Troškinti jaučio žandai greitpuodyje, su morkomis ir salierų stiebais

2025-03-01 Autorius oSkanu.lt

Troškinti jaučio žandai greitpuodyje, su morkomis ir salierų stiebais
Troškinti jaučio žandai greitpuodyje yra vienas tų nuostabių patiekalų, kuris sušildo kūną ir sielą šaltais rudens ir žiemos vakarais. Šis receptas ypatingas tuo, kad naudodami greitpuodį, sutaupysite daug laiko, neprarasdami nepakartojamo skonio ir tekstūros, kurią suteikia ilgas troškinimas. Jaučio žandai – tai mėsos gabalėliai, kurie ilgai troškinami tampa minkšti, sultingi ir tiesiog tirpsta burnoje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite jaučio žandų, galite naudoti jautienos mentę, karkos mėsą ar jautienos nugarinę – šios mėsos dalys taip pat gerai tinka ilgam troškinimui ir tampa labai minkštos. Vietoje alyvuogių aliejaus galima naudoti rapsų aliejų arba sviestą. Jei nemėgstate salierų stiebų, juos galima pakeisti pastarnokais, petražolių šaknimis arba bulvėmis. Morkas galima pakeisti moliūgais arba batatais. Vietoje šviežio česnako galima naudoti česnako miltelius (1 skiltelė = maždaug 1/8 arbatinio šaukštelio miltelių). Jei norite suteikti patiekalui daugiau aromato, galite įdėti rozmarino, čiobrelio arba lauro lapų. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Siekiant geriausio rezultato, jaučio žandus reikėtų marinuoti bent 6-8 valandas, o geriausia per naktį. Tai padės mėsai sugerianti prieskonius ir tapti dar minkštesnei. Svarbiausia neatidarinėti greitpuodžio, kol nesibaigs nustatytas troškinimo laikas – taip išlaikysite visą spaudimą ir mėsa tikrai bus minkšta. Prieš sudedant daržoves į keptuvę, ją gerai įkaitinkite – taip daržovės išlaikys savo tekstūrą ir nepraras vitamininės vertės. Jei norite, kad patiekalas būtų dar sodresnio skonio, galite įpilti 100 ml raudonojo sauso vyno prieš supilant sultinį. Patiekalą geriausia patiekti su šviežiomis petražolėmis arba krapais. 

Ingredientai

    • Jaučio žandai: 2-4 vnt. (priklausomai nuo dydžio, vienam asmeniui vienas žandas) 
    • Prieskoniai mėsai: pagal skonį 
    • Alyvuogių aliejus: 1 valgomasis šaukštas 
    • Morkos: 1-2 didelės 
    • Saliero stiebai: 2-4 vnt. 
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio 
    • Česnakas: 2-4 skiltelės 
    • Lydytas sviestas arba kiti riebalai kepimui: 2 valgomieji šaukštai 
    • Vanduo sultiniui: 500-700 ml 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia jaučio žandus kruopščiai nuplauname po tekančiu vandeniu ir kruopščiai nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Apibarstysite mėsą jums patinkančiais prieskoniais iš visų pusių, tada apšlakstyti alyvuogių aliejumi.
  3. 3. Marinuotą mėsą būtina sudėti į sandarų indą ir padėti į šaldytuvą mažiausiai per naktį, kad ji gerai įsigertų visus prieskonius.
  4. 4. Kitą dieną į greitpuodį reiks įpilti vandens ir užvirinti.
  5. 5. Užvirus vandeniui, atsargiai sudėkite marinuotus jaučio žandus ir įsitikinkite, kad jie yra šiek tiek apsemti.
  6. 6. Uždėjus ir užfiksavus greitpuodžio dangtį, nustatykite 60 minučių troškinimo režimą.
  7. 7. Likus maždaug 30 minutėms iki mėsos troškinimo pabaigos, pradėkite virti bulves atskirame puode, jei norite jas patiekti kartu su patiekalu.
  8. 8. Tuo metu paruoškite daržoves: nulupkite ir supjaustykite morkas šiaudeliais, salierų stiebus – griežinėliais, svogūną ir česnaką – smulkiai.
  9. 9. Gilioje keptuvėje įkaitinsite lydytą sviestą ar kitus riebalus, po to sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką.
  10. 10. Pakepinkite svogūnus ir česnaką ant vidutinės ugnies, kol jie taps skaidrūs ir skleis malonų aromatą.
  11. 11. Tuomet į keptuvę reikia sudėti paruoštas morkas ir salierų stiebus, kepant dar kelias minutes nuolat maišant.
  12. 12. Pasibaigus nustatytam laikui, labai atsargiai išleiskite garą iš greitpuodžio, laikydamiesi saugaus atstumo.
  13. 13. Išimtus minkštus jaučio žandus dėsite į keptuvę su daržovėmis.
  14. 14. Iš greitpuodžio dalį sultinio (apie 200-300 ml) pilsite į keptuvę su mėsa ir daržovėmis.
  15. 15. Viską troškinkite ant vidutinės ugnies maždaug 15-20 minučių, kol morkos suminkštės, o dalis sultinio nugaruos ir padažas sutirštės.
  16. 16. Prieš patiekiant patikrinkite skonį ir, jei reikia, papildykite druska ir pipirais.
Burgeris su plėšyta jautiena
(2)
Keptas jautienos antrekotas
(3)
Troškinta jautiena burgundiškai su rūkyta šonine ir baltu vynu
(2)