Varškės žagarėliai

2024-11-06 Autorius Karolina Puodžiūtė

Varškės žagarėliai
Varškės žagarėliai – tai ypatingas lietuviškas desertas, kuris praturtina ne tik skonio paletę, bet ir mūsų kasdienę mitybą. Pagaminti iš paprastų, tačiau maistingų ingredientų, žagarėliai pasižymi minkšta, oria tekstūra ir saldžiu, aromatingu skoniu, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškė: Jei norite lengvesnės tekstūros, galite naudoti liesą arba maišytą varškę. Be to, varškę galima pakeisti rikota, suteikiančia švelnesnį skonį.
  • Kiaušiniai: Kiaušinius galima pakeisti linų sėmenų ar chia sėklų "kiaušiniais" (1 šaukštas sumaltų linų sėmenų + 3 šaukštai vandens atitinka vieną kiaušinį).
  • Cukrus: Įprastą cukrų galima keisti kokosų cukrumi arba ruduoju cukrumi, kuris suteiks lengvą karamelinį skonį.
  • Miltai: Dalį kvietinių miltų galite pakeisti migdolų miltais, kad žagarėliai būtų šiek tiek traškesni ir suteiktų riešutinį poskonį.

Patiekalo gaminimo patarimai

Svarbu tešlą minkštai, bet ne pernelyg ilgai maišyti, kad ji išliktų minkšta ir neliptų prie rankų. Norėdami, kad žagarėliai būtų tolygiai apskrudę, įkaitinkite aliejų iki tinkamos temperatūros – aliejus turėtų šnypšti, bet ne perdegti.

Kalorijos

  • Iš viso: ~1200 kcal
  • Porcija: ~200 kcal (6 porcijų atveju) 

Ingredientai

    • varškė: 500 gramų
    • cukrus: 5 šaukštų
    • kiaušiniai: 2
    • kepimo milteliai: 1 šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 1 šaukštelio
    • miltai: 4-6 šaukštų
    • aliejus (kepimui/virimui)
    • cukraus pudra
    • cinamonas

    Recepto paruošimas

  1. 1. Varškę pertrinkite per sietelį, kad būtų vienoda ir kreminė tekstūra.
  2. 2. Įdėkite kiaušinius, cukrų, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų, tada viską gerai išsukite, kol ingredientai pilnai susimaišys.
  3. 3. Po truputį berkite miltus, maišydami rankomis arba mentele, kad gautumėte minkštą ir nelimpančią tešlą, kurią galima kočioti.
  4. 4. Tešlą iškočiokite iki maždaug 1 cm storio.
  5. 5. Supjaustykite rombo formos gabalėliais, kiekvieno vidurį įpjaukite, per kurį perkiškite vieną rombo kampą.
  6. 6. Įkaitinkite aliejų puode arba keptuvėje.
  7. 7. Į verdantį aliejų dėkite paruoštus žagarėlius ir kepkite juos, kol apskrus iš abiejų pusių. Ištraukite iš aliejaus ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
  8. 8. Iškepusius žagarėlius apibarstykite cukraus pudros ir cinamono mišiniu.
  9. 9. Skanaukite dar šiltus – jie išliks minkšti ir itin gardūs.
  10. 10. Santrauka: Varškės žagarėliai yra klasikinis, minkštas desertas, kurio pagrindinis ingredientas yra kalciu ir baltymais turtinga varškė. Su paprastais ingredientais ir keliomis alternatyvomis šį receptą galima pritaikyti skirtingiems skoniams ir mitybos poreikiams.