Tažinė su vištiena ir alyvuogėmis

2019-01-27 Autorius oSkanu.lt

Tažinė su vištiena ir alyvuogėmis
Tažinė (tajine) yra pavadinimas kilęs dėl autentiško puodo, kuriame toks troškinys yra įprastai gaminamas Šiaurinės Afrikos šalyse. Toks puodas susideda iš dviejų molinių dalių – gilesnės lėkštės bei trikampio dangčio, panašaus į kepurę. Tokia dangčio forma yra parinkta specialiai tam, kad kaistančio troškinio kondesacija grįžtų atgal į patį troškinį. Toks puodas tikrai nėra privalomas – tažinę aš pati gaminu jau gana senokai, o puodą esu tik kelis kartus pasiskolinusi iš draugės, pati tokio neturiu. Troškinį paprasčiausiai galima gaminti ir įprastame puode, tik būtų labai gerai, jei tą puodą galėtume ne tik statyti ant viryklės, bet ir dėti į orkaitę, todėl jis neturėtų turėti jokių plastikinių dalių, o be to prireiks dangčio. Jeigu namie turite storadugnį, liaudiškai vadinamą špižinį, puodą, tai toks tiks labiausiai. Tokį troškinį troškinti orkaitėje yra pats paprasčiausias būdas, bet jį galite troškinti ir ant viryklės, ant labai lengvos ugnies

Ingredientai

    • viščiukai: 1
    • bulvės: 3
    • morkos: 2
    • svogūnai: 1
    • alyvuogių aliejus
    • šviežios petražolės
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • malti pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • ciberžolė (kurkuma): 1 arbatinio šaukštelio
    • maltos paprikos milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • maltas imbieras: 1 arbatinio šaukštelio
    • šafrano plaukeliai: šiek tiek (nebūtina)
    • maltas kardamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • muškato kevalo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio (nebūtina)
    • cinamonas: trupučio
    • lauro lapeliai: 1
    • vanduo: truputėlio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių viščiuką nuplauname, nusausiname bei supjaustome norimo dydžio gabalais.
  2. 2. Tuomet į nedidelį dubenėlį įpilame 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, įberiame 3 valgomuosius šaukštus smulkintos šviežios petražolės ir visus prieskonius, išskyrus lauro lapelį bei cinamoną. Gerai viską išmaišome bei gautu mišiniu įtriname vištienos gabalėlius.
  3. 3. Tada nulupame svogūną, bulves ir morkas bei susipjaustome (svogūnus-pusžiedžiais, morkas-kiekvieną padaliname į kelias dalis, po to perpjauname perpus ir išimame neskanų viduriuką), o bulves-ketvirčiais).
  4. 4. Po to ant ugnies statome molinį puodą arba tažinę, įpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus bei sudedame supjaustytą pusžiedžiais svogūną, ant jo - prieskoniais įtrintą vištieną ir uždengusios dangčiu pakepame maždaug 10 minučių.
  5. 5. Paskui vištienos gabaliukus apverčiame ant kitos pusės bei gražiai apdėliojame pjaustytomis morkomis bei bulvėmis ir svogūnais.
  6. 6. Įpilame šiek tiek vandens bei uždengiame dangčiu. Troškiname ant silpnos/vidutinės ugnies maždaug 60 minučių, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
  7. 7. Likus 10-čiai minučių iki troškinimosi pabaigos, sumetame alyvuoges. Skanaujame!
  8. 8. Rekomendacija: Daugiau vištienos receptų rasite: Vištienos receptai.
Vištienos salotos su majonezo, jogurto ir sezamų sėklų padažu
(1)