Skaniausias bananų pyragas "Banoreo" su Oreo sausainiais

Autorius apie receptą

Šis pyragas - tai tikra šventė tiek smaližiams, tiek visiems, kurie dievina bananų ir šokoladinių sausainių derinį. Nors tokie desertai itin populiarūs JAV ir Didžiojoje Britanijoje, pastaruoju metu jie sparčiai įsitvirtino ir lietuvių virtuvėje. Dėl gausaus sluoksniuoto įdaro, kuriame dera prinokę bananai, maskarponės sūris, plakta grietinėlė ir gardūs „Oreo“ sausainiai, šis pyragas tampa ne tik įspūdingo skonio, bet ir gražios išvaizdos desertu. Jis puikiai tiks gimtadieniams, šeimos šventėms ar tiesiog jaukiam savaitgalio pasisėdėjimui prie kavos puodelio.

Svarbiausia, kad tai nekeptas pyragas, todėl jo gaminimas nereikalauja orkaitės ir sudėtingų temperatūros stebėjimų – užteks šaldytuvo bei trupučio kantrybės, kol sluoksniai sustings. „Banoreo“ pakerės tiek vaikus, tiek suaugusiuosius savo švelniu bananų skoniu, šilkinės tekstūros įdaru bei maloniai traškančiais „Oreo“ sausainiais. Be to, pyragą galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį, pasirinkus kitus sausainius ar vaisius.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje „Oreo“ galima naudoti šokoladinius sausainius be įdaro – gausite subtilesnį skonį.
  • Maskarponę galite keisti kreminiu varškės sūriu (Philadelphia tipo), pyragas bus šiek tiek gaivesnis.
  • Riebią grietinėlę galima pakeisti 30 % riebumo plakama grietinėle, tačiau struktūra bus švelnesnė.
  • Bananus galite papildyti keliomis trintomis avietėmis ar braškėmis, suteiksite lengvą rūgštelę.
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba dalį jo medumi, tačiau tuomet kremas turės karamelinę natą.
  • Vanilinį cukrų galima keisti natūraliu vanilės ekstraktu, kuris suteiks intensyvesnį aromatą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriau rinktis labai prinokusius, netgi su juodomis dėmelėmis bananus – jie saldesni ir aromatingesni.
  • Želatiną būtina gerai išbrinkinti ir išmaišyti šiltame kreme, kad neliktų gumuliukų.
  • Pirmą įdaro sluoksnį galima papuošti ne tik „Oreo“, bet ir trupintais riešutais ar šokolado drožlėmis.
  • Prieš patiekiant verta pyragą palaikyti kambario temperatūroje apie 15 minučių, kad jis taptų minkštesnis ir lengviau pjaustytųsi.
  • Šis pyragas ypač skanus kitą dieną, kai visi skoniai susigeria ir sluoksniai pilnai sustingsta.

Ingredientai

    • Sutrupinti „Oreo“ sausainiai: 200 g.
    • Sviestas: 80 g.
    Įdaras:
    • Bananai: 7 vnt..
    • Kiaušiniai: 4 dideli.
    • Minkštas sviestas: 70 g.
    • Cukrus: 200 g.
    • Didelių citrinų sultys: iš 2 vnt. (arba iš 3 mažesnių)
    • Maskarponė: 250 g.
    • Riebi plakamoji grietinėlė: 400 ml.
    • Vanilinis cukrus: 2 šaukštai.
    • Želatina: 35 g.
    • Apelsino sultys: iš 1 vnt..
    • Sutrupinti „Oreo“ sausainiai: 250 g.
    Viršutinis sluoksnis:
    • Želatina: 5 g.
    • Vanduo: 75 ml.
    • Likę bananai: 3 vnt..

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia buvo paruošti pagrindo trupiniai – „Oreo“ sausainiai sumalti iki smulkių trupinių, tada sumaišyti su ištirpintu sviestu.
  2. 2. Šia mase išklotas kepimo popieriumi padengtas kvadratinės formos (23x23 cm) dugnas.
  3. 3. Forma iš karto įkelta į šaldytuvą, kad pagrindas sutvirtėtų.
  4. 4. Tuo metu želatina viduriniam sluoksniui jau buvo užpilta 100 ml vandens ir palikta išbrinkti.
  5. 5. Dideliame dubenyje suplakti kiaušiniai su 4 bananais, minkštu sviestu, cukrumi ir vienos citrinos sultimis, kol masė tapo vientisa ir šiek tiek putojanti. Visa tai supilta į storadugnį puodą ir ant vidutinės kaitros buvo šildoma nuolat maišant, kol kremas pradėjo tirštėti (bet neužvirė).
  6. 6. Kremas nukeltas nuo ugnies ir perkeliamas į dubenį atvėsti, kartkartėmis išmaišant. Kai masė buvo dar šilta, tačiau nebe karšta, į ją įmaišyta išbrinkusi ir ištirpinta želatina.
  7. 7. Kitame dubenyje standžiai išplakta plakamoji grietinėlė, į ją įmaišyta maskarponė ir vanilinis cukrus. Po to nedidelėmis porcijomis įmaišytas atvėsęs bananų kremas, kad gautųsi puri vientisa masė.
  8. 8. Pusė šio įdaro buvo užpilta ant sustingusio sausainių pagrindo, išlygintas paviršius, ant jo užberta pusė sutrupintų „Oreo“ ir visa forma padėta į šaldiklį 15 minučių.
  9. 9. Į likusį kremą įmaišyti likę trupinti „Oreo“, tada užpilta ant jau šiek tiek sustingusio sluoksnio. Paviršius dar kartą gražiai išlygintas ir vėl įstatyta į šaldiklį 15 minučių.
  10. 10. Tuo metu želatina viršutiniam sluoksniui buvo užpilta 75 ml vandens ir palikta brinkti. Likę bananai buvo supjaustyti griežinėliais ir apšlakstyti likusių citrinų sultimis.
  11. 11. Pyragas ištrauktas iš šaldiklio, bananų griežinėliai tvarkingai išdėlioti ant viršaus. Želatina ištirpinta, sumaišyta su apelsino sultimis ir greitai užpilta ant bananų sluoksnio.
  12. 12. Pyragas perkeltas į šaldytuvą ir paliktas stingti 3-4 valandas arba per naktį.

Atsiliepimai

Karališkas slyvų pyragas su morengu
(1)
Tobulas New York sūrio pyragas
(1)
Migdolinis obuolių pyragas
(6)