Skaniausios brokolių, obuolių ir razinų salotos su saulėgrąžomis (be majonezo)

2025-03-12 Autorius oSkanu.lt

Skaniausios brokolių, obuolių ir razinų salotos su saulėgrąžomis (be majonezo)
Šios spalvingos salotos labai patiks visiems kas mėgsta brokolius. Tikras skanumėlis! Jos puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų, arba kaip lengvas, bet sotus užkandis. Taip pat tai puikus pasirinkimas norintiems maitintis sveikiau, nes salotos yra be majonezo ir pilnos vertingų maistinių medžiagų. Švieži brokoliai suteikia traškumo, obuoliai – gaivumo, o razinos ir saulėgrąžos – malonaus saldumo. Ypatingas skonis pasiekiamas dėl subtilaus padažo be majonezo, kuris harmoningai sujungia visus ingredientus. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje brokolių galima naudoti žiedinius kopūstus.
  • Obuolius galima pakeisti kriaušėmis arba persikais.
  • Vietoje mėlynųjų svogūnų tinka ir raudonieji svogūnai arba šalotiniai svogūnai.
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis, abrikosais arba slyvomis.
  • Saulėgrąžas galima pakeisti moliūgų sėklomis, kedro riešutais arba skrudintais migdolų drožlėmis.
  • Obuolių sidro actą galima pakeisti balzamiko actu arba citrinos sultimis.
  • Klevų sirupą galima pakeisti medumi arba agavų sirupu.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  • Brokolius rekomenduojama blanširuoti labai trumpai – tik tiek, kad jie taptų ryškiai žalios spalvos, bet išliktų traškūs.
  • Jei norite, kad salotos būtų traškesnės, brokolius galite naudoti ir visai žalius.
  • Obuolius geriausia pjaustyti tik prieš pat maišant salotas, kad nepatamsėtų.
  • Padažą galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
  • Saulėgrąžas prieš dedant į salotas galima lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje – taip jos įgaus intensyvesnį skonį.
  • Salotos skanesnis, kai bent valandą pastovi šaldytuve, kad skonis susigulėtų.

Ingredientai

    • brokolio galvutės: 2 (vid. dydžio)
    • saldžiarūgščiai obuoliai: 2-3
    • mėlynieji svogūnai: 0,5
    • džiovintos razinos: 70 gramų (aš kartais dedu mišinį įvairios razinos + spanguolės)
    • lukštentos saulėgrąžos: 60 gramų
    Padažui:
    • obuolių sidro actas: 30 mililitrų
    • alyvuogių aliejus: 100 mililitrų
    • klevų sirupas: 1-2 valgomųjų šaukštų (arba pagal skonį)
    • česnakas: 2 skiltelių
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiame padažą: Į dubenėlį supilame obuolių actą, alyvuogių aliejų, klevų sirupą, išspaudžiame česnaką, įberiame druskos ir pipirų. Viską išmaišome.
  2. 2. Brokolius nuplauname, tuomet supjaustome nedideliais žiedeliais ir užpilame verdančiu vandeniu, paliekame maždaug 8-10 minučių.
  3. 3. Paskui nupilame vandenį ir paliekame atvėsti (galima brokolių ir žiedinių kopūstų neplikyti kaip kam skaniau).
  4. 4. Tada dideliame dubenyje sudedame susmulkintus brokolius, kubeliais pjaustytus obuolius, susmulkintus svogūnus, suberiame razinas arba džiovintas spanguoles, saulėgrąžas.
  5. 5. Užpilame padažą ant salotų ir gerai išmaišome.
  6. 6. Patiekiame ir skanaujame!