Subproduktai, tokie kaip kepenėlės, širdelės ir vištų skilveliai man – gerai pažįstami dar nuo vaikystės. Augau kaime ūkiškai, mama augindavo ir vištų, ir kiaulių. Tad viską suvalgydavome, maistu nesišvaistėme. Gerai labai pamenu, kai močiutė virdavo „juką“ – kraujo sriubą. Prisipažinsiu ji man apetito daug nekėlė. Kur kas skaniau buvo plautinės dešros arba tiesiog paprastai patroškinti kiaulės plaučiai.
Subproduktus gaminau savo šeimai ir dabar. Tiesa mes su vyru valgome kepenėles, mergaitės mieliau renkasi
vištų širdeles ir
skrandukus.
Kai per Beatos laidą pamačiau troškintas kepenėles su slyvomis, supratau, kad pats metas jas ir pagaminti.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Šiame recepte vištienos kepenėles galima pakeisti anties arba kalakuto kepenėlėmis, kurios suteiks patiekalui intensyvesnį, sodresnį skonį.
- Šviežias slyvas galima pakeisti džiovintomis (prieš tai jas pamirkius šiltame vandenyje), arba abrikosais, kurie taip pat puikiai dera su kepenėlėmis.
- Jei neturite cukinijos, galite naudoti baklažaną arba papriką.
- Grietinėlę galima pakeisti kokosų pienu ar grietine, sumaišyta su trupučiu vandens.
- Imbieras nėra būtinas, bet jis suteikia patiekalui ypatingą aromato gylį. Vietoje jo galite naudoti kardamoną ar muskato riešutą.
- Čiobrelius galima pakeisti rozmarinais, šalavijais arba mairūnais – visi šie prieskoniai puikiai dera su kepenėlėmis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai Reklama
- Svarbiausias dalykas gaminant kepenėles yra jų neperkepti. Kepenėlės turi likti švelnios ir sultingos viduje, o ne sausos ir gumos konsistencijos. Todėl jas reikia kepti trumpai, vidutiniame karštyje, ir išimti iš keptuvės, kai jos dar turi švelniai rožinį atspalvį viduje.
- Prieš pradėdami gaminti, kepenėles nuplaukite šaltu vandeniu ir nuimkite visas plėveles ar kitus baltus audinius. Tai padės išvengti kartaus skonio. Taip pat patartina kepenėles prieš kepimą trumpai pamirkyti piene – taip jos taps dar švelnesnės.
- Slyvos suteikia patiekalui saldumo ir rūgštelės, todėl jas reikėtų pridėti patiekalo gaminimo pabaigoje, kad jos neperkaistų ir išlaikytų savo formą bei skonį. Jeigu naudojate džiovintas slyvas, prieš dėdami į troškinį, pamirkykite jas šiltame vandenyje bent 15-20 minučių.
Atsakinėjama į Komentarą