Paprasti, trapūs naminiai sviestiniai sausainiai

2025-04-02 Autorius oSkanu.lt

Paprasti, trapūs naminiai sviestiniai sausainiai
Šie paprasti, trapūs naminiai sviestiniai sausainiai yra tikras klasikinis desertas, kuris sugrąžins jus į vaikystę ir pripildys namus jaukiu kepinių aromatu. Šis nuostabaus skonio receptas perduotas iš lūpų į lūpas ir yra gautas iš mano brangios draugės Jūratės, kuriai esu be galo dėkinga už šį kulinarinį turtą. Šie sausainiai pasižymi nepriekaištinga tekstūra – jie yra trapūs, bet ne per daug birūs, tirpstantys burnoje ir turintys subtilų sviesto ir vanilės aromatą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Sviestas: galima naudoti 82% riebumo sviestą geriausiam rezultatui, tačiau tinka ir mažesnio riebumo sviestas. Esant būtinybei, galima pakeisti margarinu, nors skonis bus šiek tiek kitoks.
  • Pienas: tinka bet koks – nuo nugriebto iki riebiausio. Galite jį pakeisti grietinėle (35% riebumo) arba augaliniu pienu (migdolų, kokosų).
  • Vanilinis cukrus: galima naudoti vanilės ekstraktą (1 arbatinį šaukštelį) arba vanilės ankštį (1/2 ankšties sėklų).
  • Cukrus: baltas cukrus gali būti pakeistas ruduoju cukrumi ar cukraus pudra, kas suteiks sausainiams kitokį skonį ir tekstūrą.
  • Miltai: geriausia naudoti aukščiausios rūšies kvietinius miltus, tačiau galima maišyti su viso grūdo miltais (iki 30% viso kiekio).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sviestą būtina išimti iš šaldytuvo bent 1 valandą prieš gaminimą, kad jis gerai suminkštėtų ir lengviau maišytųsi su kitais ingredientais.
  • Tešlos laikymas šaldytuve yra kritiškai svarbus – tai padeda sustingti sviestui ir užtikrina, kad sausainiai išlaikytų savo formą kepimo metu.
  • Formuojant sausainius, stenkitės, kad jų storis būtų vienodas – taip jie keps tolygiai.
  • Kai ištraukiate sausainius iš orkaitės, leiskite jiems kelias minutes atvėsti kepimo skardoje, nes karšti jie yra labai trapūs.
  • Sausainius galima laikyti sandariame inde kambario temperatūroje iki 7 dienų.

Ingredientai

    • sviesto: 200 gramų
    • kiaušinių: 1
    • miltų: 450 gramų
    • pieno: 50 mililitrų
    • cukraus: 200 gramų
    • vanilinio cukraus: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sviestą dėkite į dubenį bei palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
  2. 2. Į sviestą berkite cukrų bei išplakite plaktuvu iki purios bei šviesios masės.
  3. 3. Pilkite druską, vanilinį cukrų bei dar paplakite.
  4. 4. Į atskirą dubenėlį muškite kiaušinį, šiek tiek paplakite, supilkite pieną bei išmaišykite.
  5. 5. Tuomet į dubenį su sviestu, dalimis dėkite miltus, pilkite kiaušinio/pieno mišinį. Užminkykite tešlą, suvyniokite ją į maistinę plėvelę bei dėkite į šaldytuvą maždaug 2-3 valandoms.
  6. 6. Praėjus laikui tešlą kočiokite maždaug 3-4 milimetrų storio lakštais bei formelių pagalba įspauskite sausainius.
  7. 7. Po to orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  8. 8. Kepimo skardą išklokite su kepimo popieriumi, dėkite sausainius bei "šaukite" į orkaitę maždaug 10-13 minučių.
  9. 9. Patiekite ir skanaukite!

Simas

Abgavote. Reikia laikyti 2-3 valandas o raso kad paruosiamas per 13 minuciu. As vaikas ir vaiku apgaudineti negalima.
Atsakyti

Nijolė

Šaunuolis!

Deimantė Brazauskaitė

Jo tikrai
Apelsininiai sausainiai su aguonomis
(2)