Tradicinės itališkos aštuonkojo salotos

2020-03-29 Autorius Gamina Vanagai

Tradicinės itališkos aštuonkojo salotos
Tai tik dar viena iš variacijų kaip patiekti aštuonkojį. Kitaip sakant, visa esmė ir paslaptis yra teisingai pagaminti (išvirti) patį aštuonkojį, kad jis nebūtų "guminis", bet būtų gerai išviręs. O ką jau iš jo norime gaminti, kaip norime jį patiekti, čia jau tik detalės. Jei aštuonkojis bus gerai išvirtas, tai bet koks patiekalas bus skanus. Tad pabandykite ir jūs. 

Ingredientai

    • aštuonkojis: 1 didelio (maždaug 800 gramų)
    • balzamikas
    • alyvų aliejus
    Virimui:
    • lauro lapai: 3
    • česnakas: 1 skiltelės
    • citrinos: 0,5 (perpjautos)
    • degtinė: 25 mililitrų
    • pipirų grūdeliai: keletos
    • druska
    Salotoms:
    • bulvės: 6-8
    • mėlynieji svogūnai: 1 nedidelio
    • saliero stiebai: 2
    • česnakas: 1 skiltelės
    • laiškiniai svogūnai: 1 saujos
    • citrinos sultys: išspaustų iš 0,5 vieneto
    • vyno actas
    • cukrus: trupučio
    • alyvų aliejus
    • grūsti juodieji pipirai
    • druska
    • žalumynai: krapai, petražolės, kalendra ir panašiai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai išvirkite aštuonkojį: į verdančio vandens puodą sudėkite visus virimui reikalingus ingredientus (lauro lapus, česnaką, citriną, pipirus, druską ir šliūkštelkite degtinės), tada dėkite aštuonkojį. Sakoma, kad pirmiausiai reikia aštuonkojį laikant už galvos tris kartus panardinti į verdantį vandenį ir iš karto ištraukti, kad visas gražiai susiraitytų - taip aštuonkojis nebus guminis.
  2. 2. Tada virkite maždaug 35 minutes, po to išjunkite ugnį ir palikite apie 2 valandas pastovėti tame karštame vandenyje.
  3. 3. Aštuonkojį galite išvirti iš vakaro, tuomet išimtą ir nusausintą jį dėti į šaldytuvą.
  4. 4. Prieš gaminant aštuonkojį trumpam pamarinuokite balzamiko ir alyvų aliejaus marinate.
  5. 5. Salotoms bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite (galima ir apkepti ant sviesto).
  6. 6. Pusžiedžiais supjaustykite svogūną ir pamarinuokite citrinos, vyno acto ir cukraus marinate.
  7. 7. Salierus, česnaką, laiškinius svogūnus ir krapus susmulkinkite.
  8. 8. Dėkite visus ingredientus į dubenį, susmulkintą aštuonkojį (taip pat supilkite aštuonkojo ir svogūnų marinatus), neužmirškite aliejaus, viską sumaišykite.
  9. 9. Jeigu iškęsite, dėkite valandai į šaldytuvą, kad susimaišytų skoniai. Skanaus!
Vištienos burito salotos su graikiško jogurto-avokado padažu
(3)
Salotos su kepta vištiena ir bolivine balanda
(1)
Brokolių salotos su jogurtiniu padažu
(4)