Troškintos jautienos kepenėlės su grietinėle ir apkeptu kalafioru

2025-04-08 Autorius oSkanu.lt

Troškintos jautienos kepenėlės su grietinėle ir apkeptu kalafioru
Jautienos kepenėlės yra ne tik skanus, bet ir labai maistingas patiekalas, turtingas geležimi, baltymais bei vitaminais. Troškinant jas su grietinėle, kepenėlės įgauna švelnumo ir kreminės tekstūros, o patiekiant su apkeptu kalafioru, patiekalas tampa dar įdomesnis ir maistingesnis. Svarbiausia – neperkepti kepenėlių, kad jos išliktų minkštos ir sultingos.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Jautienos kepenėlės: Galima pakeisti vištienos arba kiaulienos kepenėlėmis, tačiau reikia atkreipti dėmesį į skirtingą kepimo laiką.
  • Grietinėlė: Jei norite lengvesnio varianto, galite naudoti liesesnę grietinėlę arba netgi natūralų jogurtą.
  • Kalafioras: Vietoje kalafioro galite naudoti brokolius arba kitas mėgstamas daržoves.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš kepant, kepenėles rekomenduojama pamirkyti piene apie 30 minučių – tai padės pašalinti galimą kartumą ir suteiks joms švelnumo.
  • Kepenėles kepkite ant stiprios ugnies trumpai, kad jos išliktų sultingos ir minkštos.
  • Kalafiorą galite apkepti orkaitėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir mėgstamais prieskoniais, kol jis taps auksinės spalvos ir traškus.

Ingredientai

    • Jautienos kepenėlės: 600 g
    • Pienas: 200 ml (kepenėlių mirkymui)
    • Miltai: 2 valg. šaukštai
    • Aliejus: 2 valg. šaukštai (kepimui)
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • Morkos: 2 vidutinio dydžio
    • Grietinėlė: 400 ml (15% riebumo)
    • Pomidorų padažas: 4 valg. šaukštai
    • Vanduo arba sultinys: 100 ml
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Petražolės: 1 pundelis (smulkintos)
    • Kalafioras: 1 vidutinio dydžio galva
    • Alyvuogių aliejus: 2 valg. šaukštai (kalafioro kepimui)
    • Mėgstami prieskoniai: pagal skonį (kalafiorui) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kepenėlių paruošimas: Jautienos kepenėles nuplaukite po tekančiu vandeniu, pašalinkite plėves ir supjaustykite juostelėmis.
  2. 2. Sudėkite į dubenį, užpilkite pienu ir leiskite mirkti apie 30 minučių, kad pašalintumėte galimą kartumą.
  3. 3. Daržovių paruošimas: Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  4. 4. Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  5. 5. Kalafioro ruošimas: Kalafiorą atskirkite į mažus žiedynus. Sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite mėgstamais prieskoniais. Orkaitėje, įkaitintoje iki 200°C, kepkite apie 20–25 minutes, kol kalafioras taps gražiai auksinės spalvos ir lengvai traškus.
  6. 6. Padažo pagrindas: Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  7. 7. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol jie taps skaidrūs. Įdėkite tarkuotas morkas ir kepkite dar 3–4 minutes, kol morkos pradės minkštėti.
  8. 8. Grietinėlės padažas: Į daržoves suberkite 1 šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Įpilkite grietinėlę ir pomidorų padažą. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio. Pagardinkite druska ir pipirais.
  9. 9. Palikite ant mažos ugnies troškintis, kol padažas sutirštės.
  10. 10. Kepenėlių kepimas: Iš pieno išimtas kepenėles gerai nusausinkite ir lengvai apibarstykite likusiu miltų šaukštu. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi apkepkite kepenėles iš abiejų pusių ant didelės ugnies, po 2–3 minutes kiekvienoje pusėje.
  11. 11. Kepenėles sudėkite į paruoštą grietinėlės padažą ir troškinkite dar 5–7 minutes ant mažos ugnies.
  12. 12. Patiekimas: Į lėkštes įdėkite apkepto kalafioro, o šalia užpilkite jautienos kepenėlių su padažu.
  13. 13. Papuoškite šviežiai smulkintomis petražolėmis.
  14. 14. Šis patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei – lengvas, tačiau sotus ir maistingas.
Graikiška musaka (moussaka) - mėsos ir baklažanų apkepas
(3)
Jautiena kinietiškai: Jautienos ir daržovių "stir-fry" ir teriyaki (terijaki) padažas | Receptas
(9)