Troškinti maltos mėsos kukuliai grietinės padaže su daržovėmis

Autorius apie receptą

Troškinti maltos mėsos kukuliai grietinės padaže su daržovėmis – tai vienas iš tų klasikinės lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris ne tik primena vaikystę, bet ir sušildo širdį šaltais vakarais. Šie minkšti, sultingi kukuliai, paruošti iš jautienos ir kiaulienos faršo, gardinami kvapniais prieskoniais, o troškinami švelniame grietinės bei kečupo padaže – tai tobulas balansas tarp namų jaukumo ir malonaus skonio. 

Svarbiausia – šis patiekalas tinka tiek šeimos pietums, tiek vakarienei, o daržovių gausa suteikia ne tik spalvų, bet ir maistingumo. Kukulių troškinimas orkaitėje leidžia jiems išlikti sultingiems, o grietinės pagrindo padažas puikiai susigeria į mėsą ir daržoves, sukuriant vieningą skonio harmoniją.

Šis receptas ypač patiks tiems, kurie mėgsta sočius, bet nesudėtingus patiekalus, kurių ingredientus dažniausiai jau turi virtuvėje. Kukuliai puikiai dera su bulvėmis, ryžiais ar net makaronais, todėl tai labai universalus pasirinkimas įvairioms progoms.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje jautienos/kiaulienos faršo galima naudoti kalakutienos arba vištienos faršą – jie lengvesni ir liesesni, bet vis tiek labai skanūs.
  • Džiūvėsėlius galima pakeisti smulkintomis avižomis arba tarkuota bulve, kad patiekalas būtų be glitimo.
  • Kiaušinius galima pakeisti maltais linų sėmenimis (1 šaukštas sėmenų + 3 šaukštai vandens), jei reikalingas veganiškas ar alergiškiems tinkantis variantas.
  • Vietoje kečupo galima naudoti pomidorų pastą, sumaišytą su trupučiu cukraus ir acto.
  • Sultinio kubelį galima pakeisti natūraliu jautienos ar daržovių sultiniu.
  • Vietoje šaldytų daržovių mišinio galima naudoti šviežias morkas, žirnelius, cukinijas, paprikas ar brokolius.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kukulius verta formuoti drėgnomis rankomis – taip jie neprilips ir bus gražios formos.
  • Faršą galima palikti pastovėti šaldytuve apie 15–20 min., kad prieskoniai geriau susigertų.
  • Jeigu norite traškesnės plutelės, paskutines 10–15 min. kukulius kepkite orkaitėje be dangčio.
  • Padažą galima papildyti trupučiu garstyčių arba česnako, jei norisi ryškesnio skonio.
  • Šis patiekalas puikiai tinka šildyti kitą dieną – skonis dar labiau susigeria.

Ingredientai

    • Jautienos/kiaulienos faršas: 500 g
    • Džiūvėsėliai: sauja
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Mėgstami prieskoniai (pvz., druska, pipirai, paprika, česnako milteliai): pagal skonį
    Padažui:
    • Vanduo: 0,5 puodelio
    • Grietinė: 2 šaukštai
    • Kečupas: 2 šaukštai
    • Sultinio kubelis: 1 vnt.
    Papildomai:
    • Šaldytų daržovių mišinys (pvz., morkos, žirneliai, kukurūzai, paprikos): apie 300 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į didelį dubenį suberkite faršą, įmuškite kiaušinius, įberkite mėgstamų prieskonių ir įdėkite džiūvėsėlius.
  2. 2. Masę gerai išminkykite rankomis, kol visi ingredientai pasiskirstys tolygiai ir faršas taps vientisas.
  3. 3. Iš gautos masės suformuokite nedidelius kukulius – galite naudoti šlapią šaukštą arba rankas, kad nesuliptų.
  4. 4. Kukulius sudėkite į kepimo formą vienu sluoksniu, šiek tiek atskirai vienas nuo kito.
  5. 5. Atskirame inde sumaišykite vandens, grietinės, kečupo ir sultinio kubelio mišinį – padažas turi būti vientisos konsistencijos.
  6. 6. Paruoštu padažu tolygiai užpilkite kukulius kepimo formoje.
  7. 7. Ant viršaus suberkite šaldytas daržoves, paskirstykite jas tolygiai, kad dengtų kukulius.
  8. 8. Kepimo formą uždenkite folija arba dangčiu ir dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.
  9. 9. Kepkite apie 45 minutes, tada nuimkite dangtį ar foliją ir dar kepkite 10–15 minučių, kad viršus lengvai apskrustų.
  10. 10. Ištraukite iš orkaitės, leiskite pastovėti kelias minutes ir patiekite su pasirinktu garnyru.

Atsiliepimai

Piemenėlių pyragas su malta mėsa
(7)
Maltos mėsos vainikas
(4)
Maltos jautienos ir lęšių troškinys
(1)
Kopūstų apkepas su mėsos kukuliukais
(11)
Takai su malta mėsa ir pupelėmis
(1)
Tingūs tinginių koldūnai
(3)