias negalima nei kiaušinių, nei pieno.Juk tai pasnikaujančių maistas, o ne šiaip kuekvienos dienos užkandis ar saldainiai.Gerbkite tradicijas....žmonės...
Atsakyti

Genute Gaideliene

Naudingas
(2)
Kepant žuvį ar ruošiant įvairias mišraines, silkę irgi dedami įvairūs priedai. Manau, kad šie kūčiukai patiks mano mylimiausiems ir brangiems anūkėliams. Juk vaikai užaugo ne mūsų laikotarpiu. Svarbiausia visiems susirinkti prie šventinio stalo ir pasidalinti Kalėdaičiu, persižegnoti ir sukalbėti maldelę.
Atsakyti

Rina

Naudingas
(0)
Pritariu Genutei G., gali būti ir priedai, ne pokario laikas, svarbu maldelė, kalėdaitis, apsikabinimai ir palinkėjimai su Meile širdyje. Juk Jėzus gimė ir atėjo su Meile...
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Silkių "sušiai"
(32)
Kopūstas troškintas vyne
(1)