Ultra kreminė tiršta brokolių ir žaliųjų lęšių sriuba 🥦

2025-05-07 Autorius oSkanu.lt

Ultra kreminė tiršta brokolių ir žaliųjų lęšių sriuba 🥦
Ši sriuba - tai maistingas, sotus ir šildantis patiekalas, kuris puikiai tiks tiek šaltuoju metų laiku, tiek tada, kai norisi kažko švelnaus, bet kartu pilnaverčio. Sriuba žavi ne tik savo šilkine tekstūra, bet ir augaline sudėtimi, kurioje dera baltymų turtingi žalieji lęšiai ir vitaminų gausūs brokoliai. Ji ypač tinka veganams, vegetarams ar tiesiog tiems, kurie nori į savo mitybą įtraukti daugiau augalinių patiekalų. Ši sriuba ne tik skani, bet ir labai naudinga sveikatai: lęšiai suteikia baltymų ir skaidulų, o brokoliai – antioksidantų bei vitaminų. Be to, patiekalas lengvai pritaikomas pagal individualų skonį, nes galima keisti prieskonius ar net kai kuriuos ingredientus. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Žaliuosius lęšius galima keisti raudonaisiais lęšiais, tik virimo laikas tuomet trumpės maždaug 5 minutėmis.
  • Vietoje brokolių galima naudoti žiedinius kopūstus, kurie taip pat suteikia švelnią tekstūrą.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti kokosų ar avokadų aliejumi, jei norite šiek tiek kitokio skonio.
  • Svogūną galima keisti šalotiniais svogūnais, kurie yra šiek tiek švelnesnio skonio.
  • Saliero stiebą galima keisti smulkintais petražolių šaknimis ar net morkomis, suteikiant daugiau saldumo.
  • Porą galima pakeisti papildomu svogūnu arba švelniu česnakiniu laišku.
  • Maltą kalendrą galima keisti maltais kuminais ar šiek tiek kari prieskonių mišiniu.
  • Daržovių sultinį galima ruošti ir iš sultinio kubelių arba naudoti naminį grybų sultinį sodresniam skoniui.
  • Žaliosios citrinos sultis galima keisti citrinos arba net obuolių acto šlakeliu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Lęšius būtinai pamirkykite iš vakaro - taip sutrumpinsite virimo laiką ir pagerinsite virškinimą.
  • Jei norite dar tirštesnės sriubos, sumažinkite sultinio kiekį ar padidinkite lęšių normą.
  • Blendruojant sriubą, galima palikti keletą daržovių gabalėlių, jei mėgstate tekstūrą.
  • Norėdami dar sodresnio skonio, į sriubą galite įmaišyti šaukštą tahini ar šaukštelį miso pastos.
  • Patiekdami pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis ar paskrudintu viso grūdo duonos gabalėliu – tai suteiks papildomos tekstūros.

Ingredientai

    • Žalieji lęšiai: 200 g (išmirkytų vandenyje per naktį)
    • Brokoliai: 500 g (naudojamas 1 pakelis šaldytų arba šviežių)
    • Alyvuogių aliejus: 2 v.š. (kepimui)
    • Svogūnas: 1 vnt. (pjaustytas pusžiedžiais)
    • Saliero stiebas: 1 vnt. (pjaustytas kubeliais)
    • Poras: 1 vnt. (pjaustytas žiedeliais)
    • Česnako skiltelės: 2 vnt. (smulkiai kapotos)
    • Maltoji kalendra: 1 a.š.
    • Itališkų prieskoninių žolelių mišinys: 2 a.š.
    • Daržovių sultinys: 800 ml (galima naudoti daugiau, jei norite skystesnės sriubos)
    • Žaliosios citrinos sultys: 1/2 vnt.
    • Druska ir pipirai: pagal skonį
    Patiekimui pasirinktinai:

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dideliame puode įkaitinamas alyvuogių aliejus iki vidutinės temperatūros.
  2. 2. Įdedamas pjaustytas svogūnas ir kepinamas maišant apie minutę, kol suminkštėja.
  3. 3. Tuomet į puodą suberiamas kubeliais pjaustytas salieras, kuris maišant kepinamas dar 2 minutes, kol pradeda skleisti aromatą.
  4. 4. Į puodą įdedamas supjaustytas poras ir viskas dar maišant kepinama apie 2-3 minutes, kol daržovės tampa minkštos.
  5. 5. Įberiamos smulkintos česnako skiltelės, malta kalendra ir itališkų žolelių mišinys. Viskas greitai apkepinama, kol česnakas paskleidžia kvapą, tačiau nesudega.
  6. 6. Išmirkytus žaliuosius lęšius reikia perplauti šaltu tekančiu vandeniu ir suberti į puodą. Užpilamas daržovių sultinys, viskas gerai išmaišoma. Laukiama, kol užvirs, o tuomet sumažinama kaitra ir sriuba verdama apie 15 minučių.
  7. 7. Į puodą sudedami brokoliai, sriuba vėl išmaišoma ir toliau verdama dar apie 10-15 minučių, kol lęšiai tampa visiškai minkšti.
  8. 8. Kai sriuba išverda, ji nuimama nuo kaitros ir sutrinama rankiniu blenderiu, kol pasiekiama kreminė ir vientisa konsistencija.
  9. 9. Įmaišomos žaliosios citrinos sultys, pagardinama druska bei šviežiai grūstais pipirais pagal skonį.
  10. 10. Patiekiama karšta, papildomai užpilama kokosų pienu, pabarstoma moliūgų sėklomis ar veganišku parmezanu, jei norisi daugiau skonio ir tekstūros.
Solianka - rusiška šiupininė sriuba
(4)
Tikri rusiški barščiai
(1)
Rūgštynių sriuba su šonine
(3)
Perlinių kruopų ir daržovių sriuba 🍲
(1)
Tiršta avienos sriuba
(4)