Sveikuoliški keksiukai su džiovintomis spanguolėmis

Autorius apie receptą

Pavasario proga, leidau į sveikesnių keksiukų paieškas ir manau, kad man visai pavyko. Daug mažiau cukraus, viso grūdo miltai, avižiniai dribsniai, papildoma porcija sėlenų – pati tikriausia duoklė sveikesniems rytams. O džiovintos spanguolės - malonus skonio akcentas. Natūralus jogurtas suteikia tešlai lengvumo, o sumažintas cukraus kiekis leidžia mėgautis desertu be kaltės jausmo. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje viso grūdo miltų galima naudoti speltos miltus arba rugių miltus, kurie suteiks keksiukams dar daugiau skaidulų ir sotumo jausmo. 
  • Avižinius dribsnius galima pakeisti kviečių sėlenomis arba smulkintais riešutais. 
  • Natūralų jogurtą galima pakeisti graikišku jogurtu, kuris suteiks tešlai dar daugiau baltyminių medžiagų, arba pasukų gėrimu, kuris suteiks švelnesnį skonį. 
  • Aliejų galima rinktis kokosų, saulėgrąžų arba rapsų - kiekvienas suteiks skirtingą poskonį. 
  • Džiovintas spanguoles galima pakeisti kitais džiovintais vaisiais - razinomis, džiovintomis mėlynėmis, abrikosais, figomis ar net smulkintais džiovintais obuoliais. 
  • Norint pridėti daugiau tekstūros, galima įmaišyti smulkintų riešutų - migdolų, graikinių riešutų ar lazdyno riešutų. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Geriausi keksiukai gaunasi tada, kai sausi ir skysti ingredientai nėra per daug ilgai maišomi. Pakanka juos sumaišyti iki vienalytės masės - per ilgas maišymas gali suaktyvinti glitimą ir keksiukai taps per kieti. 
  • Jei norite dar sveikesnės versijos, cukrų galite pakeisti medumi arba klevų sirupu, tačiau tuomet reikėtų šiek tiek sumažinti skysčių kiekį recepte. 
  • Prieš įmaišant džiovintas spanguoles, jas verta užplikyti karštu vandeniu - taip jos taps minkštesnės ir sultingesnės. 
  • Keksiukų formeles rekomenduojama šiek tiek patepti aliejumi arba iškloti popieriniais įdėklais, kad keksiukai lengvai atsiskirtų. Keksiukai yra iškepę, kai į vidurį įkištas medinis iešmelis ištraukiamas švarus. 

Ingredientai

    ~12 keksiukų:
    • miltai: 100 gramų
    • viso grūdo miltai: 100 gramų
    • sėlenos: 50 gramų
    • avižiniai dribsniai: 50 gramų
    • cukrus: iki 100 gramų
    • kepimo milteliai: 2 šaukštelių
    • vanilinis cukrus: 1 šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • natūralus jogurtas: 250 mililitrų
    • kiaušiniai: 2
    • aliejus: 100 mililitrų
    • džiovintos spanguolės: 100 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių viename dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus.
  2. 2. Tuomet kitame dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, sumaišykite su jogurtu bei aliejumi.
  3. 3. Tada kiaušinių, jogurto bei aliejaus masę supilkite į pirmąjį dubenį. Maišykite tol, kol nebesimato sausų produktų.
  4. 4. Į gautą masę įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas spanguoles.
  5. 5. Po to tešlą paskirstykite po keksiukų formeles.
  6. 6. Kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba tol, kol į keksiuko vidurį įkištas medinis iešmelis neapsivelia tešla.
  7. 7. Patiekite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Morkų keksiukai su maskarponės kremu
(3)
Mėlynių keksiukai
(16)
Chocolate brownie cupcakes - šokoladiniai keksiukai
(6)
Cukinijų keksiukai su šokolado gabalėliais
(1)
Labo ryto keksiukai
(2)
Keksiukai su šokoladu
(10)