Veganiška avinžirnių ir daržovių frittata be kiaušinių

2025-05-05 Autorius oSkanu.lt

Veganiška avinžirnių ir daržovių frittata be kiaušinių
Veganiška avinžirnių ir daržovių frittata – tai sveikas ir maistingas patiekalas, kuris atkeliavo iš Italijos kulinarijos lobyno, tačiau čia atgimė augalinėje versijoje. Ši frittata, pagaminta be kiaušinių, vietoje jų naudojant baltymingus avinžirnių miltus, yra puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Patiekalas ne tik suteikia sotumo, bet ir leidžia kūrybiškai sunaudoti įvairiausias daržoves, kurios dažnai lieka šaldytuve. Ši frittata patiks tiek veganams, tiek tiems, kurie nori į savo mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Kiekvienas kąsnis dvelkia itališkais prieskoniais, švelniu jogurto rūgštumu ir daržovių gaivumu. Prie šio patiekalo būtinai patiekite dubenėlį šviežių žalumynų salotų – jos puikiai papildo skonį ir suteikia papildomo traškumo. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Avinžirnių miltus galima keisti žaliųjų žirnelių miltais, tačiau skonis ir tekstūra šiek tiek skirsis.
  • Veganišką jogurtą galima pakeisti nesaldintu augaliniu kefyru arba sojų grietine.
  • Maistines mieles galima praleisti, tačiau jos suteikia subtilų sūrumą ir umami skonį.
  • Itališkų prieskonių mišinį galima pakeisti Provanso žolelėmis arba džiovintomis raudonėlėmis bei bazilikais.
  • Vietoje juodosios Himalajų druskos Kala Namak galima naudoti įprastą druską, bet Kala Namak suteikia kiaušinišką poskonį.
  • Daržovių variacijas galima nuolat keisti – tinka tiek šaldytos, tiek šviežios daržovės.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad frittata būtų puri ir švelni, tešlą palikite pastovėti bent 10 minučių prieš maišydami su daržovėmis.
  • Kepdami daržoves, nepamirškite jų šiek tiek pasūdyti – taip jos išleis šiek tiek skysčio ir taps minkštesnės.
  • Kepimo formą rekomenduojama šiek tiek patepti aliejumi arba iškloti kepimo popieriumi, kad frittata nepriliptų.
  • Iškepusią frittatą palikite atvėsti 5-10 minučių prieš pjaustydami – taip gabaliukai bus tvirtesni ir gražiai laikysis.
  • Jei norite dar traškesnio paviršiaus, likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, įjunkite orkaitės grilio funkciją.

Ingredientai

    Avinžirnių mišiniui: 
    • Avinžirnių miltai: 150 g.
    • Vanduo: 300 ml.
    • Veganiškas jogurtas: 70 g.
    • Aliejus: 2 v.š.
    • Maistinės mielės: 2 v.š.
    • Itališkų prieskonių mišinys: 2 a.š.
    • Druska: pagal skonį.
    • Juodieji pipirai: pagal skonį.
    • Juodoji Himalajų druska Kala Namak: žiupsnelis (nebūtina).
    Daržovėms (apie 300 g įvairių daržovių, žemiau ką naudojau aš):
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Morkos: 1-2 vnt.
    • Cukinija: 1 maža.
    Papuošimui (pasirinktinai):
    • Vyšniniai pomidorai: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia orkaitė įkaitinama iki 180°C temperatūros. Tai užtikrins, kad frittata keps tolygiai.
  2. 2. Didelame dubenyje suberiami visi sausi avinžirnių mišinio ingredientai: avinžirnių miltai, maistinės mielės, prieskoniai, druska ir pipirai.
  3. 3. Po truputį pilamas vanduo, visą laiką plakant šluotele, kol tešla tampa vientisa, be gumulėlių. Įmaišomas jogurtas ir aliejus. Gautas mišinys atidedamas į šalį ir leidžiama jam šiek tiek pabūti.
  4. 4. Tuo metu keptuvėje įkaitinamas 1 v.š. aliejaus. Suberiamos smulkiai pjaustytos daržovės ir kepinama ant vidutinės ugnies apie 5-7 minutes, kol daržovės suminkštėja ir šiek tiek apskrunda.
  5. 5. Pakepintos daržovės sudedamos į avinžirnių tešlą. Viskas gerai išmaišoma, kad daržovės tolygiai pasiskirstytų tešloje.
  6. 6. Kepimo forma (apie 24 cm skersmens) lengvai patepama aliejumi arba išklojama kepimo popieriumi. Paruošta tešla supilama į formą ir tolygiai paskirstoma.
  7. 7. Ant viršaus išdėliojami pusiau perpjauti vyšniniai pomidorai, šiek tiek įspaudžiant juos į masę.
  8. 8. Forma dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama apie 30-40 minučių, kol viršus įgauna gražų auksinį atspalvį, o vidus sutvirtėja.
  9. 9. Ištraukus iš orkaitės, frittatai leidžiama šiek tiek atvėsti – tai padės lengviau ją pjaustyti į gabaliukus.
Veganiška avinžirnių ir daržovių frittata be kiaušinių
Morkų pyragas be kiaušinių
(1)
Meduolinis keksas be kiaušinių ir pieno produktų
(1)
Veganiškas sūrio tortas "Snickers"
(4)