Slyvų pyragas su pistacijomis

2023-08-06 Autorius oSkanu.lt

Slyvų pyragas su pistacijomis
Kažkada seniai gimtadienio proga gavau dovanų išsvajotą Gerardo Depardieu "Gurmano knygą". Receptai tikri prancūziški, deja, ne visi įgyvendinami mūsų sąlygomis, o nuotraukos - pritrenkiančios, ypatingai desertų. Pamenu, kad tai buvo pirmas receptas, kurį išmėginau ir man labai patiko. Dabar kai slyvų sezonas, šis pyragas mūsų šeimoje yra privalomas. G. Depardieu rekomenduoja kepti šį pyragą su mėlynomis ar geltonomis slyvomis, abrikosais, vyšniomis ar avietėmis. Šį kartą kepiau su geltonosiomis slyvomis ir manau, kad būtent slyvų įdaras yra geriausias dalis. Pyragu vaišinau savaitgalį svečius - buvo taip greitai suvartotas, kad nespėjau net tinkamai iš visų pusių nufotografuoti. Tad tikrai rekomenduoju išmėginti. Prižadu, kad pirštelius laižysite valgydami! :)

Gamindama naudojau 28 centimetrų formą.

Ingredientai

    Trapiai tešlai:
    • miltų: 150 gramų
    • kepimo miltelių: 0,5 pakelio
    • cukraus: 1 valgomojo šaukšto
    • sviesto: 75 gramų
    • kiaušinių trynių: 1
    • druskos
    • sviestos (formos sutepimui)
    Kremui:
    • 30% riebumo grietinė: 200 gramų
    • miltų: 25 gramų
    • cukraus: 25 gramų
    • kiaušinių: 2
    • slyvų be kauliukų: 500 gramų
    • išlukštentų pistacijų: 50 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, druska.
  2. 2. Šiltą sviestą supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į miltus, įmuškite kiaušinio trynį.
  3. 3. Viską suminkykite, kol gausite vienalytę masę, suformuokite burbulą, apvyniokite jį maistine plėvele ir dėkite valandai į šaldytuvą.
  4. 4. Tuo metu pasiruoškite slyvas. Aš jas maždaug 10 min. apviriau saldintame vandenyje. Dar geresniam skoniui, įbėriau šiek tiek cinamono ir gvazdikėlių. Jei turite įgūdžių, galite slyvų kauliukus prieš tai išimti. Aš dariau paprastesnį variantą - apviriau su kauliukais ir po to pertryniau per stambų kiaurasamtį (kaip šiame recepte). Tuomet gerai pasaldinau pagal skonį.
  5. 5. Kitame dubenyje išplakite kremą iš grietinės, kiaušinių, miltų ir cukraus.
  6. 6. Kepimo formą ištepkite sviestu.
  7. 7. Tešlą dar kartą išminkykite ir įklokite į formą, padarydami aukštus bortelius.
  8. 8. Pagrindą subadykite šakute, užklokite folija ir užberkite džiovintų pupelių arba žirnių, kad neišsipūstų (pupelėms nieko nenutiks, vėliau jas nuimsite ir galėsite naudoti kitam patiekalui).
  9. 9. Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 10 minučių.
  10. 10. Išimkite, šiek tiek atvėsinkite, tuomet sudėkite slyvų įdarą, užpilkite kremu ir kepkite dar 10 minučių.
  11. 11. Pistacijas stambiai sukapokite ir užbarstykite ant pyrago paviršiaus. Skanaukite!
  12. 12. Pastebėjimas: Jei pirksite sūdytas pistacijas, prieš tai jas reikia išmirkyti vandenyje.
  13. 13. Rekomendacija: Daugiau slyvų pyragų receptų rasite: Slyvų pyragai.
Drėgnas ir aromatingas morkų pyragas
(24)