1. Pyragas: Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Tada 22×33 centimetrų formą ištepkite riebalais bei dugną išklokite su kepimo popieriumi.
2. Tuomet sijokite kartu miltus, kepimo miltelius bei druską.
3. Po to atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Elektriniu plaktuvu išplakite trynius su 0,75 stiklinės cukraus (plakite maždaug 2 minutes, kol susidaro šviesi kreminė masė). Supilkite pieną bei vanilės ekstraktą ir paplakite dar maždaug 60 sekundžių.
4. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų, berkite likusį cukrų bei plakite toliau maždaug 60 sekundžių.
5. Į trynių masę įmaišykite trečdalį sausų produktų, tuomet atsargiai įmaišykite trečdalį kiaušinių baltymų. Įmaišykite likusius sausus produktus bei per du kartus įmaišykite likusius baltymus.
6. Tada supilkite tešlą į paruoštą formą bei kepkite maždaug 20-25 minutes (ar jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku).
7. Palikite pyragą pravėsti formoje, po maždaug 10 minučių atsargiai išimkite bei leiskite visiškai atvėsti ant grotelių.
8. Sirupas: Puode sumaišykite saldintą bei nesaldintą sutirštintą pieną, grietinėlę ir druską. Užvirinkite bei pamaišydamos pavirkite ant vidutinės ugnies maždaug 3−5 minutes.
9. Pyragą dėkite atgal į kepimo formą. Tada mediniu krapštuku subadykite pyragą maždaug 1 centimetro atstumu. Atsargiai dalimis supilkite sirupą leisdamos jam susigerti. Uždenkite formą maistine plėvele bei dėkite pyragą į šaldytuvą bent jau 2 valandoms (iki 24 valandų).
10. Papuošimas: Plakite grietinėlę elektriniu plaktuvu. Jai pradėjus tirštėti berkite cukrų bei vanilę ir plakite iki standžių putų (apie 3−4 minutes). Prieš patiekdamos plaktą grietinėlę tolygiai paskleiskite ant pyrago viršaus. Skanaukite!
11. Rekomendacija: Daugiau vanilinių pyragų receptų rasite: Vaniliniai pyagai.