Mėsos kukuliai su džiūvėsėliais ir ruduoju padažu

Autorius apie receptą

Mėsos kukuliai su džiūvėsėliais ir rudu padažu – tai klasikinis, sotus ir šeimos pamėgtas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek jaukiai vakarienei. Šio patiekalo šaknys glūdi šiaurės Europos kulinarijoje, tačiau jis yra puikiai pritaikomas lietuviškam skoniui – su sodriu ruduoju padažu ir švelnia bulvių koše ar virtais ryžiais. Kukuliai išlieka minkšti, sultingi ir kvapnūs, o rudasis padažas suteikia ypatingo skonio gilumo ir jaukumo pojūtį lėkštėje. Tai vienas tų receptų, kuris sugrąžina į vaikystę ar primena mamos gamintus pietus – paprastas, bet nepaprastai gardus. Mėsos kukulių universalumas leidžia juos derinti su įvairiais garnyrais, o receptas lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus namuose.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos faršą galima pakeisti vištienos, kalakutienos ar jautienos faršu – pastarasis suteiks stipresnio skonio kukuliams.
  • Džiūvėsėlius galite pakeisti smulkintais avižiniais dribsniais ar smulkintomis kukurūzų kruopomis.
  • Grietinėlės alternatyva – natūralus jogurtas arba liesas pienas su trupučiu aliejaus.
  • Vietoje džiovinto čiobrelio galima naudoti rozmariną, mairūną ar baziliką.
  • Sviestą galima keisti alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu (ghi), jei norite švelnesnio skonio.
  • Rudojo padažo pagrindui tiks ir jautienos sultinys, jei neturite likusio skysčio nuo kepimo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Džiūvėsėlius būtina išmirkyti grietinėlėje ar kitame skystyje, kad kukuliai būtų minkšti ir neišsausėtų.
  • Faršą gerai išminkykite – tai padės kukuliams išlaikyti formą kepant.
  • Jei norite sveikesnio varianto, kukulius galima ne kepti, o išvirti garuose ar orkaitėje be riebalų.
  • Kepdami svogūnus, neleiskite jiems apskrusti – perdegęs svogūnas suteiks kartumo.
  • Padažą maišykite intensyviai šluotele, kad neliktų gumuliukų ir jis būtų vientisas.

Ingredientai

    • džiūvėsėliai: 80 mililitrų
    • grietinėlė: 160 mililitrų
    • svogūnai: 1
    • sviestas
    • kiaulienos faršas: 500 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio (naudotas 5 pipirų mišinys)
    • džiovintas čiobrelis: 0,5 arbatinio šaukštelio
     Padažui:
    • sviestas: 1 šaukšto
    • miltai: 1,5 šaukšto
    • skystis, likęs po kukulių kepimo: 300 mililitrų
    • juodieji pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių džiūvėsėlius sumaišykite su grietinėle bei palikite maždaug 5 minutėms, kad išbrinktų.
  2. 2. Svogūną nulupkite, supjaustykite smulkiais kubeliais bei apkepkite keptuvėje su sviestu.
  3. 3. Tuomet pravėsusius svogūnus sumaišykite su išbrinkusiais džiūvėsiais, kiaulienos faršu bei kiaušiniu. Masę pagardinkite druska, pipirais bei čiobreliais ir gerai išminkykite.
  4. 4. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius mėsos kukuliukus bei iškepkite keptuvėje ant sviesto.
  5. 5. Tada kukuliukus sudėkite į molinį puodą bei pašaukite į šiltą orkaitę, kad neatvėstų, kol gaminsite padažą.
  6. 6. Į skystį, likusį keptuvėje po kukuliukų kepimo, įpilkite šlakelį verdančio vandens bei viską šiek tiek pakaitinkite.
  7. 7. Po to puode ištirpinkite šaukštą sviesto bei pakaitinkite, kol paruduos.
  8. 8. Įmaišykite miltus bei pakepkite, kol jie taip pat paruduos.
  9. 9. Keptuvėje esantį skystį perkoškite bei nuolatos maišydami šluotele supilkite į sviesto ir miltų mišinį. Pagardinkite druska bei pipirais.
  10. 10. Padažą supilkite ant šiltų kukuliukų.
  11. 11. Labai gardu patiekti su bulvių koše. Mėgaukitės!
Mėsos kukuliai su džiūvėsėliais ir ruduoju padažu

Atsiliepimai

Mėsos vyniotinis su daržovių ir sūrio įdaru
(1)
Lazanija su jautiena ir bešamelio padažu🤤
(1)
Tinginių balandėliai puode
(5)
Įdaryta cukinija su mėsa ir voveraitėmis
(1)