Stirnienos burgeris su karamelizuotais svogūnais ir viskio majonezu

2025-04-06 Autorius oSkanu.lt

Stirnienos burgeris su karamelizuotais svogūnais ir viskio majonezu
Stirnienos burgeris su karamelizuotais svogūnais ir viskio majonezu – tai tobulas derinys gurmanams, ieškantiems išskirtinio skonio patirčių. Stirniena pasižymi subtiliu laukiniu skoniu ir yra liesesnė nei tradicinė jautiena, todėl šis burgeris ne tik skanus, bet ir maistingesnis. Karamelizuoti svogūnai suteikia saldaus švelnumo, o naminis viskio majonezo padažas – sodrumo ir ypatingos gaidos, kuri puikiai dera su žvėrienos skoniu. Šis receptas puikiai tinka ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti svečius neįprastu deriniu arba tiesiog palepinti save ir artimuosius išskirtiniu patiekalu savaitgalį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite galimybės gauti stirnienos, galite naudoti elnienos ar net šernienos maltą mėsą. Kaip paprastesnę alternatyvą galite rinktis jautieną su mažesniu riebalų kiekiu, tačiau tuomet prarasite specifinį laukinės mėsos skonį. 
  • Viskio majonezo gamybai vietoje įprasto viskio galite naudoti burboną, škotišką viskį ar net Airišką viskį – kiekvienas suteiks šiek tiek kitokį aromatą. Jei vengiate alkoholio, galima pakeisti viskį klevų sirupu su lašeliu skystos dūmų aromatizavimo priemonės. 
  • Karamelizuotiems svogūnams puikiai tinka raudonieji ar geltonieji svogūnai, tačiau galite išbandyti ir šalotinius svogūnus, kurie suteiks švelnesnį, salsvesnį skonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Ruošiant stirnienos burgerį, svarbu neperkepti mėsos, nes ji gali tapti sausa. Ideali vidutiniškai keptos stirnienos temperatūra – apie 65°C. Mėsos maltinį rekomenduojama minkyti kuo mažiau, kad burgeris išliktų purus ir sultingas. 
  • Karamelizuojant svogūnus, stenkitės juos kepti ant lėtos ugnies – taip jie pamažu išskirs natūralų saldumą ir įgaus tą nuostabų auksinį atspalvį. Procesas užtrunka, tačiau rezultatas tikrai vertas kantrybės! 
  • Viskio majonezą galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų – taip skonis dar labiau susiformuos ir padažas taps sodresnio skonio. 

Ingredientai

    Stirnienos maltiniams: 
    • Stirnienos malta mėsa: 800 g
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
    • Česnakas: 3 skiltelės
    • Džiovinti rozmarinai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Džiovintas čiobrelis: 1 arbatinis šaukštelis
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Alyvuogių aliejus: 2 valgomieji šaukštai
    Karamelizuotiems svogūnams:
    • Svogūnai: 3 dideli
    • Sviesto: 30 g
    • Rudojo cukraus: 1 valgomasis šaukštas
    • Balzaminio acto: 1 valgomasis šaukštas
    • Druska: žiupsnelis
    Viskio majonezui:
    • Majonezas: 8 valgomieji šaukštai
    • Kečupas (kuo natūralesnis): 3 valgomieji šaukštai
    • Viskis (ar burbonas): 1 geras valgomasis šaukštas
    • Rūkyta aštri paprika: pagal skonį
    • Worcestershire padažas: 1 arbatinis šaukštelis
    Papildomai:
    • Burgerių bandelės: 4 vnt.
    • Salotos lapai: keletas
    • Pomidorai: 1 didelis
    • Agurkų rauginiai: 8 griežinėliai
    • Raudonieji svogūnai: 1/2 svogūno, supjaustyto žiedais

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame viskio majonezą. Dideliame dubenyje sumaišome 8 valgomuosius šaukštus majonezą su 3 valgomaisiais šaukštais kečupo. Įpilame gerą valgomąjį šaukštą viskio arba burbono, įberiame šiek tiek rūkytos aštrios paprikos pagal skonį ir įdedame 1 arbatinį šaukštelį Worcestershire padažo. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės.
  2. 2. Padažą įdedame į šaldytuvą, kad skonis geriau susiformuotų.
  3. 3. Toliau ruošiame karamelizuotus svogūnus. Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais pusžiedžiais. Keptuvėje ištirpiname sviestą ant vidutinės kaitros.
  4. 4. Sudedame svogūnus ir maišydami kepame apie 5 minutes, kol jie suminkštėja. Sumažiname ugnį ir, retkarčiais pamaišydami, troškiname svogūnus apie 20 minučių, kol jie tampa minkšti ir įgauna auksinę spalvą.
  5. 5. Įberiame rudojo cukraus ir įpilame balzaminio acto. Maišome, kol skystis išgaruoja ir svogūnai tampa karamelizuoti. Pabarstome žiupsneliu druskos, išmaišome ir nukeliame nuo ugnies.
  6. 6. Dabar gaminsite stirnienos maltinius. Smulkiai supjaustykite vieną svogūną ir česnako skilteles. Dideliame dubenyje sumaišote stirnienos maltą mėsą su smulkintais svogūnais, česnaku, džiovintais rozmarinais, čiobreliu, druska ir juodaisiais pipirais. Minkykite masę švelniai, kad malta mėsa netaptų per daug tanki. Suformuojate keturis vienodo dydžio maltinius, truputį didesnio skersmens nei burgerių bandelės, nes kepant jie susitrauks.
  7. 7. Keptuvėje įkaitinate alyvuogių aliejų ant vidutinės-aukštos kaitros. Maltinius kepate po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės vidutiniam iškepimui arba pagal pageidaujamą iškepimo laipsnį. Baigiant kepti, ant maltinių uždėkite po riekelę sūrio, jei pageidaujate, ir leiskite jam ištirpti. Iškeptus maltinius perkeliate ant lėkštės ir leiskite jiems pailsėti 2-3 minutes.
  8. 8. Tuo metu perkerkite burgerių bandeles. Įkaitintoje keptuvėje arba ant grotelių trumpai paskrudinkite bandeles pjūvio puse žemyn, kol jos taps lengvai apskrudusios.
  9. 9. Dabar sudėliojate burgerius. Ant apatinės bandelės pusės užtepate viskio majonezo, uždėkite salotų lapą, stirnienos maltinį, karamelizuotus svogūnus, pomidoro griežinėlį, agurkų rauginių griežinėlius ir raudonojo svogūno žiedus. Ant viršaus užlašinate dar šiek tiek viskio majonezo ir uždėkite viršutinę bandelės dalį.
  10. 10. Patiekiate iškart, kol burgeriai dar šilti, su mėgstamais garnyru – keptomis bulvytėmis fri, salotomis ar bulvių traškučiais.
Jautienos šonkauliukai su BBQ padažu kepti orkaitėje
(9)