"Išvykau atostogauti. Grįšiu yyyy-mm-dd. Iškilus klausimams, kreipkitės el. paštu -
[email protected]" - šią žinutę palikau praėjusią savaitę elektroniniame pašte ir išlėkiau atostogauti. Išvykus į tolimą šalį akys raibsta nuo nematytų, mums egzotiškai atrodančių produktų, kurių, aišku, visų norisi paragauti. Prisiklijuoju parduotuvėje prie lentynos ir klausinėju "
o kas čia? o kas čia...?". Šiaip stengiuosi nepirkti neapgalvotai dėl to
shiitake grybai tikrai nebuvo planuose... bet, kai jų paragavau, jie tiesiog patys įšoko į krepšelį... Tuo labiau, kad ragaujant man atskleidė ir jų pagaminimo būdą.
Shiitake grybai Rytų Azijos šalių virtuvėje yra labai paplitę ir vartojami labai įvairiai: tiek švieži, tiek džiovinti, dedami į sriubas, pvz., miso, verdant sultinį. Šie grybai dar naudojami kaip viena iš sudedamųjų įvairių patiekalų dalių. Kitose šalyse jie taip pat po truputį populiarėja - geriausia yra tai, kad jie ne vien skanūs, bet ir turi gydomųjų savybių. Lietuvoje šių grybų esu mačiusi džiovintų, bet manau, kad ir šviežių turėtų būti, juk žingsnis po žingsnio judame link platesnio maisto suvokimo, o kartu ir maisto pasirinkimo spektrą...
Shiitake grybus mums rekomendavo tiesiog pakepti su sviestu, druska ir pipirais. Tad šįkart apsieisime be sojų padažų, sezamų aliejų ir kitų "magic sauce". Paprasta ir labai skanu. Nors tiesa, nuomonės, kas skaniau - koteliai ar kepurėlės - išsiskyrė. Man labiau patiko minkštutės kepurėlės, o nors ir ilgiau kepti koteliai liko kietoki... Bet kai kam jie patiko labiausiai būtent dėl to, juk dėl skonio nesiginčijama :) Mes tiesiog apsikeitėm "kepurėlėmis ir koteliais", baigiama pietauti ir toliau mėgaujamasi atostogomis. Siūlau pabandyti ir jums!